Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ελλάδα Φιλική στην Επιχειρηματικότητα. Τοποθέτηση κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Το νομοσχέδιο είναι γνωστό ως «Ελλάδα Φιλική στην Επιχειρηματικότητα». Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Διότι μέχρι πρότινος σίγουρα, αλλά ακόμα και σήμερα, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει ενοχοποιηθεί επανειλημμένα. Επικρατούν ακόμη αντιλήψεις όπου μπορεί περίπου να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενοι χωρίς επιχειρηματίες, αποτελέσματα χωρίς δουλειά. Σε αυτή την αντίληψη πρέπει να αντιταχθούμε αν θέλουμε πραγματικά να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση και να βρεθούμε, με μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία, σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Η επιστροφή της Ελλάδας σε ρυθμούς ανάπτυξης είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος ως προς τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και -σε τελική ανάλυση- για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Αλλά για να πετύχει το πρόγραμμα χρειάζονται τρία πράγματα: το πρώτο είναι πολιτική σταθερότητα και κοινωνική γαλήνη. Αυτό είναι το θεμέλιο του όλου οικοδομήματος. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ρευστότητα. Και η τρίτη είναι αυτό που συζητάμε σήμερα: Μία Ελλάδα Φιλική στην Επιχειρηματικότητα.
Ως προς το πρώτο, σε λίγο καιρό η χώρα θα πάει σε εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα οδεύσει στις κάλπες με μεγάλα λόγια, αλλά με αλήθειες και ξεκάθαρους λογαριασμούς με τους πολίτες. Αυτή την κρίσιμη ώρα, η λύση δεν μπορεί να είναι η καταστροφική διετία που ακολούθησε το «λεφτά υπάρχουν», αλλά ούτε και ένα ανώτερο επίπεδο του «λεφτά υπάρχουν να φαν’ και οι κότες», που υποστηρίζεται από αριστερά και δεξιά μικρότερα κόμματα, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού. Η σταθερότητα στον τόπο προϋποθέτει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αλήθεια. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ως προς το δεύτερο, τη ρευστότητα, όλοι μας γνωρίζουμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το τι χρειάζεται είναι συγκεκριμένο: Χρειάζεται αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει το κράτος, όπως το ΕΣΠΑ και το ΕΤΕΑΝ. Αλλά και στενή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αυτή τη στιγμή, οι ρυθμοί απορρόφησης που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ είναι χαμηλοί. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά απορρόφησης εμφανίζονται τεχνητά αυξημένα, η πραγματικότητα είναι ότι, αν αφαιρεθούν η αύξηση λόγω αλλαγής του ποσοστού συγχρηματοδότησης και τα «παρκαρισμένα» ποσά στα Ταμεία Χαρτοφυλακίου, η απορρόφηση βρίσκεται 9 περίπου ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από αυτή που παρουσιάζεται σήμερα. Τα δε Ταμεία Χαρτοφυλακίου, που σχετιζονται με τις δράσεις του ΕΤΕΑΝ, παρουσιάζουν πρόβλημα. Από τα 1280 εκατ. ευρώ που υπήρχαν διαθέσιμα το 2011 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθαν μόλις στο ποσό των 11 εκατ. ευρώ.
Ως προς το τρίτο, χρειάζονται δράσεις σε διάφορους άξονες. Ο πρώτος είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Ο δεύτερος άξονας είναι διαφάνεια με πάταξη της διαφθοράς. Και ο τρίτος άξονας είναι ο περιορισμός της κρατικής παρέμβασης και η ενίσχυση με κίνητρα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που είναι αυτή που δημιουργεί τον πλούτο και την ανάπτυξη.
Το πολυνομοσχέδιο που συζητούμε περιέχει ένα πλήθος διατάξεων που δεν μας επιτρέπουν να χαρακτηρίσουμε την προσπάθεια συνεκτική. Σταδιακά, προστέθηκαν μια σειρά από ρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν πάντοτε συγγένεια μεταξύ τους, αλλά που απλώς η ψήφισή τους δεν χωρεί άλλη καθυστέρηση.
Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το νομοσχέδιο αυτό περιέχει κάποιες σημαντικές διατάξεις που αποτελούσαν πάγιες θέσεις της ΝΔ. Διατάξεις που ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, περιορίζουν τη γραφειοκρατία και συμβάλλουν από την πλευρά τους να γίνει η Ελλάδα μια χώρα πιο φιλική στις επενδύσεις και τους επενδυτές.
Σημειώνουμε ότι τέτοιες διατάξεις είναι:
– Η επέκταση των διαδικασιών fast track και σε μικρότερου μεγέθους Στρατηγικές Επενδύσεις. Η Νέα Δημοκρατία είχε στηρίξει αυτό το νόμο όταν πρωτοσυζητήθηκε στη Βουλή και από τότε είχαμε δηλώσει ότι στόχος είναι να υπάρξουν διαδικασίες fast track για όλες τις επενδύσεις.
– Η δημιουργία εντός Single Window για το εξωτερικό εμπόριο. Για να βελτιωθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, απλοποιώντας τις πολύπλοκες αδειοδοτικές διαδικασίες που σήμερα υπάρχουν.
– Η καθιέρωση ενός Ελληνικού Σήματος Προϊόντων και Υπηρεσιών, με στόχο να προωθηθούν καλύτερα τα ελληνικά προϊόντα που κυκλοφορούν τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε αγορές του εξωτερικού. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί θετικό αυτό το μέτρο, επισημαίνει πάντως ότι η επιτυχία του εξαρτάται τόσο από τη δέσμευση πόρων για την υλοποίηση του μητρώου, την ταχεία διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕΣ και φυσικά την έγκριση της Ε. Επιτροπής
– Η πλήρης άρση του cabotage στην κρουαζιέρα. Η ΝΔ υποστήριξε αυτή τη ρύθμιση και το 2010, χωρίς η θέση της να γίνει τότε δεκτή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να δούμε πώς θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί σε σύγκριση, ειδικά, με γείτονες χώρες. Η αγορά της Μεσογείου, με συντηρητικούς υπολογισμούς αγγίζει τα 14,3 δις. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή είναι μηδαμινή. Η Ελλάδα αν είχε προχωρήσει αμέσως στην πλήρη άρση του cabotage, θα μπορούσε τώρα να διεκδικούσε έσοδα γύρω στα 1,5 δις, δημιουργώντας περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας.
– Αλλά και αλλαγές σε διατάξεις που πρόσφατα είχε προωθήσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ είχαμε εκφράσει τις αμφιβολίες ή τις αντιρρήσεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τροποποίηση της Προπτωχευτικής Διαδικασίας. Η κυβέρνηση, ακολουθεί πλέον όσα έλεγε η ΝΔ και καταργεί την εξάλειψη του αξιόποινου των αδικημάτων έκδοσης ακάλυπτων επιταγών και καθυστέρησης οφειλών προς το Δημόσιο, αντικαθιστώντας το με αναστολή ποινικής δίωξης. Αντίστοιχα, επιστρέφει τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, από το Υπουργείο Εργασίας. Τη στιγμή που δεν έπρεπε να είχε αποσπαστεί εξ αρχής, λόγω και συνάφειας αντικειμένου με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου.
Ωστόσο, υπάρχουν και διατάξεις για τις οποίες η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι χρήζουν τροποποιήσεων και βελτιώσεων. Διατάξεις όπως:
– Οι ρυθμίσεις σχετικά με τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Εντάσσεται η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, μία κίνηση που και σαφή σκοπιμότητα δεν έχει, και κινείται αντίθετα από άλλες πρακτικές του Υπουργείου στο ίδιο νομοσχέδιο, με τις οποίες εξαιρεί από το καθεστώς την «Επενδύστε στην Ελλάδα» και το ΕΤΕΑΝ. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να εκκρεμούν η χωροθέτηση/οριοθέτηση της Ζώνης και η έγκριση από την Ε. Επιτροπή των κινήτρων για την λειτουργία της.
– Η τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τις «ελεύθερες ζώνες και αποθήκες». Παρά την σωστή κατεύθυνση της ρύθμισης, θα περιμέναμε κάποια πιο δραστική διάταξη, που να προχωρεί στη δημιουργία ζωνών ειδικής φορολόγησης, μετά από αίτηση για «έγκριση ειδικού καθεστώτος» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι μία δυνατότητα που δεν πρέπει να μείνει ανεξερεύνητη ή ανεκμετάλλευτη.
– Οι διατάξεις σχετικά με το εμπορικό σήμα. Παρόλο που καλύπτεται το ζήτημα ενσωμάτωσης του κοινοτικού δικαίου, δεν αντιμετωπίζεται καθόλου ένα από τα βασικά προβλήματα που συνδέεται με αυτό, το παρεμπόριο πλαστών προϊόντων ή απομιμήσεων που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα έπρεπε να υιοθετηθούν συγκεκριμένες προτάσεις, που να διευκολύνουν και τις αρχές και να αποσύρουν άμεσα αυτά τα προϊόντα από την ελληνική αγορά.
– Η, για τρίτη φορά μέσα σε 1 χρόνο, αλλαγή των ρυθμίσεων που διέπουν την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Εξ αρχής είχαμε στηρίξει τη δημιουργία της Αρχής αυτής, ζητώντας μάλιστα να ενδυναμωθεί και να παρεμβαίνει στις πραγματικές αδυναμίες του συστήματος ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Εδώ, η έναρξη λειτουργίας της Αρχής παραπέμπεται στις καλένδες. Ενώ δεν διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν στο ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων, κάτι που θα βοηθήσει και στη διαφάνεια και στην επιτάχυνση του συστήματος.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και για τη διάταξη που αφορά στα πετρελαιοειδή. Αν και είναι θετικό ότι υιοθετούνται ρυθμίσεις για αποτελεσματικότερο έλεγχο, με ηλεκτρονικά συστήματα διασφάλισης ποιότητας, με χρήση GPS κλπ, για δύο χρόνια η κυβέρνηση προτίμησε την απραξία, με το να μην εφαρμόζει το νόμο που είχαμε ψηφίσει το καλοκαίρι του 2009 για τον έλεγχο των πρατηρίων υγρών καυσίμων με το σύστημα εισροών-εκροών. Αυτή η καθυστέρηση απλά επέτεινε το πρόβλημα και δεν έβαλε από νωρίς φραγμούς στο λαθρεμπόριο καυσίμων και στη φοροδιαφυγή.
Ελπίζουμε ότι η αρμόδια Υπουργός θα αντιληφθεί το εποικοδομητικό πνεύμα της ΝΔ και δεν θα θεωρήσει ότι οι διατάξεις αυτού το νομοσχεδίου είναι γραμμένες σε μάρμαρο. Επιδίωξή μας είναι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και ξέρουμε πως πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα. Γνωρίζουμε πολύ καλά, όσο κι αν στενοχωριούνται ορισμένοι κρατιστές, ότι η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίες είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Την τελευταία διετία, με την πολιτική που ακολουθήθηκε, δίπλα στον προβληματικό και τραυματισμένο δημόσιο τομέα, τραυματίστηκε και ο ιδιωτικός. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Η υπερφορολόγηση και η γραφειοκρατία πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και σε ένα φιλικό στην επιχειρηματικότητα περιβάλλον.
Οι αναχρονιστικές κρατικιστικές παρεμβάσεις σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Και ο λαϊκισμός που απομακρύνει κάθε σοβαρό επενδυτή, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ανεργία, να παραμερίσει μπροστά σε ένα νέο πνεύμα εθνικής ευθύνης και συστηματικής δράσης που θα δημιουργήσει τις βάσεις για μια Ελλάδα πράγματι Φιλική στην Επιχειρηματικότητα.

bouli_120x80Το νομοσχέδιο είναι γνωστό ως «Ελλάδα Φιλική στην Επιχειρηματικότητα». Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Διότι μέχρι πρότινος σίγουρα, αλλά ακόμα και σήμερα, η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει ενοχοποιηθεί επανειλημμένα. Επικρατούν ακόμη αντιλήψεις όπου μπορεί περίπου να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενοι χωρίς επιχειρηματίες, αποτελέσματα χωρίς δουλειά. Σε αυτή την αντίληψη πρέπει να αντιταχθούμε αν θέλουμε πραγματικά να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση και να βρεθούμε, με μοχλό την ιδιωτική πρωτοβουλία, σε ρυθμούς ανάπτυξης…” 

Η επιστροφή της Ελλάδας σε ρυθμούς ανάπτυξης είναι βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος ως προς τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και -σε τελική ανάλυση- για την αντιμετώπιση της ανεργίας και των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Αλλά για να πετύχει το πρόγραμμα χρειάζονται τρία πράγματα: το πρώτο είναι πολιτική σταθερότητα και κοινωνική γαλήνη. Αυτό είναι το θεμέλιο του όλου οικοδομήματος. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ρευστότητα. Και η τρίτη είναι αυτό που συζητάμε σήμερα: Μία Ελλάδα Φιλική στην Επιχειρηματικότητα.

Ως προς το πρώτο, σε λίγο καιρό η χώρα θα πάει σε εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία δεν θα οδεύσει στις κάλπες με μεγάλα λόγια, αλλά με αλήθειες και ξεκάθαρους λογαριασμούς με τους πολίτες. Αυτή την κρίσιμη ώρα, η λύση δεν μπορεί να είναι η καταστροφική διετία που ακολούθησε το «λεφτά υπάρχουν», αλλά ούτε και ένα ανώτερο επίπεδο του «λεφτά υπάρχουν να φαν’ και οι κότες», που υποστηρίζεται από αριστερά και δεξιά μικρότερα κόμματα, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού. Η σταθερότητα στον τόπο προϋποθέτει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αλήθεια. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ως προς το δεύτερο, τη ρευστότητα, όλοι μας γνωρίζουμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το τι χρειάζεται είναι συγκεκριμένο: Χρειάζεται αξιοποίηση των αναπτυξιακών εργαλείων που μπορεί να χρησιμοποιήσει το κράτος, όπως το ΕΣΠΑ και το ΕΤΕΑΝ. Αλλά και στενή συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

Αυτή τη στιγμή, οι ρυθμοί απορρόφησης που παρουσιάζει το ΕΣΠΑ είναι χαμηλοί. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά απορρόφησης εμφανίζονται τεχνητά αυξημένα, η πραγματικότητα είναι ότι, αν αφαιρεθούν η αύξηση λόγω αλλαγής του ποσοστού συγχρηματοδότησης και τα «παρκαρισμένα» ποσά στα Ταμεία Χαρτοφυλακίου, η απορρόφηση βρίσκεται 9 περίπου ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από αυτή που παρουσιάζεται σήμερα. Τα δε Ταμεία Χαρτοφυλακίου, που σχετιζονται με τις δράσεις του ΕΤΕΑΝ, παρουσιάζουν πρόβλημα. Από τα 1280 εκατ. ευρώ που υπήρχαν διαθέσιμα το 2011 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανήλθαν μόλις στο ποσό των 11 εκατ. ευρώ. 

Ως προς το τρίτο, χρειάζονται δράσεις σε διάφορους άξονες. Ο πρώτος είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Ο δεύτερος άξονας είναι διαφάνεια με πάταξη της διαφθοράς. Και ο τρίτος άξονας είναι ο περιορισμός της κρατικής παρέμβασης και η ενίσχυση με κίνητρα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που είναι αυτή που δημιουργεί τον πλούτο και την ανάπτυξη.

Το πολυνομοσχέδιο που συζητούμε περιέχει ένα πλήθος διατάξεων που δεν μας επιτρέπουν να χαρακτηρίσουμε την προσπάθεια συνεκτική. Σταδιακά, προστέθηκαν μια σειρά από ρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν πάντοτε συγγένεια μεταξύ τους, αλλά που απλώς η ψήφισή τους δεν χωρεί άλλη καθυστέρηση.

Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το νομοσχέδιο αυτό περιέχει κάποιες σημαντικές διατάξεις που αποτελούσαν πάγιες θέσεις της ΝΔ. Διατάξεις που ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, περιορίζουν τη γραφειοκρατία και συμβάλλουν από την πλευρά τους να γίνει η Ελλάδα μια χώρα πιο φιλική στις επενδύσεις και τους επενδυτές.
Σημειώνουμε ότι τέτοιες διατάξεις είναι: 

  • Η επέκταση των διαδικασιών fast track και σε μικρότερου μεγέθους Στρατηγικές Επενδύσεις. Η Νέα Δημοκρατία είχε στηρίξει αυτό το νόμο όταν πρωτοσυζητήθηκε στη Βουλή και από τότε είχαμε δηλώσει ότι στόχος είναι να υπάρξουν διαδικασίες fast track για όλες τις επενδύσεις.- Η δημιουργία εντός Single Window για το εξωτερικό εμπόριο. Για να βελτιωθεί η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων, απλοποιώντας τις πολύπλοκες αδειοδοτικές διαδικασίες που σήμερα υπάρχουν.
  • Η καθιέρωση ενός Ελληνικού Σήματος Προϊόντων και Υπηρεσιών, με στόχο να προωθηθούν καλύτερα τα ελληνικά προϊόντα που κυκλοφορούν τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε αγορές του εξωτερικού. Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί θετικό αυτό το μέτρο, επισημαίνει πάντως ότι η επιτυχία του εξαρτάται τόσο από τη δέσμευση πόρων για την υλοποίηση του μητρώου, την ταχεία διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕΣ και φυσικά την έγκριση της Ε. Επιτροπής
  • Η πλήρης άρση του cabotage στην κρουαζιέρα. Η ΝΔ υποστήριξε αυτή τη ρύθμιση και το 2010, χωρίς η θέση της να γίνει τότε δεκτή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να δούμε πώς θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί σε σύγκριση, ειδικά, με γείτονες χώρες. Η αγορά της Μεσογείου, με συντηρητικούς υπολογισμούς αγγίζει τα 14,3 δις. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτή είναι μηδαμινή. Η Ελλάδα αν είχε προχωρήσει αμέσως στην πλήρη άρση του cabotage, θα μπορούσε τώρα να διεκδικούσε έσοδα γύρω στα 1,5 δις, δημιουργώντας περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας. 
  • Αλλά και αλλαγές σε διατάξεις που πρόσφατα είχε προωθήσει το ΠΑΣΟΚ, ενώ είχαμε εκφράσει τις αμφιβολίες ή τις αντιρρήσεις μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τροποποίηση της Προπτωχευτικής Διαδικασίας. Η κυβέρνηση, ακολουθεί πλέον όσα έλεγε η ΝΔ και καταργεί την εξάλειψη του αξιόποινου των αδικημάτων έκδοσης ακάλυπτων επιταγών και καθυστέρησης οφειλών προς το Δημόσιο, αντικαθιστώντας το με αναστολή ποινικής δίωξης. Αντίστοιχα, επιστρέφει τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο Υπουργείο Ανάπτυξης, από το Υπουργείο Εργασίας. Τη στιγμή που δεν έπρεπε να είχε αποσπαστεί εξ αρχής, λόγω και συνάφειας αντικειμένου με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. 

Ωστόσο, υπάρχουν και διατάξεις για τις οποίες η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι χρήζουν τροποποιήσεων και βελτιώσεων. Διατάξεις όπως:
– Οι ρυθμίσεις σχετικά με τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Εντάσσεται η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας ΑΕ στο καθεστώς των ΔΕΚΟ, μία κίνηση που και σαφή σκοπιμότητα δεν έχει, και κινείται αντίθετα από άλλες πρακτικές του Υπουργείου στο ίδιο νομοσχέδιο, με τις οποίες εξαιρεί από το καθεστώς την «Επενδύστε στην Ελλάδα» και το ΕΤΕΑΝ. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν να εκκρεμούν η χωροθέτηση/οριοθέτηση της Ζώνης και η έγκριση από την Ε. Επιτροπή των κινήτρων για την λειτουργία της.  

  • Η τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τις «ελεύθερες ζώνες και αποθήκες». Παρά την σωστή κατεύθυνση της ρύθμισης, θα περιμέναμε κάποια πιο δραστική διάταξη, που να προχωρεί στη δημιουργία ζωνών ειδικής φορολόγησης, μετά από αίτηση για «έγκριση ειδικού καθεστώτος» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι μία δυνατότητα που δεν πρέπει να μείνει ανεξερεύνητη ή ανεκμετάλλευτη. 
  • Οι διατάξεις σχετικά με το εμπορικό σήμα. Παρόλο που καλύπτεται το ζήτημα ενσωμάτωσης του κοινοτικού δικαίου, δεν αντιμετωπίζεται καθόλου ένα από τα βασικά προβλήματα που συνδέεται με αυτό, το παρεμπόριο πλαστών προϊόντων ή απομιμήσεων που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα έπρεπε να υιοθετηθούν συγκεκριμένες προτάσεις, που να διευκολύνουν και τις αρχές και να αποσύρουν άμεσα αυτά τα προϊόντα από την ελληνική αγορά.
  • Η, για τρίτη φορά μέσα σε 1 χρόνο, αλλαγή των ρυθμίσεων που διέπουν την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Εξ αρχής είχαμε στηρίξει τη δημιουργία της Αρχής αυτής, ζητώντας μάλιστα να ενδυναμωθεί και να παρεμβαίνει στις πραγματικές αδυναμίες του συστήματος ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Εδώ, η έναρξη λειτουργίας της Αρχής παραπέμπεται στις καλένδες. Ενώ δεν διευκρινίζονται ζητήματα που αφορούν στο ηλεκτρονικό μητρώο δημοσίων συμβάσεων, κάτι που θα βοηθήσει και στη διαφάνεια και στην επιτάχυνση του συστήματος. 

 
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και για τη διάταξη που αφορά στα πετρελαιοειδή. Αν και είναι θετικό ότι υιοθετούνται ρυθμίσεις για αποτελεσματικότερο έλεγχο, με ηλεκτρονικά συστήματα διασφάλισης ποιότητας, με χρήση GPS κλπ, για δύο χρόνια η κυβέρνηση προτίμησε την απραξία, με το να μην εφαρμόζει το νόμο που είχαμε ψηφίσει το καλοκαίρι του 2009 για τον έλεγχο των πρατηρίων υγρών καυσίμων με το σύστημα εισροών-εκροών. Αυτή η καθυστέρηση απλά επέτεινε το πρόβλημα και δεν έβαλε από νωρίς φραγμούς στο λαθρεμπόριο καυσίμων και στη φοροδιαφυγή.

Ελπίζουμε ότι η αρμόδια Υπουργός θα αντιληφθεί το εποικοδομητικό πνεύμα της ΝΔ και δεν θα θεωρήσει ότι οι διατάξεις αυτού το νομοσχεδίου είναι γραμμένες σε μάρμαρο. Επιδίωξή μας είναι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και ξέρουμε πως πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα. Γνωρίζουμε πολύ καλά, όσο κι αν στενοχωριούνται ορισμένοι κρατιστές, ότι η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίες είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Την τελευταία διετία, με την πολιτική που ακολουθήθηκε, δίπλα στον προβληματικό και τραυματισμένο δημόσιο τομέα, τραυματίστηκε και ο ιδιωτικός. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Η υπερφορολόγηση και η γραφειοκρατία πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και σε ένα φιλικό στην επιχειρηματικότητα περιβάλλον. Οι αναχρονιστικές κρατικιστικές παρεμβάσεις σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Και ο λαϊκισμός που απομακρύνει κάθε σοβαρό επενδυτή, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ανεργία, να παραμερίσει μπροστά σε ένα νέο πνεύμα εθνικής ευθύνης και συστηματικής δράσης που θα δημιουργήσει τις βάσεις για μια Ελλάδα πράγματι Φιλική στην Επιχειρηματικότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο