Ενώ ο τομέας της ποιότητας (τυποποίηση, διαπίστευση, πιστοποίηση), μαζί με την καινοτομία και την εξωστρέφεια, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα όπλο για τις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση, είναι εντυπωσιακή η απουσία συγκεκριμένων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης γι’αυτό το ζήτημα.
Αριθμ. πρωτ. 21425/ 4-8-2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΘΕΜΑ: Έλλειψη ουσιαστικής πολιτικής στον τομέα της ποιότητας
Ενώ ο τομέας της ποιότητας (τυποποίηση, διαπίστευση, πιστοποίηση), μαζί με την καινοτομία και την εξωστρέφεια, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα όπλο για τις ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση, είναι εντυπωσιακή η απουσία συγκεκριμένων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης γι’αυτό το ζήτημα. Η ιστορία σε σχέση με τη δομή των τριών συναρμόδιων φορέων (ΕΛΟΤ-Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης, ΕΣΥΔ-Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, ΕΙΜ-Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας), είναι ενδεικτική της σύγχυσης που επικρατεί.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2009 είχε ολοκληρωθεί από τη ΝΔ ο σχεδιασμός για την ενοποίηση των φορέων που ασχολούνται με την ποιότητα (ΕΛΟΤ-ΕΣΥΔ-ΕΙΜ). Είχε οριστεί κοινός πρόεδρος για τους τρεις οργανισμούς και είχαν διεξαχθεί οι γενικές συνελεύσεις με αντικείμενο την ενοποίηση των οργανισμών. Ειδικότερα είχαν γίνει οι γενικές συνελεύσεις ΕΣΥΔ και ΕΛΟΤ περί συγχωνεύσεως καθώς επίσης και η γενική συνέλευση της ΕΒΕΤΑΜ (Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων), στην οποία μεταφέρονταν τα εργαστήρια και η δραστηριότητα πιστοποίησης του ΕΛΟΤ. Τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και στα πρακτικά των τότε Διοικητικών Συμβουλίων. Το μόνο που έμενε για να υλοποιηθεί η απόφαση ήταν ο ορισμός ορκωτών λογιστών που θα αναλάμβαναν τον ενιαίο ισολογισμό.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περίμενε 2 ολόκληρα χρόνια για να φέρει μια περιττή ρύθμιση, η οποία στην ουσία επαναλαμβάνει μόνο ένα μέρος αυτού που είχε αποφασιστεί και εν μέρει υλοποιηθεί από το 2009. Στη σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία προβλέπεται μόνο η μεταφορά των εργαστηρίων ΕΛΟΤ στην ΕΒΕΤΑΜ. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη δραστηριότητα της πιστοποίησης, αλλά ούτε και για την συγχώνευση των τριών οργανισμών ποιότητας. Εξάλλου ο κοινός πρόεδρος που ορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ στους τρεις αυτούς οργανισμούς σε αντικατάσταση του προηγουμένου, φαίνεται σήμερα να προεδρεύει μόνο του ΕΣΥΔ και οι άλλοι οργανισμοί έχουν παραμείνει ακέφαλοι!
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:
1. Γιατί ενώ είχε σχεδιαστεί και είχε αρχίσει να υλοποιείται η ενοποίηση των φορέων που ασχολούνται με την ποιότητα (ΕΛΟΤ-ΕΣΥΔ-ΕΙΜ) η κυβέρνηση δεν την προχώρησε επί δύο χρόνια;
2. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τον Αύγουστο του 2011 τροπολογία για μια διαδικασία που ήταν ήδη έτοιμη προς υλοποίηση από τον Ιούλιο του 2009 (μεταφορά των εργαστηρίων ΕΛΟΤ στην ΕΒΕΤΑΜ) ενώ δεν αναφέρει τίποτα για την μεταφορά της δραστηριότητας πιστοποίησης του ΕΛΟΤ;
3. Ποιος προεδρεύει των δύο οργανισμών ΕΛΟΤ-ΕΙΜ και γιατί δεν έχει ακόμα υπάρξει σχεδιασμός για το μέλλον τους;
4. Ποιος είναι ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης στον τομέα της ποιότητας (τυποποίηση, διαπίστευση, πιστοποίηση);