Είναι ολοένα και περισσότερο πιεστική η ανάγκη να εκπονηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία μια σφαιρική και προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα πολιτική για το αυτοκίνητο.
Α.Π. 2959/17-01-2011
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Β’ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
1) Οικονομικών
2) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
3) Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ : Έλλειψη συνολικής πολιτικής για το αυτοκίνητο
Είναι ολοένα και περισσότερο πιεστική η ανάγκη να εκπονηθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία μια σφαιρική και προσαρμοσμένη στα σημερινά δεδομένα πολιτική για το αυτοκίνητο. Ένα μίγμα κινήτρων και αντικινήτρων που θα οδηγήσει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση του κόστους μετακίνησης για τους οδηγούς.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το φυσικό αέριο για την κίνηση των οχημάτων, το οποίο έχει περίπου 23% λιγότερες εκπομπές CO2 έναντι της βενζίνης και είναι πολύ πιο οικονομικό για το χρήστη, θα μπορούσαν να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα που να προωθούν τη χρήση του. Μετά το ν. 3710/2008, με τον οποίο για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα ίδρυσης μικτών ή αμιγών πρατηρίων αερίων καυσίμων και εντός σχεδίου πόλεως, δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς η κτηθείσα εμπειρία ώστε να δοθεί πρόσθετη ώθηση στη χρήση του φυσικού αερίου. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, το κράτος μαζί με την εταιρεία ΕΝΙ έδωσαν οικονομικά κίνητρα στους πρατηριούχους με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα 780 πρατήρια φυσικού αερίου στη χώρα.
Όσον αφορά την απόσυρση των παλαιών οχημάτων, η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από παλινδρομήσεις, καθώς αρχικά απέσυρε το έτοιμο σχέδιο της ΝΔ για να το εφαρμόσει, ελαφρώς παραλλαγμένο, ένα χρόνο μετά.
Σε σχέση με το θέμα της πετρελαιοκίνησης, καθώς προχωρούν τα χρόνια φαίνεται ότι οι ενστάσεις που υπήρχαν στο παρελθόν όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πετρελαιοκίνησης αποδεικνύονται αβάσιμες. Οι σύγχρονες τεχνολογίες Diesel φαίνεται ότι είναι εξίσου ή και περισσότερο «καθαρές» από τις τεχνολογίες βενζίνης και σαφώς οικονομικότερες για το χρήστη. Θα πρέπει λοιπόν να επανεξεταστεί και το ζήτημα της κίνησης πετρελαιοκίνητων οχημάτων στο κέντρο της πόλης.
Τέλος, ένα πολύ σημαντικό αντικίνητρο για την κίνηση ενεργοβόρων οχημάτων στο κέντρο, αυτό του πράσινου δακτυλίου, το οποίο ήταν έτοιμο να εφαρμοστεί στην Αθήνα από 1 Σεπτεμβρίου 2011, αποσύρθηκε από την κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
1) Ποια είναι τα συγκεκριμένα κίνητρα που θα προβλέπει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τη δημιουργία πρατηρίων αερίων καυσίμων;
2) Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την κίνηση πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην πόλη;
3) Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για το ζήτημα του «πράσινου δακτυλίου»;