Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Έλληνας ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Δ΄ ΚΠΣ


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε ως εισηγητή για το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, ορίστηκε εισηγητής της Ευρωβουλής για τη λεγόμενη «Τρίτη Έκθεση Συνοχής» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία παρουσιάζει αύριο, Τετάρτη, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ. Η Τρίτη Έκθεση Συνοχής περιλαμβάνει τις προτάσεις της Κομισιόν για τη διαμόρφωση της περιφερειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013. Ειδικότερα, η έκθεση αυτή αναφέρεται στο νέο πλαίσιο προγραμματισμού και λειτουργίας του Δ΄ ΚΠΣ, τις οικονομικές προβλέψεις για τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, καθώς και τις θεματικές και πολιτικές προτεραιότητες για τη νέα περίοδο.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα τοποθετηθεί επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δίνοντας το δικό του χρώμα στο συνολικότερο προβληματισμό. Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ζήτημα αυτό είναι σημαντικός, καθώς οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν το 2005 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ECOFIN δεν μπορούν να ισχύσουν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Όπως είναι φυσικό, το ελληνικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα έντονο. Με την έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

τίθενται οι βάσεις για τα κριτήρια επιλεξιμότητας των διαφόρων περιφερειών για κοινοτική χρηματοδότηση,

προτείνεται τι θα συμβεί με τις περιοχές που δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες (πολλές από αυτές πλουτίζουν τεχνητά σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο λόγω της διεύρυνσης)

αντιμετωπίζονται ειδικότερα ζητήματα, όπως η πολιτική για τα νησιά, τις ορεινές περιοχές, τις πόλεις κ.ά.


Επομένως, ο ορισμός ενός Έλληνα ευρωβουλευτή στη θέση του εισηγητή είναι θετική εξέλιξη για τη χώρα, δεδομένου ότι η διεύρυνση – με τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί, αλλά και με την άρνηση των πλουσιότερων κρατών-μελών να συνεισφέρουν περισσότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό – καθιστά κατ’αρχήν πιο δύσκολη την πρόσβαση της Ελλάδας στα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο