Θετικές ρυθμίσεις για τα ελληνικά συμφέροντα περιλαμβάνει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις “δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013”, δηλαδή για τον προϋπολογισμό της ΕΕ στην αντίστοιχη περίοδο. Η σχετική έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Ράιμερ Μπέγκε εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διαπραγματεύτηκε το συγκεκριμένο ζήτημα για περίπου έξι μήνες. Ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκριση των βασικών τροπολογιών που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και Κωστής Χατζηδάκης.
Η έκθεση Μπέγκε αποτελεί μία ικανοποιητική τοποθέτηση της Ευρωβουλής, που υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν για το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού και την κατανομή των κονδυλίων την περίοδο 2007-2013. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς ότι τα έξι πλουσιότερα κράτη της ΕΕ θεωρούν τις προτάσεις αυτές υπερβολικά φιλόδοξες και ζητούν δραστικές περικοπές. Αυτό άλλωστε καθιστά και τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο πολύ δύσκολες. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα ακόλουθα σημεία:
1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ποσοστού του 0,41% του κοινοτικού ΑΕΕ (Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος) για την περιφερειακή πολιτική, όπως προτείνει και η Κομισιόν.
Αυτό αποτελεί και το πλέον θετικό σενάριο για τη χώρα μας σε σχέση με την κατανομή των κονδυλίων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
2. Έγινε δεκτή τροπολογία των κ.κ. Σαμαρά και Χατζηδάκη, σύμφωνα με την οποία οι κοινοτικοί πόροι που προορίζονται για την περιφερειακή πολιτική θα δαπανηθούν οπωσδήποτε για το σκοπό αυτό. Η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά προβλέπει ότι τα κονδύλια που δε θα απορροφηθούν από τα κράτη μέλη λόγω της εφαρμογής του κανόνα Ν+2 (αποδέσμευση δύο χρόνια μετά τη δέσμευση των κονδυλίων), δεν θα γυρίσουν στα πλουσιότερα κράτη, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα αξιοποιηθούν από άλλες χώρες, πάντοτε όμως στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής. Μία τέτοια ρύθμιση είναι κατ’αρχήν θετική για την Ελλάδα, γιατί ο κίνδυνος απωλειών από τα νέα κράτη μέλη είναι πολύ μεγαλύτερος, λόγω της απειρίας και διαχειριστικών προβλημάτων.
3. Σύμφωνα με τροπολογία των κ.κ. Σαμαρά και Χατζηδάκη, παρά την πρόβλεψη της έκθεσης για μείωση της διάρκειας των δημοσιονομικών προοπτικών από επτά χρόνια που ισχύει σήμερα σε πέντε, προβλέπεται εξαίρεση για τη Γεωργία και το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών θα είναι επταετής, πράγμα που σημαίνει ότι και ακόμα αν γίνει δεκτή από το Συμβούλιο η πρόταση για πενταετείς δημοσιονομικές προοπτικές, τα κονδύλια για την γεωργία και το ΚΠΣ θα είναι δεσμευμένα έως το 2013, χωρίς κίνδυνο επαναδιαπραγμάτευσής τους το 2011 με δυσμενέστερους όρους.
4. Απορρίφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η “επικίνδυνη” πρόταση του εισηγητή για υποχρεωτική συγχρηματοδότηση στην Κοινή Γεωργική Πολιτική, πράγμα το οποίο θα σήμαινε ότι εκτός από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και ο εθνικός προϋπολογισμός θα έπρεπε να συμβάλει στις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων.
Σημειώνεται ότι οι δημοσιονομικές προοπτικές αποτελούν ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, στην βάση του οποίου αποφασίζονται οι ετήσιοι προϋπολογισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιέχουν τρία βασικά σημεία: την κατανομή και τα ετήσια ανώτατα όρια για κάθε κατηγορία (Γεωργία, Διαρθρωτικά Ταμεία κλπ), το συνολικό ανώτατο όριο των κοινοτικών δαπανών και το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων που καθορίζεται με απόφαση του Συμβουλίου. Επί του παρόντος οι δημοσιονομικές προοπτικές διατυπώνονται μόνο σε μία διοργανική συμφωνία και η τελική απόφαση υπόκειται στη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου.