Ο Κωστής Χατζηδάκης, εκπροσωπώντας τη ΝΔ στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «Η παρουσία μου εδώ δεν είναι μια άσκηση δημοσίων σχέσεων, ούτε προάγγελος πολιτικών εξελίξεων. Εσείς θα εξακολουθήσετε να θέλετε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και εμείς θα εξακολουθήσουμε να ζητάμε εκλογές προκειμένου ο τόπος να κάνει μια καινούργια αρχή».
Ο Κωστής Χατζηδάκης στον ομιλία του τόνισε ότι πέρα από τις μεγάλες διαφορές των δύο κομμάτων υπάρχουν θέματα που το συμφέρον της πατρίδας επιβάλλει να τα δούνε με εποικοδομητικό και πατριωτικό πνεύμα. Και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε 3 σημαντικά θέματα: τη συνταγματική αναθέωρηση, το μεταναστευτικό και την εξωτερική πολιτική, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα θέματα αυτά. Ειδικά δε για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπενθύμισε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι αν δεν προσδιορίσουν από κοινού τα 2 κόμματα της αναθεωρητέες διατάξεις η συνταγματική αναθεώρηση κινδυνεύει να γίνει μια τρύπα στο νερό.
Η ΝΔ έχει τη διάθεση να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση, διαβεβαίωσε ο Κωστής Χατζηδάκης τους συνέδρους και κατέληξε: «Ελπίζω η διάθεσή μας αυτή να βρει ανταπόκριση και να μην προσκρούσει σε μια πολιτική τυφλής πόλωσης».
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΔ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΣΤΟ 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Κυρίες και κύριοι,
Να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα από την αρχή: Η παρουσία μου απόψε εδώ δεν είναι μια άσκηση δημοσίων σχέσεων. Δεν είναι όμως και από την άλλη πλευρά, σε καμιά περίπτωση, προάγγελος οποιασδήποτε πολιτικής εξέλιξης,
Είναι συνέχιση μιας παράδοσης που είναι στα θετικά του πολιτικού πολιτισμού στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.
Και για να το κάνω ακόμα σαφέστερο: Δεν θέλω να υπάρχει σε κανέναν απ’ όσους μας βλέπει και μας ακούει αυτή την ώρα η παραμικρή αμφιβολία: εσείς επιμένετε στις θέσεις σας, αλλά και στην κριτική προς τη ΝΔ και η ΝΔ επιμένει απολύτως σ’ όλα αυτά τα οποία σας καταλογίζει εντός και εκτός Βουλής.
Δεν επαναλαμβάνω, απόψε, την κριτική. Είναι σκληρή και σε καθημερινή βάση άλλωστε. Αυτό όμως το οποίο θέλω να σημειώσω είναι πως, παρά τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, παρά την οξεία κριτική που μπορεί να ασκεί το ένα στο άλλο, τα πολιτικά κόμματα ως θεσμοί της δημοκρατίας έχουν υποχρέωση να διασφαλίζουν, το καθένα από την πλευρά του, όσο περισσότερο μπορούν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, αλλά και να συζητούν ειλικρινά και αληθινά στη Βουλή και στη κοινωνία.
Δεν ήρθα όμως να σας μιλήσω θεωρητικά. Θεωρώ ότι στη σημερινή συγκυρία, παρά τις διαφορές μας, έχουμε την υποχρέωση να συζητήσουμε και να βρούμε ένα ελάχιστο κοινό παρανομαστή σε 3 σημαντικά ζητήματα. Και γίνομαι πολύ συγκεκριμένος:
Συνταγματική Αναθεώρηση. Γνωρίζετε ότι οι αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος θα πρέπει να εγκριθούν από δύο Βουλές. Με 180 και 150 ψήφους ή αντίστροφα. Επομένως αυτή η διαδικασία για να μην εξελιχθεί σε μια τρύπα στο νερό πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον κ. Τσίπρα είναι πολύ ξεκάθαρη: να προσδιορίσουμε από κοινού τις αναθεωρητέες διατάξεις για να μπορεί η επόμενη Βουλή να προχωρήσει τη διαδικασία. Από όσα μέχρι τώρα αντιλαμβανόμαστε ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση δείχνουν ότι απορρίπτουν αυτή την πρόταση και δεν θέλουν τη συνεννόηση. Ωστόσο υπάρχει χρόνος να το ξανασκεφθείτε. Διαφορετικά θα χαθεί μια ιστορική ευκαιρία για να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Εξελίσσεται σε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα για τη χώρα και, μάλιστα, με διεθνείς διαστάσεις. Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή έχει προσπαθήσει να βάλει πλάτη. Στηρίξαμε και στηρίζουμε τις ελληνικές θέσεις στο ΕΛΚ και όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Επίσης έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τόσο στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Άνοιξη, όσο και στη συνέχεια. Βεβαίως, δεν εφαρμόστηκαν όλα όσα συμφωνήθηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς και αυτό η κυβέρνηση οφείλει να το αντιμετωπίσει.
Σας εφιστώ όμως την προσοχή ιδιαίτερα σε ένα θέμα: οι αδυναμίες, οι ελλείψεις και η αναποτελεσματικότητα του κράτους στην φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων – ειδικά θέματα υγιεινής και ανομίας στα κέντρα φιλοξενίας– δίνει το άλλοθι σε ρατσιστικές δυνάμεις να καλλιεργούν φαινόμενα ξενοφοβίας. Είναι ένα θέμα στο οποίο οφείλουμε όλοι να δείξουμε μεγάλη προσοχή. Και η εφαρμοζόμενη πολιτική να έχει προληπτικό και όχι κατασταλτικό χαρακτήρα.
Εξωτερική Πολιτική. Και σ’ αυτό τον τομέα οι προκλήσεις είναι μεγάλες για τη χώρα μας εξαιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και διότι διανύουμε περίοδο που εύκολα ευδοκιμούν οι εξτρεμισμοί και οι ακραίες φωνές. Ακούσαμε, λ.χ., τις ακραίες φωνές στην γειτονική Τουρκία για το θέμα της συνθήκης της Λωζάννης, ενώ και από την Αλβανία ακούγονται φωνές για δήθεν τσάμικο ζήτημα.
Απαραίτητο είναι, τόσο στο επίπεδο των αρχηγών των κομμάτων, όσο και στο επίπεδο του υπουργείου των Εξωτερικών, να ανταλλάσσονται απόψεις και να γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης κοινών παρανομαστών σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι ένας θεσμός που πρέπει να τον στηρίξουμε, διότι έτσι στηρίζουμε τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές δημοκρατίες η συνεργασία των κομμάτων -και ιδιαίτερα των 2 μεγαλύτερων- σε τέτοιου είδους μεγάλα εθνικά και πολιτειακά θέματα είναι σχεδόν αυτονόητη.
Αντίθετα στη χώρα μας, παρά τις κάποιες αναλαμπές, έχουμε ακόμα πολλά βήματα να κάνουμε.
Μην έχει κανένας καμιά αμφιβολία. Μετά από αυτό το συνέδριο εσείς θα εξακολουθήσετε να θέλετε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και εμείς θα εξακολουθήσουμε να ζητάμε εκλογές προκειμένου ο τόπος να κάνει μια καινούργια αρχή.
Οι μεγάλες πολιτικές μας διαφορές και η κριτική του ενός στον άλλον, δεν θα έπρεπε ωστόσο να μας οδηγεί να ξεχάσουμε ότι υπάρχουν θέματα σαν κι αυτά που το συμφέρον της πατρίδας επιβάλλει να τα δούμε με ένα πνεύμα εποικοδομητικό και πατριωτικό.