Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εμβληματική κυβίστηση Τσίπρα και στο εκκλησιαστικό – συνέντευξη στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”

Για εμβληματική κυβίστηση και στο ζήτημα του εκκλησιαστικού κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Κωστής Χατζηδάκης. « Όσα συμφωνήθηκαν σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους»,  τονίζει σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής»  ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.  Σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα και δεν μπορεί ο κ Τσίπρας να κουνάει το δάκτυλο,  ενώ για τη ΝΔ τονίζει ότι δεν θα ακολουθήσει την κυβέρνηση ούτε στη σκανδαλολογία ούτε στην παροχολογία

«Στη ΝΔ λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα»  τονίζει ενώ προαναγγέλλει ότι η ΝΔ θα επιδιώξει το μάνατζμεντ της  Έκθεσης να δοθεί σε έναν μεγάλο διεθνή διαχειριστή εκθέσεων.

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Μακεδονία»

Κύριε Χατζηδάκη, να ξεκινήσουμε από την επικαιρότητα και το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας της Ελλάδος για τις σχέσεις των δύο πλευρών. Η ΝΔ εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτό το πρώτο βήμα. Κάποιοι λένε ότι η κίνηση αυτή συναντά αντιδράσεις ανάμεσα στους κληρικούς αλλά και στη βάση της ΝΔ, που θεωρείται κοντά στην Εκκλησία. Τι λέτε;  

Πάρα τους πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα περί «ιστορικής συμφωνίας» και τις υποσχέσεις του κ.Τζανακόπουλου για 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο,  συμφωνία δεν υπάρχει ακόμα. Για «πρόθεση συμφωνίας» μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος. Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε την οριστική συμφωνία για να αποσαφηνιστούν κρίσιμα σημεία τόσο για τη διαδικασία της πληρωμής των κληρικών όσο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός ο ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι τα όποια εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες και δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή ήταν η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας και σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε το 2013 ως κυβέρνηση προωθήσαμε τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, την υλοποίηση της οποίας ματαίωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα, η όλη υπόθεση συνιστά άλλη μία εμβληματική κυβίστηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι ασφαλώς όσα συμφωνήθηκαν σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους που μέχρι τώρα ήταν φετίχ του ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα της πληρωμής των κληρικών – που μετ’ επιτάσεως έθεταν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι προχθές – η λύση που προκρίνεται στηρίζεται στην επιχορήγηση από την Πολιτεία, με όσα ερωτηματικά προκαλεί. Αλλά και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα γίνει από κοινού με το Κράτος. Για πιο χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας μιλάει συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εν πάση περιπτώσει, εμείς ειλικρινά ευχόμαστε να υπάρξει τελικά μια πραγματικά επωφελή συμφωνία τόσο για την Εκκλησία όσο και  για την Πολιτεία.

Αυτές τις ημέρες γνωστοποιήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Yγεία και το Ερρίκος Ντυνάν, όπου προτείνεται κατά πλειοψηφία να διερευνηθούν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές  οι ευθύνες υπουργών, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Αδωνης Γεωργιάδης. Θεωρείτε ότι έτσι θα πάμε μέχρι τις εκλογές; Με σκανδαλολογία και με το δόγμα «οι πρώην υπουργοί στις φυλακές»;

Δεν είναι μόνο ο κ. Πολάκης που  διατύπωσε το σχετικό δόγμα. Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Είναι τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη που δεν κρύβουν ότι οδηγούν τη χώρα σε εκλογές εν μέσω σκανδαλολογίας.  Αυτή είναι η ύστατη ελπίδα τους μήπως περιορίσουν τη μεγάλη ήττα που έρχεται.

Βλέπουμε, λοιπόν, για παράδειγμα στην υπόθεση του «Ερρίκος Ντυνάν» η κυβερνητική πλειοψηφία να προσπαθεί να συντηρήσει μια υπόθεση χωρίς να διαθέτει καθόλου στοιχεία. Και επειδή δεν διαθέτουν στοιχεία –διαφορετικά η εξεταστική θα κατέληγε σε προανακριτική επιτροπή– επιστρέφουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη ( που ούτως  ή άλλως τη διερευνά) και προσπαθούν να συντηρήσουν τους αστήρικτους ισχυρισμούς τους μέσω του ψιθύρου και κάποιων από τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουν. Είναι μια μεθόδευση κραυγαλέα που δεν πείθει πλέον κανέναν.

Πέραν όμως αυτού ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα: ότι πλέον δεν έχουν το ηθικό πλεονέκτημα για να σκανδαλολογούν. Διότι αυτά τα 4 χρόνια που βρίσκονται στην εξουσία η διαδρομή τους έχει πλέον κηλιδωθεί από αρκετές γκρίζες υποθέσεις. Από τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και τους εμπόρους όπλων μέχρι τα πιο πρόσφατα: την εξαγορά της ΔΕΗ στα Σκόπια, τις καταγγελίες Καμμένου εναντίον Κοτζιά και Κοτζιά εναντίον Καμμένου και στη μέση ο Σόρρος,  τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Κοτζιά ουσιαστικά εναντίον της κυβέρνησης, τις καταγγελίες μέσα από το ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, τον διαγωνισμό για το Θριάσιο, την παρέμβαση της Κομισιόν στο Αεροδρόμιο Αθηνών.

Ε, σαν πολλά δεν είναι όλα αυτά για να κουνάει ο κ. Τσίπρας το δάχτυλο;

Πως θα απαντήσει η ΝΔ σε αυτό το σκληρό ροκ;

Στη Νέα Δημοκρατία κοιτάμε στο μέλλον. Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα και προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες με τις θετικές μας προτάσεις.Βεβαίως δεν αφήνουμε πέσει τίποτα κάτω και απαντάμε στη λάσπη και τις συκοφαντίες. Αλλά δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στην σκανδαλολογία ούτε την παροχολογία.

Όπως προκύπτει απ’ όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ είναι προ των πυλών μιας νέας διακυβέρνησης. Τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να προσέξει για να μην κάνει τα λάθη του παρελθόντος;

Πρέπει να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και τολμηροί όπου χρειάζεται.  Να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να φέρουμε στον τόπο τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Κυρίως τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και επιτυχία και απέδωσαν στην Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, χώρες που επίσης πέρασαν από τα μνημόνια.

Στη Νέα Δημοκρατία λένε λίγα για να τα κάνουμε όλα! Θέλουμε να είμαστε και θα είμαστε μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση, αυτή που έχει ανάγκη ο τόπος.

Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε; Εννοώ και το πρόγραμμα του κόμματος, την ευθύνη του οποίου έχετε εσείς. Πότε θα είναι έτοιμο; Και ποιο θα είναι το βασικό του πνεύμα;

Στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το Δεκέμβριο, εγκρίθηκαν οι βασικοί άξονες του προγράμματος μας. Οι θέσεις μας είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας (nd,gr). Εκεί όποιος θέλει μπορεί να βρει τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας για τους φόρους, για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, για τα κόκκινα δάνεια, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη δημόσια διοίκηση, για την εκπαίδευση, για την απασχόληση, για τους αγρότες, για αυτούς που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη.

Επιπλέον στην Γραμματεία Προγράμματος δουλεύουμε για την επικαιροποίηση και την εξειδίκευση αυτών των θέσεων. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν παρουσιαστεί λεπτομερειακά οι θέσεις μας για την πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και επαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και για την υγεία. Επιχειρούμε παράλληλα να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο ετοιμότητας προετοιμάζουμε και τα βασικά νομοσχέδια που θα ψηφίσουμε στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας.

Η προσπάθειά μας θα είναι εμπροσθοβαρής. Δεσμευόμαστε  για ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών: για να βελτιώσουμε το περιβάλλον της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την παιδεία κ.ο.κ.

Με τις αλλαγές αυτές θα αλλάξουμε το κλίμα στη χώρα, θα αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα βελτιώσουμε τη θέση μας απέναντι στους δανειστές και τις αγορές.

Λέτε ναι στις κυβερνητικές συμμαχίες ακόμη και αν η ΝΔ κατακτήσει την αυτοδυναμία. Με ποιος εταίρους θα συγκυβερνήσετε; Με το ΚΙΝΑΛ;  Και σας το ρωτώ αυτό γιατί πολλοί εντός της ΝΔ θεωρούν ότι τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν την αποδέχτηκε η βάση της ΝΔ. Θα λέγατε ναι σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς;

Ας μην προτρέχουμε.  Όταν αναδειχθεί η επόμενη Βουλή θα φανούν και οι δυνατότητες και οι αναγκαιότητες για συνεργασίες.

Πάντως εμείς ακόμα και αν έχουμε αυτοδυναμία θα επιδιώξουμε μια πλατιά συμμαχία, να σχηματίσουμε μια Εθνική Ελλάδος με όλους όσους πιστεύουν στην Ευρώπη, τις μεταρρυθμίσεις και την κοινή λογική. Και τότε ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

ΟΑΣΘ και ΔΕΘ είναι τα δύο στοιχήματα της ΝΔ στην οικονομία του Βορρά. Τι θα προτείνατε απέναντι στην επανακρατικοποίηση των συγκοινωνιών που υλοποίησε η σημερινή κυβέρνηση; Και τι για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης;

 Και για τα δύο θέματα υπήρξε ξεκάθαρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης η αποκρατικοποίηση απέτυχε. Όχι ότι πριν δεν υπήρχαν προβλήματα. Αλλά με το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ η Θεσσαλονίκη έμεινε χωρίς λεωφορεία. Εμείς θα επιδιώξουμε τη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και σοβαρή ρυθμιστική παρέμβαση της Πολιτείας  για να καλυφθούν τα κενά. Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να σταματήσουμε τον κατήφορο, αυτή την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Όσο για τη ΔΕΘ θα επιδιώξουμε μια μεγάλης κλίμακας αστική παρέμβαση για τη Θεσσαλονίκη που θα δημιουργήσει ένα πρότυπο συνεδριακό κέντρο μαζί με ένα μεγάλο πάρκο. Έτσι θα γίνει μια σημαντική επένδυση στη Θεσσαλονίκη που θα την αναβαθμιστεί συνολικά και θα της δώσει μια νέα αναπτυξιακή δυναμική. Για μένα, όμως, το βασικό είναι να επιδιωχθεί το μάνατζμεντ της Έκθεσης να αναλάβει ένας μεγάλος διεθνής διαχειριστής εκθέσεων, για να της δώσει πραγματικά νέα πνοή.

Τελειώνουμε με τα δημοτικά της Θεσσαλονίκης, όπου η ΝΔ ακόμη αναζητεί τον εκλεκτό της. Θα μας λύσετε το αίνιγμα; Ποιον θα στηρίξετε και με τι προφίλ;

Βλέπουμε την εικόνα. Ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες. Θα πρότεινα να κάνετε λίγη υπομονή. Δεν βλάπτει σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Έχουμε ακόμα καιρό για να τοποθετηθούμε σαφώς.

Μετάβαση στο περιεχόμενο