
“Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και εκεί είναι το μέλλον της. Αντίθετα ένα grexit θα ήταν καταστροφικό. Οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες για τη χώρα μας. Από τη μία μέρα στην άλλη, η Ελλάδα θα γινόταν Αλβανία του Νότου και το βιοτικό επίπεδο του λαού μας θα γνώριζε δραματική υποβάθμιση […]
Τώρα που φτάσαμε στην ύστατη ώρα, ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα βάλει το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από το συμφέρον του κόμματος. Άλλωστε αν είναι να «σπάσει» η Ελλάδα, είναι προτιμότερο να «σπάσει» ο ΣΥΡΙΖΑ”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
Κύριε Χατζηδάκη, την Πέμπτη βρεθήκατε στις Βρυξέλλες, μαζί με την Ν. Μπακογιάννη, και συναντήσατε τον κ. Γιούνγκερ και άλλους σημαντικούς κοινοτικούς αξιωματούχους. Τι κλίμα αντιμετωπίσατε;
Το κλίμα ήταν πολύ βαρύ! Η προκήρυξη περισσότερο του δημοψηφίσματος και λιγότερο το αποτέλεσμά του είχε κάνει τα πράγματα εξαιρετικά δύσκολα. Πολιτικά γιατί τραυματίστηκε βαριά η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης και οικονομικά γιατί μετά την προκήρυξη η κατάσταση της οικονομίας επιβαρύνθηκε δραματικά με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσκολότερη και η θεραπεία. Η Ευρωζώνη δεν μπλόφαρε σχετικά με το grexit και πάλι καλά που η κυβέρνηση δείχνει να καταλαβαίνει ότι τα chicken games του κυρίου Βαρουφάκη ήταν τελικά πολύ επικίνδυνα και βλαπτικά παιχνίδια.
Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, το κλίμα που επικράτησε στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης και την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση, θεωρείται ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια επώδυνη, έστω, συμφωνία ή σύγκρουση και ρήξη με τους εταίρους;
Ελπίζω ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Δεν μπορώ να διανοηθώ άλλη εξέλιξη. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και εκεί είναι το μέλλον της. Αντίθετα ένα grexit θα ήταν καταστροφικό. Οι συνέπειες θα ήταν ανυπολόγιστες για τη χώρα μας. Από τη μία μέρα στην άλλη, η Ελλάδα θα γινόταν Αλβανία του Νότου και το βιοτικό επίπεδο του λαού μας θα γνώριζε δραματική υποβάθμιση. Τότε, πιστέψτε με, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των μνημονίων τα τελευταία 5 χρόνια θα φαίνονται ανώδυνες μπροστά σε όσα θα ακολουθούσαν. Ειδικά για τους ασθενέστερους της ελληνικής κοινωνίας.Δεν μπορώ λοιπόν να φανταστώ Έλληνα πρωθυπουργό που θα υπέγραφε ένα grexit. Θα στιγμάτιζε τον ίδιο και τη χώρα για δεκαετίες.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία θεωρείται ότι θα πρόκειται περί ενός “ατυχήματος” ή περί μιας προσχεδιασμένης εξέλιξης;
Δεν θέλω να μπω σε τέτοια συζήτηση. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, πολύ μικρή σημασία θα είχε μια δίκη προθέσεων.Ένα πράγμα αποδεικνύεται από τις εξελίξεις. Ότι οι ιδεοληψίες και οι μαγικές συνταγές μόνο καταστροφές μπορούν να προκαλέσουν.Ας βγάλουμε λοιπόν ένα τουλάχιστον συμπέρασμα: μακριά επιτέλους από τον λαϊκισμό. Μπροστά μόνο με σοβαρότητα και κοινή λογική.
Είπατε την Τετάρτη, στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματός σας, ότι ανάμεσα στο μοντέλο Λούλα και το μοντέλο Τσάβες, ο κ. Τσίπρας κλίνει πλέον επικίνδυνα προς το μοντέλο Τσάβες. Τι εννοείται;
Εννοώ ότι ο κ. Τσίπρας έχει δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τους κανόνες της οικονομίας και παρασύρθηκε από τον εθνικολαϊκισμό που ανθεί στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Πράγμα που ζημίωσε την οικονομία και τους φορολογούμενους, καθώς έκανε το email Χαρδούβελη να φαίνεται παιδική εκδρομή.
Σας θυμίζω τη δήλωση Τσακαλώτου ότι απέρριψαν την πρόταση των Θεσμών και πήγαμε σε δημοψήφισμα γιατί η συμφωνία δεν θα περνούσε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός τότε έβαλε το κόμμα του πάνω από τη χώρα και το αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν οι τράπεζες, να νεκρώσει η οικονομία μας, να μην πληρώσουμε το ΔΝΤ και τεχνικά να χρεοκοπήσει η χώρα, να απομονωθούμε εντελώς ανάμεσα στους εταίρους μας.
Τώρα που φτάσαμε στην ύστατη ώρα, ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα βάλει το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από το συμφέρον του κόμματος. Άλλωστε αν είναι να «σπάσει» η Ελλάδα, είναι προτιμότερο να «σπάσει» ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΝΔ πρέπει ή προτίθεται να στηρίξει μια συμφωνία, όσο επώδυνη κι αν είναι αυτή, προκειμένου και πάσι θυσία να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη;
Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και εκφράστηκε από τον Πρόεδρο κ. Μεϊμαράκη και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Παροτρύνουμε την κυβέρνηση να κάνει έναν έντιμο συμβιβασμό και να φέρει μια συμφωνία. Για εμάς η κόκκινη γραμμή είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Λέτε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εντολή ρήξης. Αν οι εταίροι δεν αποδεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης και αντιπροτείνουν μέτρα πολύ χειρότερα από αυτά των προηγούμενων προτάσεών τους, τί πρέπει να πράξει ο πρωθυπουργός, δοθέντος και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος;
Καταρχήν, η κυβέρνηση υιοθετεί πλέον μια πρόταση που είναι βαρύτερη από αυτή που απέρριψε και έθεσε σε δημοψήφισμα. Αυτό συμβαίνει, καταρχάς, γιατί με τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης και το δημοψήφισμα η χώρα απομονώθηκε και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς πρόγραμμα στήριξης και με κλειστές τις τράπεζες. Επίσης, αυτούς τους 5 μήνες η χώρα επέστρεψε στην ύφεση και τις τελευταίες 10 μέρες χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και η κατάσταση της οικονομίας.
Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός οφείλει να φέρει τη συμφωνία όπως έχει δεσμευτεί. Γιατί μία κακή συμφωνία είναι προτιμότερη από ένα grexit. Και γιατί το «όχι» του δημοψηφίσματος –όπως προκύπτει και από το κοινό ανακοινωθέν του συμβουλίου πολιτικού αρχηγών– σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει εντολή για έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το ευρώ.
Πότε κατά την άποψή σας θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σύγκληση του Συνεδρίου που θα εκλέξει το νέο αρχηγό της ΝΔ;
Τώρα αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα. Να ξεφύγουμε από την εξαιρετικά δυσχερή θέση που έχουμε βρεθεί. Όταν τελειώσουν όλα αυτά και εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ θα έχουμε όλο το χρόνο για να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες εκλογής νέου Προέδρου.
Σκοπεύετε να παίξετε κάποιο ενεργό ρόλο, θέτοντας υποψηφιότητα ή στηρίζοντας κάποιον εκ των υποψηφίων, στο δρόμο προς το Συνέδριο;
Στην πολιτική όλοι έχουν φιλοδοξίες. Όμως η απόσταση ανάμεσα στη φιλοδοξία και τη γελοιοποίηση συχνά είναι ελάχιστη, μια πολύ λεπτή γραμμή.
Γι’ αυτό σας απαντώ με κάτι που είπε ο Wolinski του Charlie Hebdo σε ένα κόμικ πριν από χρόνια. Είχε πει «μακάρι να δώσουν την εξουσία σε αυτούς που δεν θέλουν να την πάρουν».