Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εναρκτήρια συνεδρίαση του Συντονιστικού Kέντρου για τη δίωξη του παραεμπορίου

KX_SYSKEPSH_PAREMPORIO…Ξεκινάει μια μεγάλη και διαρκής επιχείρηση–σκούπα για την πάταξη του παραεμπορίου στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργείται ένας θάλαμος επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, αλλά και με εκπροσώπηση των ενδιαφερομένων από τους φορείς της αγοράς.

Θέλουμε να υπάρχει συντονισμός σε καθημερινή βάση και δεν μας ενδιαφέρει απλά και μόνο η καταστροφή ορισμένων προϊόντων στο δρόμο. Μας ενδιαφέρει και αυτό. Μας ενδιαφέρει παράλληλα και κυρίως να αντιμετωπιστεί το κακό στη ρίζα του. Γι’ αυτό  συμμετέχουν στην προσπάθεια εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ, εκπρόσωποι των τελωνείων και εκπρόσωποι της Αστυνομίας. Διότι δεν πάει άλλο πια η κατάσταση με το παραεμπόριο…

 

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Συντονιστικού Κέντρου για τη δίωξη του παραεμπορίου, προήδρευσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.

Στο Συντονιστικό μετέχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών για τη δίωξη του παραεμπορίου (Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ, τελωνεία, Περιφέρεια Αττικής, ΚΕΔΕ, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό) και φορέων επιχειρηματικού κόσμου (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος). Ο θάλαμος επιχειρήσεων του κέντρου εδρεύει στο κτίριο της πλατείας Κάνιγγος και οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για καταγγελίες στο τετραψήφιο 1520.

Συντονιστής για τη δίωξη του παραεμπορίου έχει οριστεί από το υπουργείο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ενώ τον επιχειρησιακό συντονισμό του Κέντρου θα έχει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, πρώην γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Δημήτρης Μπουλούκος, ο οποίος ανέλαβε το συγκεκριμένο ρόλο εθελοντικά.

Ακολουθούν οι δηλώσεις μετά τη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού.

 

Ο Υπουργός Κ. Χατζηδάκης δήλωσε:

Κ. Χατζηδάκης: «Από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ξεκαθαρίσαμε, πως η πάταξη του παραεμπορίου θα είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες. Πριν από περίπου είκοσι ημέρες, κάναμε μια μεγάλη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους και από αύριο περνάμε από τη θεωρία στην πράξη.

Ξεκινάει μια μεγάλη και διαρκής επιχείρηση–σκούπα για την πάταξη του παραεμπορίου στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Δημιουργείται ένας θάλαμος επιχειρήσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης, με συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, αλλά και με εκπροσώπηση των ενδιαφερομένων από τους φορείς της αγοράς.

Θέλουμε να υπάρχει συντονισμός σε καθημερινή βάση και δεν μας ενδιαφέρει απλά και μόνο η καταστροφή ορισμένων προϊόντων στο δρόμο. Μας ενδιαφέρει και αυτό. Μας ενδιαφέρει παράλληλα και κυρίως να αντιμετωπιστεί το κακό στη ρίζα του. Γι’ αυτό  συμμετέχουν στην προσπάθεια εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ, εκπρόσωποι των τελωνείων και εκπρόσωποι της Αστυνομίας. Διότι δεν πάει άλλο πια η κατάσταση με το παραεμπόριο.

Ακόμη περισσότερο σήμερα, που το κράτος εκ των πραγμάτων δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει παροχές, οφείλει τουλάχιστον να είναι εντάξει απέναντι στους πολίτες ως προς τα υπόλοιπα. Δηλαδή, να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει νομιμότητα και δικαιοσύνη. Να μην υπάρχει περιθώριο για κάθε λογής παρανομία. Και σ’ αυτό δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί.  Προσπαθούμε να γίνει η προσπάθεια σε όσο το δυνατό πιο γερές βάσεις.

Από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης, πολιτικός συντονιστής θα είναι ο Γενικός Γραμματέας  Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και τον επιχειρησιακό συντονισμό θα έχει σε καθημερινή βάση ο Αντιστράτηγος της Αστυνομίας, o πρώην Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Δημήτρης Μπουλούκος, που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αμισθί. Εκείνος και η ομάδα που θα είναι στεγασμένη καθημερινά στο Υπουργείο Ανάπτυξης, θα κάνουν ό,τι  καλύτερο μπορούν έτσι ώστε να έχουμε πολύ σύντομα συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα».

 

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Συντονιστής για το παραεμπόριο, Στ. Κομνηνός δήλωσε:

Στ. Κομνηνός: «Λίγες ημέρες πριν από την ημέρα που έχει αφιερωθεί στο εμπόριο, 22 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να υπερασπιστεί το νόμιμο εμπόριο, είτε στεγασμένο είτε υπαίθριο. Το νέο συντονιστικό κέντρο που έχει αναλάβει την ευθύνη να ενώσει τις κατακερματισμένες έως τώρα δυνάμεις, τους διαρθρωτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που υπάρχουν, που έως τώρα δρούσαν άλλα όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Αυτό το κέντρο έρχεται να δώσει ένα καίριο πλήγμα στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει να διαμορφώνουμε ένα νέο πιο αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο πολύ σύντομα θα πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί.

Ερώτηση: Έχετε κάνει μέχρι τώρα κάποιους ελέγχους. Υπάρχουν κάποια στοιχεία συγκεντρωτικά τι έχει γίνει, τι έχει εντοπιστεί;

Στ. Κομνηνός: Οι έλεγχοι γίνονται το τελευταίο διάστημα είτε από την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς, είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από την Ελληνική Αστυνομία. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Αυτό που μας έλειπε, ήταν η δυνατότητα αυτοί οι φορείς να συνεργαστούν για να μειώσουμε διοικητικά βάρη που υπήρχαν. Για παράδειγμα στις κατασχέσεις, στην αποθήκευση αυτών των προϊόντων που συλλαμβάνονται, με το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου θα έχουμε πολύ καλύτερο και αποτελεσματικότερο έλεγχο.

Ερώτηση: Πριν από μερικούς μήνες, σε αυτό εδώ το Υπουργείο είχε καταγγελθεί από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι κυκλώματα λυμαίνονται  τις άδειες που δίνονται στα παζάρια.  Και στα κυκλώματα αυτά εμπλέκονται και μέλη και  σωματεία μικροπωλητών μοιράζοντας με καπέλο τις άδειες που δίνουν οι δήμοι. Μετά και τα τελευταία γεγονότα που έγιναν με τη Χρυσή Αυγή σκέφτεστε να κάνετε κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση;

Στ. Κομνηνός: Σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε όλο το πλαίσιο λειτουργίας του πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου, με σκοπό να γίνει πιο ορθολογικό και πιο διαφανές. Σε αυτή τη λογική, λοιπόν,  διαχειριζόμαστε και τις καταγγελίες που υπάρχουν για τη παραβατικότητα στον τρόπο λήψης αυτών των αδειών και συνεργαζόμαστε με την Κεντρική Ένωση Δήμων ώστε να επέλθει η νομιμότητα και στο χώρο αυτό.

Σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία αυτού του νέου συντονιστικού κέντρου είναι η συλλογή πληροφοριών. Γι’ αυτό το σκοπό έχουμε ετοιμάσει ένα τηλεφωνικό κέντρο. Προς το παρόν θα χρησιμοποιήσουμε τον αριθμό 1520. Είναι στη διάθεση του κοινού για να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία και καταγγελία σχετίζεται με το παραεμπόριο στη χώρα.».

 

Ο επικεφαλής του επιχειρησιακού συντονισμού του Κέντρου, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ, Δ. Μπουλούκος:

Δ. Μπουλούκος: «Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και προσωπικά του Υπουργού, ερμηνεύοντας την αγωνία του για το θέμα το οποίο προσπαθεί να περιορίσει, το πλανόδιο παραεμπόριο γενικά, ανταποκρίθηκα και είμαι στη διάθεση του υπουργείου. Από την πλευρά του νέου συντονιστικού  επιχειρησιακού οργάνου, που θα λειτουργήσει στο υπουργείο, χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις που εμπλέκονται στην πάταξή του. Μέχρι τώρα έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Θεωρώ όμως ότι με το συντονισμό, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης. Δεν πρόκειται να αναφερθώ στις συνέπειες του παραεμπορίου. Θέλω όμως, να ζητήσω τη βοήθεια του πολίτη στον αγώνα αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ο πολίτης μπορεί  να συνεισφέρει στην πάταξη του παραεμπορίου. Αφενός μεν απέχοντας από την αγορά και αφετέρου πληροφορώντας το συντονιστικό κέντρο, προκειμένου να κατευθύνουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις.

Θέλω να πιστεύω ότι δημιουργώντας όλη τη δομή σε πανελλήνια κλίμακα των ήδη υφιστάμενων δομών δίωξης του λαθρεμπορίου και ενεργοποιώντας αυτές, καθώς υπάρχουν κάποιες ατέλειες, θα μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση στη δίωξη.

Ειδικότερα για το λεκανοπέδιο της Αθήνας, που όπως γνωρίζετε, η μορφή που έχει πάρει το παραεμπόριο είναι πάρα πολύ ανησυχητική, θα προσπαθήσουμε διαθέτοντας περισσότερες δυνάμεις σε καίρια σημεία να πατάξουμε αυτό το υπαίθριο παζάρι. Και παράλληλα θα εστιάσουμε στις πηγές,  από τις οποίες προέρχονται όλα αυτά τα προϊόντα».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο