Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτός” – Άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη στην Καθημερινή της Κυριακής

kx_kathimerini_final

Σε μια εβδομάδα, θα βρεθούμε μπροστά στη συνείδησή μας και στην Ιστορία. Το ερώτημα δεν είναι μόνον αν θα ακούσουμε τη φωνή της λογικής και όχι το θυμό που προκάλεσε ένα δύσκολο πρόγραμμα, το οποίο -εν πάση περιπτώσει- κατόρθωσε να φέρει το πλοίο της Ελλάδας κοντά στο λιμάνι. Το κρίσιμο ερώτημα είναι επίσης εάν θα ακούσουμε όσα πράγματι λέει η Αντιπολίτευση ή εάν θα αγνοήσουμε τα αυτιά μας και θα βασιστούμε στη φαντασία μας…

Σήμερα που είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση δεν πρέπει να τα γκρεμίσουμε όλα. Όποιος πολίτης θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ επικίνδυνο, αντί να επενδύει σε μικρά κόμματα που δήθεν θα τον συγκρατήσουν από «ακραίες επιλογές», ας στηρίξει το μόνο κόμμα που μπορεί μετά βεβαιότητος να αποτρέψει την πορεία προς τα βράχια.

Ναι, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι το κόμμα των αλάθητων, αλλά η στήριξη στη Νέα Δημοκρατία είναι μονόδρομος για κάθε πολίτη που θέλει την Ελλάδα όρθια και δυνατή μέσα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

kx_kathimerini_finalΣε μια εβδομάδα, θα βρεθούμε μπροστά στη συνείδησή μας και στην Ιστορία. Το ερώτημα δεν είναι μόνον αν θα ακούσουμε τη φωνή της λογικής και όχι το θυμό που προκάλεσε ένα δύσκολο πρόγραμμα, το οποίο -εν πάση περιπτώσει- κατόρθωσε να φέρει το πλοίο της Ελλάδας κοντά στο λιμάνι. Το κρίσιμο ερώτημα είναι επίσης εάν θα ακούσουμε όσα πράγματι λέει η Αντιπολίτευση ή εάν θα αγνοήσουμε τα αυτιά μας και θα βασιστούμε στη φαντασία μας. 

Την ώρα που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως εξαγγέλλει διάφορα γραφικά – όπως το ότι θα αλλάξουν όλη την Ευρώπη και θα βάλουν τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλη – κάποιοι επιμένουν να πιστεύουν ότι δεν τα εννοεί, ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει μια στροφή και θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους μας. 

Η αντίληψη αυτή είναι άκρως επικίνδυνη. Ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εφικτός! Και εξηγώ γιατί: 

Καταρχάς, διότι πάρα πολλοί μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ειλικρινώς ότι με την εκλογή τους, θα πείσουν την Ευρώπη και την Υφήλιο να αλλάξει ρότα. Αυτό δεν αφορά κάποιους λίγους, αφορά την πλειονότητα των στελεχών τους! Και αυτό δεν μπορεί παρά να προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Διότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καμία επίγνωση του σε ποιά περιπέτεια πάνε να βάλουν τη χώρα. Αν – σε περίπτωση εκλογής τους – κάνουν όσα διακηρύσσουν, η Ελλάδα θα πέσει στα βράχια, μέσα στους δύο πρώτους μήνες! 

Ας δεχτούμε όμως – ως υπόθεση εργασίας – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πιεζόμενος από την πραγματικότητα, αναγκάζεται να κάνει αυτή τη στροφή και τελικά καταλήγει σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας. Τι φαντάζεται κανείς ότι θα περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία; Αυξήσεις, επιδόματα και ένα κρατικιστικό μοντέλο ανάπτυξης όπως αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ασφαλώς όχι! Θα έχει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα έχει μεταρρυθμίσεις, θα έχει απελευθερώσεις αγορών, θα έχει αποκρατικοποιήσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθεί όλη η Ευρώπη. Αυτό κάνει η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, αυτό θα ζητηθεί και από την Ελλάδα. 

Ακόμα λοιπόν και αν συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, πώς θα το εφαρμόσουν; Με στελέχη που πιστεύουν ακριβώς τα αντίθετα; Θα προκληθεί ένα απίστευτο χάος τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη χώρα, που θα βρεθεί σε μια νέα περιπέτεια. Θα ζήσουμε ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο πολιτικής πλαστοπροσωπίας, πολύ εντονότερο από του ΠΑΣΟΚ το 2010, που και αυτό θα οδηγήσει τη Ελλάδα στα βράχια. 

Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν το χρέος και ας εξετάσουμε πρακτικώς, συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα – κάποια εκ των οποίων χειρίστηκα ο ίδιος – και τι μπορεί να συμβεί με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αποκρατικοποίηση Ολυμπιακής: κόστιζε 340 εκατ. το χρόνο στους φορολογούμενους, ενώ πλέον το κράτος κερδίζει 250 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να την επανακρατικοποιήσει. 

Εξυγίανση ΟΣΕ: ήταν η πιο προβληματική επιχείρηση της Ευρώπης με έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εξυγιάνθηκε και σήμερα επιχειρείται η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της τεχνικής βάσης συντήρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε και διαφωνεί. 

Αποκρατικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων, συνολικού ύψους 2,1 δις, εκ των οποίων το 1,2 είναι άμεσα καταβλητέα στο κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να την ακυρώσει. 

Επανεκκίνηση έργων στους 4 μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ το καταψήφισε. 

Διαρθρωτικές αλλαγές: ανεβήκαμε από την 100η στην 61η θέση στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας. Έτσι περάσαμε από την ύφεση του -7% το 2012, σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το Β’ τρίμηνο του 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί να καταργήσει όλους τους σχετικούς νόμους. 

Τα ίδια συμβαίνουν και σε άλλους τομείς. Εμείς μειώσαμε τη φαρμακευτική δαπάνη, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε. Εμείς αναλάβαμε δράσεις στήριξης του τουρισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα πάντα, ακόμα και την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα. Εμείς προωθήσαμε την αξιολόγηση στο Δημόσιο, αυτοί στηρίζουν την ακινησία. Εμείς προωθούμε επενδύσεις, όπως π.χ. της COSCO ή στο Ελληνικό, αυτοί λένε «όχι σε όλα». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο δικό του κόσμου, εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας και εκτός της λογικής κάθε επενδυτή. 

Είτε επιχειρήσει να εφαρμόσει τις εξωπραγματικές διακηρύξεις του είτε κάνει στροφή και επιλέξει κάποια συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια λόγω των δικών του ιδεοληπτικών εμμονών ,της άγνοιάς και του επικίνδυνου λαϊκισμού του. 

Σήμερα που είμαστε ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση δεν πρέπει να τα γκρεμίσουμε όλα. Όποιος πολίτης θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ επικίνδυνο, αντί να επενδύει σε μικρά κόμματα που δήθεν θα τον συγκρατήσουν από «ακραίες επιλογές», ας στηρίξει το μόνο κόμμα που μπορεί μετά βεβαιότητος να αποτρέψει την πορεία προς τα βράχια. 

Ναι, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι το κόμμα των αλάθητων, αλλά η στήριξη στη Νέα Δημοκρατία είναι μονόδρομος για κάθε πολίτη που θέλει την Ελλάδα όρθια και δυνατή μέσα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο