Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Ενεργειακή ασφάλεια και βιώσιμη ανάπτυξη». Άρθρο του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.

Η ενέργεια στην εποχή μας είναι ένας τομέας αιχμής καθώς συνδέεται με την ανάπτυξη, την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής μας και το περιβάλλον. Απαιτεί διακρατική συνεργασία επιχειρηματική δραστηριότητα και υψηλή τεχνογνωσία. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει μία συγκροτημένη ενεργειακή στρατηγική που χωρίζεται σε δύο άξονες: Πρώτον, στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού με διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας και δεύτερον, στην εξοικονόμηση ενέργειας και προώθηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών.


Ως προς τον πρώτο άξονα που σχετίζεται με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας σε διεθνές επίπεδο:


·
Προωθούμε τις διαδικασίες για τον αγωγό South Stream. Αναμένεται ότι η ίδρυση της εταιρείας, που θα προωθήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα γίνει έως τον Ιούνιο του 2009


·
Δημιουργούμε μια «νέα λεωφόρο» μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κασπία, μέσω του ελληνο-τουρκο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου (ITGI). Του αγωγού δηλαδή που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Τουρκία, την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ιταλία, έως το 2013..


·
Προχωρούμε σε ένα ακόμα μικρότερο, αλλά επίσης σημαντικό έργο, την κατασκευή του αγωγού Κομοτηνή-Haskovo Βουλγαρίας, που θα συνδέεται με τον αγωγό ITGI και θα ενισχύει τη δυναμική του. Το έργο έχει ενταχθεί στα προγράμματα προτεραιότητας και θα συγχρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.


·
Επισπεύδουμε τις διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την τοπική κοινωνία. προκειμένου να ακούγεται η φωνή των πολιτών για όλα τα ζητήματα και κυρίως για το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος στην περιοχή.


·
Στον τομέα του Ηλεκτρισμού, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι απαραίτητες διεργασίες για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης πριν από τα τέλη Απριλίου, που θα οδηγήσει στην κατασκευή της Δεύτερης Γραμμής Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Νέα Σάντα- Μαρίτσα.


Αντίστοιχα στο εσωτερικό της χώρας :


·
Ξεκίνησε ήδη στην Καβάλα μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, που σχετίζεται με την εξόρυξη πετρελαίου. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. δολαρίων,
που προέρχονται όλα από τον ιδιωτικό τομέα. Η συγκεκριμένη επένδυση είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ελληνικό δημόσιο, καθώς το 40% των εσόδων θα περιέλθουν στα κρατικά ταμεία. Σήμερα έχουμε εξόρυξη από τα κοιτάσματα του Πρίνου που ισοδυναμούν με 1300 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Εκτίμησή μας είναι ότι με το συγκεκριμένο έργο θα φτάσουμε σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του χρόνου σε πάνω από 5000 βαρέλια, και φιλοδοξία της εταιρείας είναι του χρόνου να πάμε ακόμα και στα 10000 βαρέλια.


·
Μέσα στο 2009, ξεκινάμε τη μελέτη για την εγκατάσταση φυσικού αερίου στην Κρήτη και προκηρύσσουμε τη δημιουργία τριών σταθμών φυσικού αερίου στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Στόχος μας είναι μέσα στο 2009, να αποκτήσουν φυσικό αέριο 85.000 επιπλέον νοικοκυριά και στα τέλη του 2010, ένα (1) εκατομμύριο πολίτες να συνδέονται με φυσικό αέριο.


·
Ως προς τον τομέα του ηλεκτρισμού, με εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, αναβαθμίζεται το δίκτυο της χώρας και μεταξύ άλλων προχωρά το τεράστιο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων και η ηλεκτρική διασύνδεση Εύβοιας – Αττικής που θα επιτρέψει την περαιτέρω εκμετάλλευση του εκεί αιολικού δυναμικού και εισροή του στο σύστημα


Ως προς τον δεύτερο άξονα, της εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω του ΕΣΠΑ αξιοποιούμε κονδύλια και χρηματοδοτούμε δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρόσφατα παρουσιάσαμε με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχο της Αθήνας κ. Νικήτα Κακλαμάνη το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» το οποίο έρχεται
να αντιμετωπίσει θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης και αφορά δημοτικά κτήρια και άλλες δραστηριότητες, τουλάχιστον των Δήμων που έχουν πληθυσμό από 10.000 κατοίκους και πάνω. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε ιδιωτικά πλέον κτήρια, χρηματοδοτούμενο και αυτό από το ΕΣΠΑ, ενώ από τους κοινοτικούς πόρους προωθούμε με την ίδια φιλοσοφία και ένα άλλο πρόγραμμα για την αντικατάσταση ή απόσυρση παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.


Στον τομέα τώρα της προώθησης των ΑΠΕ, ξεκινήσαμε μία προσπάθεια για να γίνουν πράσινα από ενεργειακής πλευράς τα ελληνικά νησιά. Την προηγούμενη Πέμπτη παρουσιάσαμε το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τον Αι Στράτη και σκοπό έχει την κατά 100% κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού από ΑΠΕ μέχρι τα μέσα του 2010. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είναι καινοτόμο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα καθώς έχουμε μόνο τρία ανάλογα παραδείγματα πράσινων νησιών
σε όλο τον κόσμο Παράλληλα στον τομέα των ΑΠΕ η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Ετσι, μόλις πρόσφατα, ψηφίσαμε το νέο νόμο για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, με τον οποίο ξεπεράσαμε όλες εκείνες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και στρεβλώσεις που δυσκόλευαν την πραγματοποίηση επενδύσεων. Ο συγκεκριμένος νόμος χαιρετίστηκε από τους ενδιαφερόμενους και αναμένεται να προωθήσει γρήγορα νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα. Επίσης στο άμεσο μέλλον θα προωθήσουμε νέο νομοθετικό πλαίσιο για τον εξορθολογισμό των αδειοδοτικών διαδικασιών για τη χρήση της αιολικής ενέργειας.


Με τις πολιτικές μας, ενισχύουμε την πράσινη οικονομία, στηρίζουμε την αγορά και την οικονομία μας σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία και βάζουμε τις βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία για τις επόμενες γενιές. Είναι ένας κεντρικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την επίτευξη του οποίου η Ελλάδα θα βρίσκεται στη πρώτη γραμμή. Ένας στόχος τον οποίο υλοποιούμε με συγκεκριμένο σχέδιο, με χειροπιαστό έργο και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα και τις επόμενες γενιές.



Μετάβαση στο περιεχόμενο