“Για την κατάρτιση του προγράμματος μας για την ενέργεια δεν λογαριάσαμε το πολιτικό κόστος, ούτε προκαταλήψεις του παρελθόντος. Βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από τα συντεχνιακά συμφέροντα”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για την παρουσίαση της ενεργειακής πολιτικής.
Ομιλία του Αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη
για την Ενεργειακή Πολιτική
Κυρίες και κύριοι,
Όταν σχεδιάζεις ένα πρόγραμμα για την ενέργεια στην Ελλάδα ανακαλύπτεις αμέσως ότι ασχολείσαι με έναν τομέα κομβικής σημασίας με πολλές διαστάσεις.
1. Η μία είναι η γεωστρατηγική διάσταση και αφορά στη θέση της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον και τη δυνατότητά της να γίνει ενεργειακό σταυροδρόμι της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
2. Η δεύτερη διάσταση αφορά, φυσικά, στην οικονομία. Η ενέργεια, άλλωστε, έχει αναγνωριστεί στις μελέτες του ΙΟΒΕ και της McKinsey ως ένας από τους 9 κλάδους με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή προοπτική στην Ελλάδα.
3. Παράλληλα, η ενέργεια σχετίζεται και με μια σειρά από δεσμεύσεις που αφορούν στο κοινοτικό δίκαιο. Και έχουν να κάνουν με δύο βασικά ζητήματα: την απελευθέρωση αγορών και την προστασία του περιβάλλοντος.
4. Μια ακόμα διάσταση έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η ενέργεια οφείλει να στηρίζει την οικονομία. Αυτό συνδέεται με το ενεργειακό κόστος, το οποίο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι το κόστος της ενέργειας στη χώρα μας είναι σημαντικά υψηλότερο από ότι είναι στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.
5. Μια τελευταία -αλλά ίσως η περισσότερο σημαντική- διάσταση η οποία αναδείχθηκε, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, αφορά ένα ζήτημα με αίσθηση επείγοντος. Αναφέρομαι στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας με το οποίο μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα, δεδομένης της ανησυχητικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες, ιδιαίτερα όμως ο τελευταίος, ήταν που μας ώθησαν να δώσουμε προτεραιότητα στην παρουσίαση του προγράμματος για την ενέργεια. Ειδικά, μάλιστα, καθώς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές η κυβέρνηση αντιμετώπισε το πρόβλημα της ΔΕΗ με έναν τρόπο που δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα της χώρας, ούτε και της ίδιας της ΔΕΗ. Αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να βρίσκεται σήμερα στο χείλος του γκρεμού και να αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο μιας σοβαρής κρίσης στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας.
Πριν παρουσιάσουμε το πρόγραμμα αυτό, το οποίο διαμορφώθηκε από ειδικούς, θελήσαμε aνα έρθουμε σε επαφές με την αγορά και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε κύκλους διαβουλεύσεων με παράγοντες του κλάδου.
- Προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε λύσεις που συνδυάζουν την επίτευξη των παραπάνω στόχων.
- Δεν λογαριάσαμε το πολιτικό κόστος, ούτε προκαταλήψεις του παρελθόντος. Βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από τα συντεχνιακά συμφέροντα.
- Έτσι καταλήξαμε σε κάποιες προσεγγίσεις τις οποίες παρουσίασε ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Εγώ θα ήθελα με τη σειρά μου να σταθώ σε ορισμένα σημεία.
o Το πρώτο έχει να κάνει με τα δίκτυα. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι τα δίκτυα βγάζουν πόδια και φεύγουν και γι’ αυτό δεν φοβόμαστε την είσοδο επενδυτών στα δίκτυα της χώρας. Άλλωστε, υπάρχει η επίβλεψη της ρυθμιστικής αρχής, υπάρχει η εμπειρία της Πορτογαλίας, υπάρχουν οι καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Επίσης, δεν πιστεύουμε στα διπλά κριτήρια στα οποία φαίνεται να πιστεύει η κυβέρνηση που προχωράει, από τη μία, στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, αλλά περιορίζει το ποσοστό παραχώρησης του ΑΔΜΗΕ στο 24%. Για μας πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και του ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ. Η προσέγγισή μας είναι ενιαία.
o Το δεύτερο θέμα είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2012-14 είχε προχωρήσει το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτό, το 30% της εταιρείας θα πωλείτο ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για ενίσχυση της ρευστότητας του οργανισμού, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ακολουθώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό δρόμο. Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, μας πήγε από το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ στο μοντέλο της μισής ΔΕΗ, καθώς συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 95% στο 50% χωρίς κανένα αντάλλαγμα! Δημιουργεί, έτσι, έναν οργανισμό–τερατούργημα που έχει τους μισούς πελάτες αλλά τις ίδιες απαρχαιωμένες δομές οι οποίες οδηγούν σε μεγάλες ανισορροπίες. Εντωμεταξύ, η ΔΕΗ έχει απαξιωθεί τόσο πολύ που είναι δύσκολο πλέον να βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής! Στη Νέα Δημοκρατία δεν μασάμε τα λόγια μας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουμε παρουσιάσει μια στρατηγική για την εξυγίανση της ΔΕΗ που περιλαμβάνει τα 4 βήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
o Το τρίτο ζήτημα έχει να κάνει με τις δυσλειτουργίες της αγοράς, οι οποίες πιστεύουμε ότι είναι καιρός να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά. Δεν γίνεται οι τίμιοι παίκτες να είναι θύματα μιας στρεβλής οργάνωσης της αγοράς. Και δεν μπορεί τη ζημιά να την πληρώνουν, παράλληλα, οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι.
§ Για αυτό και μιλάμε για προετοιμασία και άμεση δημοσιοποίηση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης διαγωνισμών ΑΠΕ με ανταγωνιστική διαδικασία σε συνδυασμό με Feed in Premium (FiP) για όσο διάστημα απαιτείται ώστε να διασφαλίζεται επενδυτικό ενδιαφέρον. Προσαρμογή, δηλαδή, βάσει του σχετικού ευρωπαϊκού πλαισίου.
§ Σε αυτό το πλαίσιο μιλάμε, παράλληλα, για εξορθολογισμό της τιμής αναφοράς, με βάση τις τρέχουσες αξίες, για μικρές μονάδες και όσες δεν συμμετέχουν στους διαγωνισμούς.