Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 4 Ιουνίου 2009
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΝ
ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σταθερή και αταλάντευτη πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε με έργα και όχι με λόγια.
Έργα που έχουν όνομα, προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα και απτά αποτελέσματα.
Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΝ έχουν 3 βασικούς άξονες, όπως έχει σημειώσει ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης:
 Νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας και κυρίως των ΑΠΕ
 Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμιση ενέργειας, κλπ.
 Η ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, μέσα από διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ορατά σε όλους τους τομείς:
1. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Μέσα σε μια δεκαετία, από το 1994 έως και το 2004, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στη χώρα ήταν 450MW.
Από το 2004 μέχρι σήμερα:
 Τριπλασιάσαμε την εγκατεστημένη ισχύ που σήμερα φτάνει  τα 1250MW
 Αυξήθηκαν κατά 140% στις άδειοδοτήσεις ΑΠΕ (7.500MW) με πολύ αυστηρότερα περιβαλλοντικά κριτήρια σε σχέση με το παρελθόν
 Αυξήθηκε κατά 740% το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από τις ΑΠΕ (αιτήσεις για 42.000MW)
– Φωτοβολταϊκά
Για  τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ψηφίσαμε ήδη νόμο με τον οποίο ξεπεράστηκαν προβλήματα που δυσκόλευαν τους πιθανούς επενδυτές. Η ρύθμιση αυτή χαιρετίστηκε από όλους τους φορείς της αγοράς και τις περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
– Φωτοβολταϊκά  στις στέγες
Με το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού. Χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, φορολόγησης ή αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ.
Παράλληλα, δίνουμε μια πολύ καλή τιμή για την αγορά αυτού του ρεύματος από τη ΔΕΗ, η οποία είναι 55 λεπτά/κιλοβατόρα, γεγονός που αποτελεί ένα καλό οικονομικό κίνητρο για τους πολίτες.
Για την ηλεκτρική ενέργεια, που θα διοχετεύεται στο Δίκτυο, θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του. Η σχετική ΚΥΑ, υπογεγραμμένη από τους Υπουργούς Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης προωθείται προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
– Γεωθερμία
Με νέα Υπουργική Απόφαση, ενισχύουμε τη Γεωθερμία, η οποία αποτελεί και αυτή ΑΠΕ. Είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης με τη μορφή νερών, ατμών, αερίων ή μιγμάτων τους, αλλά και ως θερμότητα από τα πετρώματα της γης.
Το ΥΠΑΝ απλοποιεί και τυποποιεί την αδειοδότηση χρήσης γεωθερμίας για οικιακή χρήση (αβαθής γεωθερμία).
Επεκτείνει τη χρήση σε αγροτικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια), καθορίζει μία τυποποιημένη και ενιαία άδεια και επιτρέπει τη χρήση κλειστών συστημάτων σε περιοχές όπου απαγορεύονται οι γεωτρήσεις.
Παράλληλα, τροποποιούμε την Υπουργική Απόφαση περί διαδικασίας διαγωνισμών μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε μεγάλα γεωθερμικά πεδία, κάνοντας σαφέστερη και πλήρως διαφανή τη διαδικασία.
– Πράσινο νησι
Το  νησί του Αη Στράτη θα αποτελέσει σύντομα το πρώτο ελληνικό «πράσινο» νησί, που θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές του απαιτήσεις με ΑΠΕ. Οι, περίπου 250, κάτοικοι θα χρησιμοποιούν, αποκλειστικά, ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο και τον άνεμο, ενώ, οι μετακινήσεις τους στο νησί (έκτασης 43.3 km2) θα πραγματοποιούνται με ηλεκτρικά/υβριδικά οχήματα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης.
– Νομοθετικό πλαίσιο για ΑΠΕ
Ετοιμάζεται σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αιολική ενέργεια και τα υδροηλεκτρικά. Έτσι, θα έχει ολοκληρωθεί μια σειρά παρεμβάσεων η οποία θα τονώσει συνολικά το χώρο των ΑΠΕ.
2. ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
(Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ενεργειακή Αποδοτικότητα)
– Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»
Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, στις πόλεις, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε και σχεδιάσαμε, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ένα  ειδικό πρόγραμμα δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .
Ήδη, τον Απρίλιο 2009 προκηρύξαμε από το ΕΠΑΝ την Α’ φάση του προγράμματος προϋπολογισμού 100 εκ. Ευρώ, σε σύνολο 300 εκ. Ευρώ, για  τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, σε δημοτικά κτίρια (δημοτικές εγκαταστάσεις, σχολεία, κολυμβητήρια κτλ), δράσεις δημοτικού φωτισμού, βιοκλιματικού σχεδιασμού πλατειών, διαμόρφωσης πεζοδρομίων, με κατάλληλα υλικά, μελέτες αστικής κινητικότητας, αλλά και δράσεις δικτύωσης, ενημέρωσης και πληροφόρησης πολιτών.
– Αντικατάσταση Ενεργοβόρων Συσκευών
Με στόχο την  εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε πρόγραμμα απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Ήδη, εξαγγέλθηκε και ξεκινά να υλοποιείται από τις 8 Ιουνίου το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών κλιματιστικών. Με απλές, εύκολες και γρήγορες διαδικασίες οι πολίτες μπορούν να αντικαταστήσουν τα παλιά κλιματιστικά με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Με το πρόγραμμα αυτό, επιτυγχάνονται, ταυτόχρονα, πολλαπλά και εξαιρετικά σημαντικά οφέλη, όπως:
– μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης ισχύος, ειδικά τις περιόδους αιχμής
– μείωση του λειτουργικού κόστους για τους πολίτες
– βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις οικίες
– μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
– μείωση των κρατικών δαπανών για αγορά ενέργειας για κάλυψη της ζήτησης αιχμής
– ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, πιστοποίησης και ενεργειακής απόδοσης των συσκευών
– Ενίσχυση της «πράσινης επιχειρηματικότητας»
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, αξιοποιώντας το ΕΠΑΝ ΙΙ , θέτει την προστασία του περιβάλλοντος ως μία βασική παράμετρο της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή παρουσιάσαμε πρόσφατα, τρία προγράμματα που αφορούν, κυρίως, στο περιβάλλον δίνοντας με αυτό τον τρόπο μία ξεκάθαρη κατεύθυνση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
α) «Πράσινες υποδομές 2009» (60 εκ ευρώ)
Το πρόγραμμα ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 2009 έχει ως στόχο την ενίσχυση ή τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε τομείς οι οποίοι σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση και η αξιοποίηση αποβλήτων, η ανάκτηση υλικών, η ανακύκλωση και η απορρύπανση.  Ανάκτηση υλικών είναι η επαναχρησιμοποίηση, είτε ως έχουν, είτε μετά από επεξεργασία υπολειμμάτων της παραγωγικής διαδικασίας, επιστροφών ή και χρησιμοποιημένων προϊόντων. Η απορρύπανση, στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρεται στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος έχει μολυνθεί από την παραγωγική δραστηριότητα ή την απόθεση υλικών.
β) «Πράσινη επιχείρηση 2009» (60 εκ ευρώ )
Οι στόχοι του προγράμματος  ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2009  είναι:
• Μείωση του ενεργειακού και κυρίως του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων
• Σχεδιασμός και Ανάπτυξη «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών
• Βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων
• Συμμόρφωση επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα
• Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης
γ) «Μετεγκατάσταση 2009» (16 εκ ευρώ)
Στόχος του προγράμματος ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2009 είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που θα μετεγκατασταθούν, λόγω της λειτουργίας τους σε οργανωμένους χώρους και της συνεπαγόμενης ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας, καθώς και η αντιμετώπιση τόσο των οχλήσεων που προκαλούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εντός αστικού ιστού ή σε άλλες ακατάλληλες περιοχές, όσο και των λειτουργικών και διαδικαστικών προβλημάτων τους.
– Βιώσιμη κατανάλωση
Μέσα από δράσεις του ΥΠΑΝ και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ενισχύουμε τη βιώσιμη κατανάλωση, δηλαδή, την υπεύθυνη χρήση αγαθών και υπηρεσιών, η οποία ελαχιστοποιεί την καταστροφή των φυσικών πόρων του πλανήτη.
Στην κατεύθυνση αυτή, δρομολογήσαμε ειδικές επικοινωνιακές δράσεις (εκδόσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές καμπάνιες, εκδηλώσεις, κ.α.) για τις αρχές και τους στόχους της βιώσιμης κατανάλωσης, στις καθημερινές μας συνήθειες, στις αγορές μας στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ανακύκλωση, στις μετακινήσεις μας στη πόλη, στην εξοικονόμηση νερού, κλπ.
3. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΦΙΛΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Σημαντικές είναι, επίσης, οι επενδύσεις και οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, με τις οποίες προωθούμε πιο φιλικές στο περιβάλλον πηγές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο.
Μέσα στο 2009, ξεκινάμε τη μελέτη για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Κρήτη και προκηρύσσουμε τη δημιουργία τριών σταθμών φυσικού αερίου στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.
Στόχος μας είναι, μέσα στο 2009, να αποκτήσουν φυσικό αέριο 85.000 επιπλέον νοικοκυριά, και, στα τέλη του 2010, ένα (1) εκατομμύριο πολίτες να συνδέονται με φυσικό αέριο.
Παράλληλα, με μια σειρά από σημαντικές διεθνείς συμφωνίες, ανοίγουμε το δρόμο για νέες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, ενισχύουμε τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας και προστατεύουμε το περιβάλλον, ενισχύοντας πιο φιλικές σε αυτό πηγές ενέργειας.
Προωθούμε την ολοκλήρωση του αγωγού Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας (ITGI).
Προχωρούμε με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου διπλής ροής Κομοτηνή-Χάσκοβο.
Σχεδιάζουμε νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Βόρεια Ελλάδα.
Μεγάλης σημασίας είναι η υπογραφή, πριν λίγες εβδομάδες της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος το 2015.

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΑΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σταθερή και αταλάντευτη πολιτική της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. 
Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε με έργα και όχι με λόγια. Έργα που έχουν όνομα, προϋπολογισμό, χρονοδιάγραμμα και απτά αποτελέσματα. 
Οι παρεμβάσεις του ΥΠΑΝ έχουν 3 βασικούς άξονες, όπως έχει σημειώσει ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης: Νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας και κυρίως των ΑΠΕ Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμιση ενέργειας, κλπ. Η ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, μέσα από διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας. 
Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας είναι ορατά σε όλους τους τομείς:
1. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Μέσα σε μια δεκαετία, από το 1994 έως και το 2004, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στη χώρα ήταν 450MW. Από το 2004 μέχρι σήμερα:  Τριπλασιάσαμε την εγκατεστημένη ισχύ που σήμερα φτάνει  τα 1250MW  Αυξήθηκαν κατά 140% στις άδειοδοτήσεις ΑΠΕ (7.500MW) με πολύ αυστηρότερα περιβαλλοντικά κριτήρια σε σχέση με το παρελθόν Αυξήθηκε κατά 740% το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από τις ΑΠΕ (αιτήσεις για 42.000MW)
– Φωτοβολταϊκά Για  τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ψηφίσαμε ήδη νόμο με τον οποίο ξεπεράστηκαν προβλήματα που δυσκόλευαν τους πιθανούς επενδυτές. Η ρύθμιση αυτή χαιρετίστηκε από όλους τους φορείς της αγοράς και τις περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. 
– Φωτοβολταϊκά  στις στέγες Με το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού. Χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, φορολόγησης ή αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ. Παράλληλα, δίνουμε μια πολύ καλή τιμή για την αγορά αυτού του ρεύματος από τη ΔΕΗ, η οποία είναι 55 λεπτά/κιλοβατόρα, γεγονός που αποτελεί ένα καλό οικονομικό κίνητρο για τους πολίτες. 
Για την ηλεκτρική ενέργεια, που θα διοχετεύεται στο Δίκτυο, θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του. Η σχετική ΚΥΑ, υπογεγραμμένη από τους Υπουργούς Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης προωθείται προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 
– Γεωθερμία Με νέα Υπουργική Απόφαση, ενισχύουμε τη Γεωθερμία, η οποία αποτελεί και αυτή ΑΠΕ. Είναι η ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης με τη μορφή νερών, ατμών, αερίων ή μιγμάτων τους, αλλά και ως θερμότητα από τα πετρώματα της γης. Το ΥΠΑΝ απλοποιεί και τυποποιεί την αδειοδότηση χρήσης γεωθερμίας για οικιακή χρήση (αβαθής γεωθερμία). Επεκτείνει τη χρήση σε αγροτικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια), καθορίζει μία τυποποιημένη και ενιαία άδεια και επιτρέπει τη χρήση κλειστών συστημάτων σε περιοχές όπου απαγορεύονται οι γεωτρήσεις. Παράλληλα, τροποποιούμε την Υπουργική Απόφαση περί διαδικασίας διαγωνισμών μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε μεγάλα γεωθερμικά πεδία, κάνοντας σαφέστερη και πλήρως διαφανή τη διαδικασία.
– Πράσινο νησι Το  νησί του Αη Στράτη θα αποτελέσει σύντομα το πρώτο ελληνικό «πράσινο» νησί, που θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές του απαιτήσεις με ΑΠΕ. Οι, περίπου 250, κάτοικοι θα χρησιμοποιούν, αποκλειστικά, ενέργεια παραγόμενη από τον ήλιο και τον άνεμο, ενώ, οι μετακινήσεις τους στο νησί (έκτασης 43.3 km2) θα πραγματοποιούνται με ηλεκτρικά/υβριδικά οχήματα. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα αποτελέσει ένα παγκόσμιο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης.

– Νομοθετικό πλαίσιο για ΑΠΕΕτοιμάζεται σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αιολική ενέργεια και τα υδροηλεκτρικά. Έτσι, θα έχει ολοκληρωθεί μια σειρά παρεμβάσεων η οποία θα τονώσει συνολικά το χώρο των ΑΠΕ.

2. ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (Εξοικονόμηση Ενέργειας και Ενεργειακή Αποδοτικότητα)
– Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»Η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, στις πόλεις, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήσαμε και σχεδιάσαμε, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», ένα  ειδικό πρόγραμμα δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση .Ήδη, τον Απρίλιο 2009 προκηρύξαμε από το ΕΠΑΝ την Α’ φάση του προγράμματος προϋπολογισμού 100 εκ. Ευρώ, σε σύνολο 300 εκ. Ευρώ, για  τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, σε δημοτικά κτίρια (δημοτικές εγκαταστάσεις, σχολεία, κολυμβητήρια κτλ), δράσεις δημοτικού φωτισμού, βιοκλιματικού σχεδιασμού πλατειών, διαμόρφωσης πεζοδρομίων, με κατάλληλα υλικά, μελέτες αστικής κινητικότητας, αλλά και δράσεις δικτύωσης, ενημέρωσης και πληροφόρησης πολιτών.
– Αντικατάσταση Ενεργοβόρων Συσκευών Με στόχο την  εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε πρόγραμμα απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Ήδη, εξαγγέλθηκε και ξεκινά να υλοποιείται από τις 8 Ιουνίου το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών κλιματιστικών. Με απλές, εύκολες και γρήγορες διαδικασίες οι πολίτες μπορούν να αντικαταστήσουν τα παλιά κλιματιστικά με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Με το πρόγραμμα αυτό, επιτυγχάνονται, ταυτόχρονα, πολλαπλά και εξαιρετικά σημαντικά οφέλη, όπως:- μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης ισχύος, ειδικά τις περιόδους αιχμής- μείωση του λειτουργικού κόστους για τους πολίτες- βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις οικίες- μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου- μείωση των κρατικών δαπανών για αγορά ενέργειας για κάλυψη της ζήτησης αιχμής- ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, πιστοποίησης και ενεργειακής απόδοσης των συσκευών
– Ενίσχυση της «πράσινης επιχειρηματικότητας» Το Υπουργείο Ανάπτυξης, αξιοποιώντας το ΕΠΑΝ ΙΙ , θέτει την προστασία του περιβάλλοντος ως μία βασική παράμετρο της σύγχρονης ελληνικής επιχειρηματικότητας. Στην κατεύθυνση αυτή παρουσιάσαμε πρόσφατα, τρία προγράμματα που αφορούν, κυρίως, στο περιβάλλον δίνοντας με αυτό τον τρόπο μία ξεκάθαρη κατεύθυνση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.
α) «Πράσινες υποδομές 2009» (60 εκ ευρώ)Το πρόγραμμα ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ 2009 έχει ως στόχο την ενίσχυση ή τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε τομείς οι οποίοι σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση και η αξιοποίηση αποβλήτων, η ανάκτηση υλικών, η ανακύκλωση και η απορρύπανση.  Ανάκτηση υλικών είναι η επαναχρησιμοποίηση, είτε ως έχουν, είτε μετά από επεξεργασία υπολειμμάτων της παραγωγικής διαδικασίας, επιστροφών ή και χρησιμοποιημένων προϊόντων. Η απορρύπανση, στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρεται στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, ο οποίος έχει μολυνθεί από την παραγωγική δραστηριότητα ή την απόθεση υλικών.
β) «Πράσινη επιχείρηση 2009» (60 εκ ευρώ )Οι στόχοι του προγράμματος  ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2009  είναι:   • Μείωση του ενεργειακού και κυρίως του περιβαλλοντικού αποτυπώματος μεταποιητικών επιχειρήσεων• Σχεδιασμός και Ανάπτυξη «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών• Βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων • Συμμόρφωση επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα με διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα• Δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης
γ) «Μετεγκατάσταση 2009» (16 εκ ευρώ)Στόχος του προγράμματος ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 2009 είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που θα μετεγκατασταθούν, λόγω της λειτουργίας τους σε οργανωμένους χώρους και της συνεπαγόμενης ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας, καθώς και η αντιμετώπιση τόσο των οχλήσεων που προκαλούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εντός αστικού ιστού ή σε άλλες ακατάλληλες περιοχές, όσο και των λειτουργικών και διαδικαστικών προβλημάτων τους.
– Βιώσιμη κατανάλωσηΜέσα από δράσεις του ΥΠΑΝ και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ενισχύουμε τη βιώσιμη κατανάλωση, δηλαδή, την υπεύθυνη χρήση αγαθών και υπηρεσιών, η οποία ελαχιστοποιεί την καταστροφή των φυσικών πόρων του πλανήτη.Στην κατεύθυνση αυτή, δρομολογήσαμε ειδικές επικοινωνιακές δράσεις (εκδόσεις, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές καμπάνιες, εκδηλώσεις, κ.α.) για τις αρχές και τους στόχους της βιώσιμης κατανάλωσης, στις καθημερινές μας συνήθειες, στις αγορές μας στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην ανακύκλωση, στις μετακινήσεις μας στη πόλη, στην εξοικονόμηση νερού, κλπ.3. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΦΙΛΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Σημαντικές είναι, επίσης, οι επενδύσεις και οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, με τις οποίες προωθούμε πιο φιλικές στο περιβάλλον πηγές ενέργειας, όπως είναι το φυσικό αέριο. 
Μέσα στο 2009, ξεκινάμε τη μελέτη για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Κρήτη και προκηρύσσουμε τη δημιουργία τριών σταθμών φυσικού αερίου στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας. Στόχος μας είναι, μέσα στο 2009, να αποκτήσουν φυσικό αέριο 85.000 επιπλέον νοικοκυριά, και, στα τέλη του 2010, ένα (1) εκατομμύριο πολίτες να συνδέονται με φυσικό αέριο.
Παράλληλα, με μια σειρά από σημαντικές διεθνείς συμφωνίες, ανοίγουμε το δρόμο για νέες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, ενισχύουμε τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας και προστατεύουμε το περιβάλλον, ενισχύοντας πιο φιλικές σε αυτό πηγές ενέργειας. 
Προωθούμε την ολοκλήρωση του αγωγού Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας (ITGI). 
Προχωρούμε με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου διπλής ροής Κομοτηνή-Χάσκοβο.
Σχεδιάζουμε νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Βόρεια Ελλάδα.
Μεγάλης σημασίας είναι η υπογραφή, πριν λίγες εβδομάδες της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος το 2015.

Μετάβαση στο περιεχόμενο