Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στην ΕΕ των 27 στους ανέργους πτυχιούχους, παρά το ότι συνολικά ο μέσος όρος ανεργίας της χώρας μας έχει μειωθεί. Αυτά προκύπτουν από απάντηση της Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης, με δεδομένη την έλλειψη σύνδεσης της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την παραγωγή, θέλησε να πληροφορηθεί τα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή για τον αριθμό των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως ποσοστό του πληθυσμού ανά κράτος μέλος και το αντίστοιχο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων.
Από την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου, κ. Φίγκελ, προκύπτει ότι η χώρα μας, ενώ βρίσκεται κάτω απ’ το μέσο όρο σε ποσοστό πτυχιούχων (στην Ελλάδα το ποσοστό ατόμων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο είναι 20,6% με μέσο όρο στην ΕΕ27 22,4%) κατέχει την πρώτη θέση (7%) στο ποσοστό ανεργίας ατόμων υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ισπανία με ποσοστό ατόμων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο 28,2% και ποσοστό ανεργίας πτυχιούχων 6,1%. Αντίθετα στη Φινλανδία, που έχει τους περισσότερους πτυχιούχους (34,6%), το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας σ’ αυτή την ομάδα του πληθυσμού είναι 4,4%, ενώ η Ιρλανδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό πτυχιούχων ανέργων (2%) σε ποσοστό πτυχιούχων 29,6%! (Πίνακας 1, 2).
Από τους πίνακες της Επιτροπής προκύπτει ότι το ρεκόρ της Ελλάδας στην ανεργία των πτυχιούχων δε συνάδει με τη συνολική αποκλιμάκωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Η ανεργία στην Ελλάδα βρισκόταν το Δεκέμβριο του 2006 στο 8,6% ενώ στις αρχές του 2004 ήταν 11,3%. Ας σημειωθεί ότι στο ποσοστό συνολικής ανεργίας υπάρχουν τρεις χώρες με χειρότερες επιδόσεις από την Ελλάδα (Πολωνία με 12,3%, Σλοβακία με 11,9%, Γαλλία με 9%) ενώ ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν το Δεκέμβριο του 2006 7,5% (πίνακας 3).
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Τα στοιχεία της Επιτροπής δείχνουν ξεκάθαρα ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας δεν είναι συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγή. Η χώρα μας χρειάζεται και άλλες
δομικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση ώστε να καταλάβει τη θέση που της αξίζει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να σταματήσει να παράγει πτυχιούχους ανέργους».