Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε”. Άρθρο στη Ναυτεμπορική

Η χώρα βιώνει τη βαθύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση της μεταπολίτευσης. Οι πολίτες έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στα εισοδήματά τους στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε πρέπει να σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι να βγούμε από την κρίση. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να ξεφύγουμε από τις πολιτικές του παρελθόντος. Να σταματήσουμε τις μάχες οπισθοφυλακών και να περάσουμε από την άμυνα στην επίθεση. Να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το παρελθόν του κρατικοδίαιτης ανάπτυξης και των ελλειμμάτων και να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την καινοτομία ώστε να επιτύχουμε μια ανταγωνιστική οικονομία με βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι σε πολλούς συμπολίτες μας που περνούν δύσκολες στιγμές, οι γενικές αναφορές σε ένα καλύτερο αύριο δεν ακούγονται πειστικά. Και έχουν δίκιο, καθώς η ανάπτυξη δεν επιβάλλεται με προσευχές και δεν διατάσσεται, αλλά επιτυγχάνεται με συγκεκριμένες δράσεις ενταγμένες σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, που να οδηγούν σε μετρήσιμα αποτελέσματα.

Για να τα καταφέρουμε θα πρέπει να κινηθούμε σε τέσσερις άξονες: στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών, στην ενίσχυση της ρευστότητας, στην στήριξη της επιχειρηματικότητας και των αποκρατικοποιήσεων και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου και κοινωνικά δίκαιου κράτους.  Σχετικά με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών η πολιτική σταθερότητα είναι το πρώτο βήμα προκειμένου η Ελλάδα να αρχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα και να αντιμετωπιστεί με άλλο πνεύμα. Για την ενίσχυση της ρευστότητας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιτυχής διαπραγμάτευση με την Τρόικα και η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος που με τη σειρά της θα βοηθήσει στην εξόφληση του οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και στη δημιουργία των συνθηκών για επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, η πρόσφατη συμφωνία που κάναμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την εκταμίευση δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή.

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας επιβάλλεται η δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τις επενδύσεις επεξεργαζόμενοι ένα κεντρικό σύστημα αδειοδότησης, ώστε να παρακάμπτεται η γραφειοκρατία. Ενεργοποιούμε το one-stop-shop του Invest in Greece ώστε να μην χρειάζεται η εμπλοκή άλλου φορέα για την ολοκλήρωση μιας επένδυσης. Επίσης εισάγουμε την ηλεκτρονική παρακολούθηση των επενδύσεων με ειδική σήμανση καθυστερήσεων για την οποία θα λογοδοτούν οι αρμόδιοι και προχωρούμε σε στοχευμένες διορθώσεις στον Επενδυτικό Νόμο στους αμέσως επόμενους μήνες.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, αφού εξυγιάνουμε τον ΟΣΕ και ξεπεράσουμε τα προβλήματα των κρατικών ενισχύσεων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σκοπεύουμε να ιδιωτικοποιήσουμε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη ROSCO, την εταιρία για την συντήρηση του τροχαίου υλικού το οποίο σήμερα απαξιώνεται. Ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων είναι ζωτικής σημασίας αφού εκτός από το ταμειακό όφελος θα έχουμε και αναπτυξιακό όφελος καθώς θα στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα μας έχει αφήσει οριστικά πίσω της το παρελθόν του κρατισμού και της εσωστρέφειας. Τέλος το νοικοκύρεμα και ο εκσυγχρονισμός του Κράτους είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς έτσι θα ενισχυθεί η διαφάνεια και θα μειωθεί η σπατάλη. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία, μέχρι την άνοιξη του 2013, Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών Προμηθειών. Σε σχέση με τις κρατικές επιχειρήσεις που έχουν εξελιχθεί σε μαύρες τρύπες για την οικονομία, στόχος μας είναι η εξυγίανσή τους.

Όσον αφορά τις δράσεις για την Βόρειο Ελλάδα στόχος μας είναι να ξεμπλοκάρουμε σημαντικά και μεγάλα έργα που θα τονώσουν άμεσα την οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής. Στο Μετρό Θεσσαλονίκης προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα των καθυστερήσεων. Έχει ήδη τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα με νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης στα τέλη του 2016. Ως προς την επέκταση προς την Καλαμαριά, ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη και τους προσεχείς μήνες θα γίνει η ανακήρυξη του αναδόχου. Σε ό, τι αφορά τους οδικούς άξονες προχωρούμε στην αποπεράτωση του κάθετου άξονα Εγνατίας οδού «Θεσσαλονίκη (Δερβένι)- Σέρρες- Προμαχώνας» τον Μάιο του 2014. Ως τον Δεκέμβριο του 2015 ολοκληρώνουμε την αναβάθμιση του Αερολιμένα «Μακεδονία» ( επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης και αναβάθμιση του υφιστάμενου). Με την μέθοδο ΣΔΙΤ συνεχίζουμε τον διαγωνισμό των έργων διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία, και ξεκινάμε από τον Δήμο Νάουσας και το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια το πρόγραμμα αξιοποίησης δημοτικής και δημόσιας  περιουσίας με την υλοποίηση αναπτυξιακών και ανταποδοτικών έργων. Στο πλαίσιο της διοικητικής ανασυγκρότησης για τον περιορισμό του κράτους και την περιστολή του κόστους λειτουργίας ενοποιούμε σε ένα ενιαίο φορέα εξωστρέφειας τη ΔΕΘ, πρώτα με τη HELEXPO και κατόπιν με τον ΟΠΕ.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος και ανηφορικός. Μόνο με αποφασιστικότητα και τόλμη στην πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων μπορούμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να αλλάξουμε την εικόνα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωθούμε σε ένα εμφύλιο πετροπόλεμο. Οφείλουμε όλοι μαζί, πολιτικές δυνάμεις, επιχειρηματικός κόσμος, παραγωγικοί φορείς και εργαζόμενοι, να βαδίσουμε ενωμένοι τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης με αληθινό πατριωτισμό. Ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο