Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα ψηφιακής καταγραφής των πρακτικών των δικαστηρίων

_…Το ολοκληρωμένο σύστημα των πρακτικών των δικαστηρίων θα ενισχύσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα συμβάλει στην προώθηση του οργανωτικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι πολίτες, δικηγόροι και δικαστές θα ωφεληθούν άμεσα, καθώς θα βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησής τους, τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και από πλευράς ποιότητας. Είναι ένα ποιοτικό άλμα και το κρίσιμο τώρα είναι να περάσουμε στην εφαρμογή του…

 

Το έργο της ψηφιακής καταγραφής, αρχειοθέτησης και διάθεσης των πρακτικών των συνεδριάσεων των δικαστηρίων εντάχθηκε χθες, με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.

Το έργο θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς προβλέπεται να γίνει με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Ήδη, την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του διαγωνισμού, με θετική ανταπόκριση από τους ενδιαφερόμενους. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για την ψηφιακή καταγραφή, αρχειοθέτηση και διάθεση των πρακτικών των συνεδριάσεων των πρωτοδικείων, εφετείων και ειρηνοδικείων της χώρας, καθώς και την παροχή υπηρεσιών ηχογράφησης-αποηχογράφησης των πρακτικών των δικαστηρίων και την απομαγνητοφώνησή τους. Ο ανάδοχος θα παρέχει υπηρεσίες συντήρησης – διαχείρισης για 5 έτη.

Η ψηφιακή καταγραφή των πρακτικών θα οδηγήσει σε:

-Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

-Διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης αντιγράφων πρακτικών.

-Μείωση της γραφειοκρατίας.

-Αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων (αφού οι αιτήσεις και τα δικαστικά έγγραφα θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά).

-Διευκόλυνση της πρόσβασης στα σχετικά αρχεία.

-Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης με τη μηχανογράφηση των θέσεων εργασίας των Δικαστικών Γραμματέων και τον εξοπλισμό των αιθουσών των δικαστηρίων της χώρας με σύγχρονες υποδομές, κ.α.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει:

«Το ολοκληρωμένο σύστημα των πρακτικών των δικαστηρίων θα ενισχύσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα συμβάλει στην προώθηση του οργανωτικού και διοικητικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι πολίτες, δικηγόροι και δικαστές θα ωφεληθούν άμεσα, καθώς θα βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησής τους, τόσο από πλευράς χρόνου, όσο και από πλευράς ποιότητας. Είναι ένα ποιοτικό άλμα και το κρίσιμο τώρα είναι να περάσουμε στην εφαρμογή του».

Μετάβαση στο περιεχόμενο