Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ένταξη της Τουρκίας το 2015 ή αλλιώς εταιρική σχέση – Εφημερίδα Κέρδος

Πόσο κρίσιμη είναι στην πραγματικότητα για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας, η έκθεση της Κομισιόν;
Η έκθεση της Κομισιόν θα είναι το σημείο αναφοράς για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί στην προκειμένη περίπτωση ένα είδος «τεχνικού συμβούλου» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εάν η Επιτροπή θεωρητικά πει όχι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το Συμβούλιο να ανατρέψει αυτήν την απόφαση. Εάν σε αντίθετη περίπτωση, η Επιτροπή δώσει το πράσινο, παρότι θεωρητικά ακόμη και μία χώρα να αντιταχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ξεκινήσουν, θα είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να συμβεί εάν η χώρα που θέλει να πει όχι είναι μία χώρα μικρή ή μεσαία. Μόνο μία χώρα με μεγάλο «ειδικό» βάρος θα μπορούσε να αντιταχθεί σε μία τέτοια απόφαση εάν η Επιτροπή έχει καταλήξει σε μία θετική εισήγηση.


Σε τι χρονικό ορίζοντα πιθανολογείτε ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και πότε πιστεύετε ότι θα μπορέσουμε να μιλάμε για πορεία ένταξης;
Υπάρχουν αυτοί που εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως, και άλλοι οι οποίοι υποστηρίζουν –σε μία προσπάθεια να ικανοποιήσουν όσους έχουν αρνητική διάθεση απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση- ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν μετά από 6 μήνες, ένα ή και δύο χρόνια. Όσον αφορά το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων προφανώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος διότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εξισωθεί με κανένα τρόπο με την ένταξη της Σλοβενίας ή της Τσεχίας. Είναι σίγουρα πιο δύσκολη περίπτωση. Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από την ίδια την Τουρκία. Από την προσαρμογή της σε αυτά τα οποία θα της ζητηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Πολλοί μιλούν με ορίζοντα το 2015. Υπάρχουν όμως και άλλοι πολιτικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι λένε ότι το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων δεν προκαθορίζει και την θετική κατάληξη τους. Μπορεί, λένε οι ίδιοι, οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μία «ειδική» εταιρική σχέση.


Οι ενστάσεις των σκεπτικιστών για την ένταξη της Τουρκίας, σε ποιο βαθμό μπορούν να θεωρηθούν δικαιολογημένες;
Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη έχει πολλές αμφιβολίες για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Αμφιβολίες που σχετίζονται με το πληθυσμιακό μέγεθος της γείτονας, με τις οικονομικές επιπτώσεις της ένταξης, τον μουσουλμανικό της χαρακτήρα, και τις πιθανές μεταναστευτικές πιέσεις που θα προκληθούν από την ένταξη. Πολλοί πιστεύουν επίσης ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί Ευρωπαϊκή χώρα από γεωγραφικής άποψης καθώς επίσης και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει ένα τέλος στις συνεχείς διευρύνσεις γιατί επεκτεινόμενη συνεχώς θα χάσει τον δυναμισμό της και τον χαρακτήρα της. Κάθε ένας το βλέπει από τη δική του οπτική γωνία. Όπως ξέρετε στην δική μας τοποθέτηση υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε καθοριστική σημασία παίζουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πεποίθηση που έχουμε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η μετεξέλιξη της Τουρκικής κοινωνίας σε Ευρωπαϊκή πολιτεία θα θέσει τις βάσεις για να λυθούν με τον πιο επωφελή για μας τρόπο ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος.


Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να παραπέμψει το ζήτημα σε δημοψήφισμα τι κινδύνους εμπεριέχει αν αποτελέσει πρόδρομο και για άλλες μεγάλες χώρες;
Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης η οποία αποτελεί σημαντική εξέλιξη δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθώς μία τέτοια πρόταση από τη μία ανεβάζει το πήχη για την Τουρκία και από την άλλη μπορεί να δημιουργήσει δυναμική τέτοια που να ωθήσει και άλλες χώρες ( π.χ Γερμανία) σε αυτή την προοπτική. Βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να κρατάμε και κάποιες επιφυλάξεις γιατί οι εξελίξεις αυτές θα λάβουν χώρα σε δέκα χρόνια περίπου, οπότε μέχρι τότε πολλά μπορούν να αλλάξουν.


Οι έλληνες ευρωβουλευτές νιώθουν μοναξιά στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος;
Όχι, διότι εκτός από τους Έλληνες ευρωβουλευτές της ΝΔ που είναι υπέρ της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας υποστηρίζουν τις ίδιες θέσεις οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Βρετανοί συνάδελφοι. Επομένως θα έλεγε κανείς ότι παρότι υπάρχει μία πλειοψηφία στο ΕΛΚ εναντίον της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας υπάρχει και μία ισχυρότατη μειοψηφία που είναι υπέρ. Εδώ να τονίσω ότι αντίστοιχες διαφωνίες παρουσιάζονται και σους κόλπους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών καθώς ενώ είναι υπέρ υπάρχει και μία ισχυρή μειοψηφία που είναι εναντίον.


Οι φωνές που ακούγονται για το κόστος που θα έχουν οι αγρότες του νότου είναι δικαιολογημένες;
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για την Αγροτική Πολιτική κ. Φ. Φίσλερ έχει γίνει ήδη μία μελέτη βάση της οποίας η ένταξη της Τουρκίας θα κοστίσει στον αγροτικό προϋπολογισμό της Ε.Ε όσο κόστισαν συνολικά τα δέκα νέα μέλη. Βεβαίως είναι πρόωρο από τώρα να βγάλουμε ακριβή συμπεράσματα γιατί δεν ξέρουμε τα οικονομικά δεδομένα της εποχής εκείνης και δεν μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις. Σίγουρα θα υπάρξει κάποιο κόστος το οποίο προφανώς δεν μπορεί να το σηκώσουν οι χώρες του Νότου. Το πρόβλημα αφορά τον προϋπολογισμό της Ένωσης το οποίο αγγίζει τόσο εμάς, που σε καμία περίπτωση δε θα δεχθούμε να γίνουν οι αγρότες μας τα «θύματα» της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε περί αυτού δεν χωρά καμία συζήτηση, όσο και τους καθαρούς συνεισφορείς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία Σουηδία κλπ οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι τους πιο βαθιά στην τσέπη. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό το ζήτημα είναι ακανθώδες. Προς το παρόν πάντως το πιο ακανθώδες θέμα επ΄αυτού είναι οι οικονομικές συνέπειες της παρούσας διεύρυνσης, αφού παρόλο που το θέμα έχει διευθετηθεί όσον αφορά στην Γεωργία δεν έχει διευθετηθεί όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία όπου πιστέψτε με, δε θα πλήξουμε καθόλου μέχρι το τέλος του 2005 σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το μέγεθος του Δ΄ ΚΠΣ.
Μετάβαση στο περιεχόμενο