Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Επενδυτικά το νέο σχέδιο είναι το πιο ελκυστικό που θα μπορούσε να υπάρχει”. Συνέντευξη του ΥΜΕ στην Καθημερινή της Κυριακής και στην Αλεξάνδρα Κασίμη

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να δώσει η διυπουργική επιτροπή το πράσινο φως για τη διενέργεια του διαγωνισμού πώλησης του 49% των τριών εταιρειών «κέλυφος», που θα αποτελέσουν το όχημα για τη μετάβαση από την παλαιά Ολυμπιακή στο νέο σχήμα, αποκαλύπτει στην «Κ» ο υπουργός Μεταφορών – Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης. Ο ίδιος παραδέχεται ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και για τις τρεις εταιρείες που θα διαδεχθούν τον αερομεταφορέα. Η προέλευση του επενδυτή θα διαμορφώσει έως ένα βαθμό και το πτητικό του πρόγραμμα. Ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης των εργαζομένων που επιθυμούν τη μετάταξή τους σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου ή ΔΕΚΟ θα τους παρέχει πληροφορίες ενώ θα συμπληρώσουν ειδικά έντυπα στα πρότυπα των μηχανογραφικών δελτίων των πανελλαδικών εξετάσεων όπου αντί για τις σχολές προτίμησης θα συμπληρώνουν με σειρά προτεραιότητας τις υπηρεσίες στις οποίες επιθυμούν να μεταταγούν.


«Δική μου εντύπωση είναι ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον, με δεδομένα τα στοιχεία που έχουμε ώς τώρα στα χέρια μας, και για τις τρεις. Αυτή την εβδομάδα η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για το διαγωνισμό. Το χρονοδιάγραμμα περάτωσης του διαγωνισμού θα είναι το τέλος Δεκεμβρίου. Επομένως υπάρχει όλος ο επαρκής χρόνος προκειμένου να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να εκτιμηθούν οι προτάσεις. Για όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού υπάρχει πάντοτε συνεργασία με την Ε.Ε.».


Τι θα γίνει σε περίπτωση που επιλέξουν όλοι οι εργαζόμενοι εθελουσία έξοδο;


Ολοι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταφορά στο Δημόσιο, ή σε ΔΕΚΟ αλλά μόνο μια κατηγορία εργαζομένων μπορεί να επιλέξει την ενίσχυση του ασφαλιστικού της καθεστώτος που οδηγεί σε πλήρη σύνταξη. Οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί πριν από την 1/1/93 και υπάγονται στον παλαιότερο ασφαλιστικό νόμο μπορούν να έχουν μια προσαύξηση των ενσήμων τους κατά 50%. Συνολικά έχει υπολογιστεί ότι 2.103 από αυτούς μπορούν (έχουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων) εάν το θέλουν και χωρίς να είναι υποχρεωτικό να συνταξιοδοτηθούν. Αλλοι 642 θα πάρουν αυτή την προσαύξηση του 50% στα ένσημα, την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν (πρόωρη συνταξιοδότηση, για αύξηση ενσήμων αφού μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου είτε στον ιδιωτικό τομέα). Οι 642 ακόμα και με την προσαύξηση του 50% είναι αυτοί που δεν αγγίζουν τα απαιτούμενα ένσημα για να βγουν στη σύνταξη. Ολοι έχουν το δικαίωμα στη μετάταξη στο Δημόσιο με τις ίδιες απολαβές και τα επιδόματα.

Με ποια κριτήρια θα γίνουν οι μετατάξεις;


Θα συσταθεί ειδικό γραφείο στο υπουργείο, το οποίο θα κάνει όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που χρειάζονται για την κατανομή των υπαλλήλων, που επιθυμούν να μεταταγούν. Εχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα ένας πίνακας με 14.000 περίπου θέσεις και στόχος είναι να είμαστε έτοιμοι όταν θα ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο σχήμα (την άνοιξη). Οι διαικασίες θα είναι διαφανείς και αντικειμενικές με συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων. Το σύστημα κατανομής θα θυμίζει λίγο τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι αφού καταγράψουν την ειδικότητά τους και τα προσόντα τους, θα δηλώσουν παράλληλα, περισσότερες της μίας, προτιμήσεις. Η όλη διαδικασία θα γίνει μηχανογραφημένα και χωρίς να αδικηθεί κανένας ούτε σε σχέση με τα προσόντα του ούτε σε σχέση με το μισθό του που θα παραμείνει ίδιος. Το γραφείο θα είναι έτοιμο να υποδεχθεί εργαζομένους έως το τέλος του έτους.

Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής;


Επενδυτικά υπό τις παρούσες συνθήκες το συγκεκριμένο σχέδιο είναι το πιο ελκυστικό που θα μπορούσε να υπάρχει για τους επενδυτές. Είναι τρεις εταιρείες ελεύθερες βαρών με νέες εργασιακές συμβάσεις. Εμείς πιστεύουμε ότι ο επενδυτής θα βρεθεί και δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ καιρό για να το αντιληφθείτε. Οταν ξεκινήσει ο διαγωνισμός αποκρατικοποίησης, δημόσια και ανοιχτά θα κατατεθούν προτάσεις, που θα δώσουν μια πρώτη αλλά σαφή εικόνα.


Πώς μπορεί να προκηρυχθεί και να έχει ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός μέσα σε δύο μήνες χωρίς να έχει ήδη γίνει συμφωνία με επενδυτή;


Αυτή την εβδομάδα η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για το διαγωνισμό. Το χρονοδιάγραμμα περάτωσης του διαγωνισμού θα είναι το τέλος Δεκεμβρίου. Υπάρχει όλος ο επαρκής χρόνος προκειμένου να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και να εκτιμηθούν οι προτάσεις. Για όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού υπάρχει πάντοτε συνεργασία με την Ε.Ε.


Αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για δύο από τις τρεις εταιρείες τι θα απογίνει η τρίτη;


Δική μου εντύπωση είναι ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον, με δεδομένα τα στοιχεία που έχουμε ώς τώρα στα χέρια μας, και για τις τρεις. Είναι πιθανόν να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι μόνο για μία από τις τρεις εταιρείες αλλά υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές με συνολικό ενδιαφέρον.


Ενδεχόμενη υπερίσχυση της πρότασης της Aegean στο διαγωνισμό, θα σημάνει τη δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών στην αγορά. Η κυβέρνηση θα ήταν ευχαριστημένη με μια τέτοια εξέλιξη;


Βάσει του κοινοτικού δικαίου ο διαγωνισμός δεν μπορεί παρά να είναι ανοιχτός, διεθνής και χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο στο τέλος της διαδικασίας ισχύουν πάντοτε οι κανόνες περί ανταγωνισμού και υπάρχει ο σχετικός έλεγχος τόσο από τις εθνικές όσο και από τις κοινοτικές αρχές. Οι δηλώσεις της κυβέρνησης για την εφαρμογή των κανόνων του ανταγωνισμού και για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών ισχύουν στο ακέραιο.


Δεν δημιουργεί πρόβλημα στους υποψήφιους επενδυτές το γεγονός ότι θα είναι υπό παρακολούθηση από την Ε.Ε. στη φάση της παράλληλης λειτουργίας;


Με δεδομένα τα διαχρονικά προβλήματα της Ολυμπιακής η συμμετοχή στην όλη διαδικασία του «επιτρόπου παρακολούθησης» προσθέτει αξιοπιστία στην όλη διαδικασία. Διότι οι επενδυτές εισπράττουν ακόμα σαφέστερα το μήνυμα ότι όλη η προσπάθεια θα εξελιχθεί σε συνθήκες νομικής βεβαιότητος και έγκρισης όλων των διαδικασιών από την Ε.Ε. Η έγκριση του σχεδίου από την Ε.Ε. μαζί με την παρουσία της μέχρι το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού είναι δυο πρόσθετα στοιχεία αξιοπιστίας αυτής της προσπάθειεας σε σχέση με τις προηγούμενες.


Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε εκλογές άμεσα, το αποτέλεσμα δεν της παρέχει αυτοδυναμία και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ξανά, τι θα απογίνει το σχέδιο της Ολυμπιακής;


Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκλογές. Ούτε είναι στις προθέσεις των συναδέλφων που εκφράζουν τις ενστάσεις τους για το κυβερνητικό έργο να ρίξουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση χωρίς καμία αμφιβολία βρίσκεται σε μια φάση που αντιμετωπίζει δυσκολίες, αλλά τις δυσκολίες αυτές πιστεύω θα τις ξεπεράσει. Ο πιο καλός τρόπος για να το πετύχει είναι με την προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως είναι αυτή για την Ολυμπιακή, για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, αλλά και η εφαρμογή των αλλαγών που έχουν περάσει από τη Βουλή, όπως είναι η παιδεία και το ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός ακούει τα μηνύματα από την κοινή γνώμη, αλλά την ίδια στιγμή είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά, θέλοντας να ταυτιστεί με συγκεκριμένο έργο και αποτέλεσμα.


Ποιοι προορισμοί θα διατηρηθούν;


Εμείς δίνουμε στον επενδυτή ένα ενδεικτικό επιχειρησιακό σχέδιο, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλα τα βασικά slots της Ολυμπιακής. Ωστόσο, ο επενδυτής ανάλογα με τις προτεραιότητές του ακόμα και τη γεωγραφική του προέλευση μπορεί να διαμορφώσει το δικό του πλάνο.


Πόσο και πώς θα επηρεάσει τους επιβάτες η μετάβαση από το καθεστώς της παράλληλης λειτουργίας της παλαιάς εταιρείας με τις καινούργιες;


Η προσπάθειά μας θα είναι να μην επηρεστούν καθόλου. Γι’ αυτό τον λόγο θα καταρτιστεί συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο σε συνεργασία με το επενδυτή προκειμένου η μετάβαση να είναι απολύτως ομαλή. Οι επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν με Ολυμπιακή πρέπει να συνεχίσουν να κλείνουν εισιτήρια κανονικά. Για το μεταβατικό στάδιο από τον Ιανουάριο και μετά θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις, που δεν θα επηρεάσουν τους ίδιους τους επιβάτες, θα είναι θέμα της ίδιας της εταιρείας και των πρακτορείων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο