“…Η χώρα πρέπει να δώσει τη μάχη, να κερδίσει ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών και της διεθνούς κοινότητας. Και θα την κερδίσει μόνο αν εκπλήξει θετικά, με άλλη νοοτροπία και άλλες ταχύτητες. Με επιστροφή στην υπευθυνότητα. Όχι με μοιρολατρία και εμφύλιο πετροπόλεμο…”
Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στο www.eklogika.gr
23 Δεκεμβρίου 2011
Η χώρα μας συνεχίζει να πορεύεται μέσα στο σκοτεινό τούνελ. Η ύφεση στην οικονομία βαθαίνει και η κοινωνία μας ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η έλλειψη ρευστότητας δημιουργεί ασφυξία στην αγορά και η ανεργία αυξάνεται σχεδόν με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό που εντείνει, όμως, την ανησυχία είναι ότι δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει το πότε θα αντικρύσουμε φως και προοπτική.
Το πρόβλημα δε θα θεραπευθεί αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που μας έφτασαν μέχρι εδώ. Καθώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας, αλλά και ευρωπαϊκό, είναι προφανές πως και η ευρωζώνη πρέπει να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Ό,τι και να κάνει, όμως, η Ευρώπη το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί αν δεν εξουδετερωθούν οι δύο ιοί που το προκαλούν: ο κρατισμός και ο λαϊκισμός. Το κράτος ξοδεύει περισσότερα από αυτά που εισπράττει απομυζώντας έτσι και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ από την άλλη πλευρά ο λαϊκισμός δεν έχει επιτρέψει, ακόμα και σήμερα, που φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, να αντιμετωπίσουμε κατάματα και θαρραλέα το ζήτημα. Η Νέα Δημοκρατία δεν επέδειξε ως κυβέρνηση το αναγκαίο θάρρος, το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80 το διαδέχτηκε η πιο πρόσφατη εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν» που το οδήγησε στην αυτοπαγίδευση και στην τραγική αποτυχία, ενώ η Αριστερά επικρίνει τα δυο μεγάλα κόμματα γιατί δεν έκαναν ακόμη περισσότερα λάθη και γιατί δεν φούντωσαν ακόμη περισσότερο τον κρατισμό.
Τα λάθη τόσο των Βρυξελλών, όσο και των Αθηνών τα τελευταία κρίσιμα χρόνια επέτειναν το οικονομικό πρόβλημα. Και αυτό με τη σειρά του επέτεινε την κοινωνική ένταση και την πολιτική αναξιοπιστία. Και επειδή τα λάθη δεν μπορεί να διαπράττονται αενάως, το τελευταίο κρίσιμο λάθος, της προκήρυξης, δηλαδή, δημοψηφίσματος από το Γιώργο Παπανδρέου, απείλησε να οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ. Μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, γίνεται μια προσπάθεια από την κυβέρνηση Παπαδήμου να αποφύγουμε τους κινδύνους που σοβούν μπροστά μας. Οι δύο προτεραιότητες της κυβέρνησης, η ομαλή ολοκλήρωση του PSI και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης πρέπει να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά γίνεται για τη χώρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Η δανειακή σύμβαση έχει ως προαπαιτούμενο το PSI και οι διαπραγματεύσεις για το PSI δεν μπορεί να καθυστερήσουν, διότι στις 20 Μαρτίου λήγουν ομόλογα της τάξεως των 14 δισ. Ευρώ. Οι αδήριτες οικονομικές ανάγκες της χώρας επιτάσσουν τη ρύθμιση των θεμάτων αυτών το ταχύτερο δυνατόν. Αυτός είναι και ο λόγος που οι εκλογές δεν μπορεί να καθυστερήσουν, καθώς από τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών έχουν συνδεθεί με τη διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων. Εντωμεταξύ, φυσικά, επειδή οι περιστάσεις είναι κρίσιμες, η κυβέρνηση Παπαδήμου οφείλει να λειτουργήσει με τον καλύτερο τρόπο. Και για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Μετά την επιτυχή – όπως θέλουμε να ελπίζουμε – ολοκλήρωση της αποστολής της κυβέρνησης Παπαδήμου και, καθώς το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό του 2009, η διενέργεια εκλογών μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης. Με βάση τα νέα δεδομένα οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν για την πορεία του τόπου. Μπροστά μας, βέβαια, δεν υπάρχουν κήποι με τριαντάφυλλα. Πλέον, οι ανεδαφικές προεκλογικές εξαγγελίες δεν αποτελούν τη λύση του προβλήματος. Ούτε οι τεχνητοί παράδεισοι της Αριστεράς. Επειδή το πρόβλημα της Ελλάδας κατά το ήμισυ συνδέεται με το λαϊκισμό, αυτό που απαιτείται πρώτα απ’ όλα είναι η αλήθεια. Και επειδή κατά το δεύτερο ήμισυ προκύπτει από τον κρατισμό, εκείνο που χρειάζεται, επίσης, είναι περιορισμός του δημόσιου τομέα, στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας, όπως έχει τονιστεί από τη δική μας πλευρά. Αλλά και δράση με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη. Η χώρα πρέπει να δώσει τη μάχη, να κερδίσει ξανά τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών και της διεθνούς κοινότητας. Και θα την κερδίσει μόνο αν εκπλήξει θετικά, με άλλη νοοτροπία και άλλες ταχύτητες. Με επιστροφή στην υπευθυνότητα. Όχι με μοιρολατρία και εμφύλιο πετροπόλεμο.
Στην εθνική αυτή προσπάθεια ο ρόλος των πολιτικών δυνάμεων είναι κομβικής σημασίας. Η Νέα Δημοκρατία, που από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ως η βασική πολιτική δύναμη, έχει αναλάβει ιστορικές ευθύνες. Ξέρω ότι η ανηφόρα που έχουμε μπροστά είναι μεγάλη. Ξέρω, επίσης, ότι δε δικαιούμαστε να αποτύχουμε. Τόσο η σημερινή, όσο και η επόμενη κυβέρνηση δεν έχουν καμιά πολυτέλεια για λάθη. Μόνο με αληθινά πατριωτική συμπεριφορά, πολιτικό θάρρος και συστηματική δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε.