“Το κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας δεν είναι η διατήρηση των όποιων κεκτημένων αλλά η αύξηση της πίτας η οποία μπορεί να έρθει μόνο αν καταστεί η Ελλάδα ελκυστική για επιχειρηματίες και επενδυτές, αν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμοστούν μέτρα αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου περί απλοποίησης της αδειοδότησης επιχειρήσεων το οποίο ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά παρατηρείται, εδώ και μήνες, προκλητική κωλυσιεργία στην εφαρμογή του”, σημειώνει, μεταξύ των άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
Επιχειρηματικότητα ή τέλμα
άρθρο του Κωστή Χατζηδάκη
Στο πλαίσιο του αγώνα της Ελλάδας για την έξοδό της από την πρωτοφανούς έκτασης κρίση την οποία βιώνει, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οφείλει να βρίσκεται η επιχειρηματικότητα ως ο κύριος καταλύτης που μπορεί να ωθήσει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Ούτε το Δημόσιο, αλλά ούτε και οι μαγικές συνταγές μπορούν να αποτελέσουν λύση. Βλέποντας την πραγματικότητα στις προηγμένες χώρες του κόσμου δεν είναι υπερβολή να πούμε για την Ελλάδα ότι το πραγματικό δίλημμα είναι: Επιχειρηματικότητα ή τέλμα.
Οι ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εφαρμογή πολιτικών που θα στηρίξουν τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ενσωματώνοντας στην αναπτυξιακή της πολιτική πολλά στοιχεία από τις μελέτες τις McKinsey και του ΙΟΒΕ σχετικά με το νέο πρότυπο ανάπτυξης που οφείλει να υιοθετήσει η χώρα για να βγει από την κρίση. Παράλληλα, νομοθέτησε την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, ενώ προχώρησε και στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγορών, στα πλαίσια της εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ. Το θετικό αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την περίοδο εκείνη αντικατοπτρίστηκε ξεκάθαρα στο γεγονός πως το 2014 η χώρα βγήκε από 6 χρόνια ύφεσης, επιτυγχάνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,8%, με τη θετική μεταβολή να ανέρχεται στο 1,7% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Η σημερινή κυβέρνηση εμφανίζεται, δυστυχώς, διστακτική, αν όχι ευθέως αρνητική, απέναντι στην στήριξη της επιχειρηματικότητας. Εν μέσω αισθητής πτώσης των οικονομικών δεικτών παρουσιάζει, μάλιστα, ως κατόρθωμα το γεγονός ότι κατάφερε να διατηρήσει τη θέση της χώρας στο ευρώ, μια θέση που η ίδια η κυβέρνηση, με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της, έθεσε εν αμφιβόλω. Αυτό όμως δεν αρκεί. Το κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας δεν είναι η διατήρηση των όποιων κεκτημένων αλλά η αύξηση της πίτας η οποία μπορεί να έρθει μόνο αν καταστεί η Ελλάδα ελκυστική για επιχειρηματίες και επενδυτές, αν προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και εφαρμοστούν μέτρα αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου περί απλοποίησης της αδειοδότησης επιχειρήσεων το οποίο ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά παρατηρείται, εδώ και μήνες, προκλητική κωλυσιεργία στην εφαρμογή του.
Οι νέες ιδέες, οι παραγωγικές δυνατότητες και η διάθεση για ανάληψη ρίσκου είναι δεδομένο πως υπάρχουν εν αφθονία στη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους επιτρέψουμε να ανθίσουν και να συμβάλλουν όχι μόνο στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αλλά στην οικοδόμηση μιας Ελλάδας οικονομικά ισχυρής που εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δημιουργικές της δυνάμεις.