Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Επίκαιρη Ερώτηση για την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ

Η κυβέρνηση απαξιώνει το ΤΕΜΠΜΕ το οποίο πλέον εγγυάται για δάνεια που έχουν πολύ λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

«Η κυβέρνηση απαξιώνει το ΤΕΜΠΜΕ το οποίο πλέον εγγυάται για δάνεια που έχουν πολύ λιγότερο ευνοϊκούς όρους» επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής και Υπεύθυνος Τομέα Ανταγωνιστικότητας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης προς την Υπουργό Οικονομίας. Αφορμή για την ερώτηση υπήρξαν οι όροι των δύο καινούριων προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, καθώς και η πτώση της δραστηριότητας του Ταμείου το πρώτο τετράμηνο του 2010 κατά 15 φορές σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2009.

Ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει πιο συγκεκριμένα ότι τα νέα προγράμματα που εγκρίθηκαν μετά από παρότρυνση της Νέας Δημοκρατίας και με κάποια καθυστέρηση (τιμολόγια κεφαλαίου κίνησης και κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων) παρουσιάζουν τα εξής προβλήματα:
Πρώτον, τα δάνεια παρέχονται πλέον με επιτόκιο euribor +6%. Επιτόκιο, δηλαδή, πολύ υπερδιπλάσιο από εκείνο που προέβλεπε το πρόγραμμα της ΝΔ (euribor +2,1%).
Δεύτερον, η δανειοδότηση αφορά τιμολόγια χωρίς τον ΦΠΑ, τον οποίο ο επιχειρηματίας καλείται να καταθέσει στη τράπεζα, κατά την εκταμίευση του δανείου επιβαρύνοντας σημαντικά, τη ρευστότητα της επιχείρησης του.
Τρίτον, η προμήθεια για το ΤΕΜΠΜΕ στη Β’ φάση του προγράμματος ήταν 0,25% εφάπαξ επί της εγγύησης, πλέον φτάνει το 2,1% και το 1,5%, αντιστοίχως για κάθε πρόγραμμα, επί του δανείου και πρέπει να καταβάλλεται όταν εγκρίνεται το δάνειο στον επιχειρηματία.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ζητά διευκρινίσεις ως προς τον τρόπο που η κυβέρνηση θα συνδυάσει τα νέα προγράμματα με το ήδη υφιστάμενο, το οποίο έχει πολύ πιο ευνοϊκούς όρους για τις επιχειρήσεις. Από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν είναι σαφές αν το υφιστάμενο πρόγραμμα εξακολουθεί να ισχύει, και αν ναι, ποια είναι τότε η προστιθέμενη αξία των νέων υποπρογραμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τετράμηνο του 2009 είχαν ενισχυθεί πάνω από 27.000 επιχειρήσεις από το ΤΕΜΠΜΕ και το συνολικό ποσό των δανείων ξεπέρασε το ποσό των 3,2 δις ευρώ. Φέτος, την αντίστοιχη περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης, ενισχύθηκαν μόλις 1.961 επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό δανείων μόλις 120 εκ. ευρώ, δηλαδή ενισχύθηκαν 15 φορές λιγότερες επιχειρήσεις.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο