Σοβαρότατες παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης στην προστασία των υδάτινων πόρων της χώρας μας διαπιστώνει η κ. Μάργκοτ Βάλστρομ, κοινοτική επίτροπος Περιβάλλοντος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη. Με αφορμή τις καταγγελίες για ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας, η επίτροπος είναι άκρως αποκαλυπτική και εξιστορεί το χρονικό της μη συμμόρφωσης της Ελλάδας με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία.
Στις 11 Ιουνίου 1998, πριν από δυόμισι χρόνια, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει, ως όφειλε, προγράμματα με δείκτες ποιότητας και αυστηρά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, ώστε να μειωθεί η ρύπανση των υδάτων της λίμνης Βεγορίτιδας, καθώς και του εισρέοντος ποταμού Σούλου και του Παγασητικού κόλπου.
Η απόφαση αυτή, η οποία εκδόθηκε επί των υποθέσεων C-232/95 και C-233/95 (Επιτροπή κατά της Ελλάδος), διευκρινίζει ότι η χώρα μας παραβαίνει το Άρθρο 7 της Οδηγίας 76/464/ΕΟΚ περί ρυπάνσεως με επικίνδυνες ουσίες στο υδάτινο περιβάλλον της Κοινότητας, όπως υπενθυμίζει η επίτροπος. Παρά την απόφαση, όμως, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μέτρα αποσπασματικά, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προδιαγραφές συγκροτημένου προγράμματος και στις 7 Σεπτεμβρίου 2000 η Επιτροπή εξέδωσε Αιτιολογημένη Γνώμη – βάσει του Άρθρου 228 της Συνθήκης ΕΚ – που αποτελεί και τελευταία προειδοποίηση προς τη χώρα μας πριν παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά στην απάντηση της κοινοτικής επιτρόπου, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Προκαλούν κατάπληξη η αδιαφορία και η αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα τόσο σημαντικό θέμα με άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον της χώρας μας, αλλά και στη δημόσια υγεία. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταδικάζεται για παραβίαση της Οδηγίας 76/464. Η κ. Βάλστρομ αναφέρει ότι στις 25 Μαρτίου 2000 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε εκδώσει την εξίσου αρνητική για τη χώρα μας απόφαση (υπόθεση C-384/97, Επιτροπή κατά της Ελλάδος), σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προβεί στη μείωση της ρύπανσης των υδάτων από τις 99 επικίνδυνες ουσίες που είναι εγγεγραμμένες στο παράρτημα της εν λόγω Οδηγίας. Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα σοβαρευτεί έστω και την τελευταία στιγμή, όχι μόνο για να αποφύγουμε το διασυρμό στην ΕΕ, αλλά πρωτίστος για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας και την υγεία των Ελλήνων πολιτών!»