Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Επιλογή απελπισίας η σκανδαλολογία του κ. Τσίπρα – συνέντευξη στην εφημερίδα “Παρασκήνιο”

 

«Ήρεμη αποφασιστικότητα» συνιστά ο αντιπρόεδρος τns ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» για την ένταση με την Τουρκία, ενώ παράλληλα προτείνει τη δημιουργία Συμβουλίου Ασφαλείας και μια πολυετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Υπογραμμίζει ακόμα ότι «η σκανδαλολογία είναι μια επιλογή απελπισία του κ Τσίπρα» τονίζοντας ότι η ΝΔ λέει «όλα στο φως».

Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»

 

Από τη μεριά της Τουρκίας συντηρείται ένα κλίμα προκλητικότητας και έντασης, με τελευταίο επεισόδιο τη σύλληψη των 2 στρατιωτών μας. Μήπως ο νευρικός μας γείτονας φεύγει πλέον εκτός ελέγχου;

Έχουμε ένα γείτονα που πάντα είχε προβληματικές πλευρές, αλλά εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα έχει χειροτερέψει. Υπάρχει μια γενικότερη επιθετικότητα της Τουρκίας που δεν εκδηλώνεται μόνο προς την δικιά μας πλευρά. Την βλέπουμε να έχει εκδηλωθεί ακόμα και προς την πλευρά της Ρωσίας και σίγουρα σε σχέση με τους Κούρδους και τη Συρία. Εκδηλώνεται επίσης προς το Αιγαίο και την Κύπρο.

Όλο αυτό νομίζω ότι έχει να κάνει και με την ατζέντα του ίδιου του Ερντογάν. Τη συμμαχία του με τους ακραίους εθνικιστές και την ατζέντα του για τις εκλογές του χρόνου.

Επίσης νομίζω ότι η κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στον Έβρο δείχνει ότι επιδιώκεται μια ταπείνωση της Ελλάδας.

Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να είμαστε σοβαροί και ψύχραιμοι. Να έχουμε μια ήρεμη αποφασιστικότητα. Να διατηρήσουμε όσο γίνεται ανοικτό δίαυλο με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα να είμαστε σε συνεχή επαφή με Ουάσιγκτον και  Βρυξέλλες, αναδεικνύοντας τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.

 Έχετε κρατήσει χαμηλούς τόνους στα εθνικά θέματα. Θεωρείτε, όμως, ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι οι δέοντες;

Μπροστά στα μεγάλα εθνικά θέματα για εμάς δεν υπάρχει Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει πρωτίστως και κυρίως η Ελλάδα.

Πέραν αυτού, νομίζω είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει υποτιμήσει τους κινδύνους και έχει επιδείξει μία παρατεταμένη αμηχανία στα συγκεκριμένα θέματα.

Ακόμα και το γεγονός ότι μετά τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών πέρασαν 4-5 μέρες για να γίνει μια κάποια παράσταση στο εξωτερικό δείχνει ότι υπήρξε ένα αιφνιδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης. Έχουν μαζευτεί αρκετά: Η ίδια η επίσκεψη Ερντογάν, ο διεμβολισμός του «Γαύδος» στα Ίμια, η ΝΑVΤΕΧ για το Καστελλόριζο, ο Έβρος.

Ακόμα και το γεγονός ότι μετά τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών πέρασαν 4-5 μέρες για να γίνει μια κάποια παράσταση στο εξωτερικό δείχνει ότι υπήρξε ένας αιφνιδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης.

Δυστυχώς συνυπάρχουν στην κυβέρνηση 2 κόμματα που στην εξωτερική πολιτική εκφράζουν 2 διαφορετικές απόψεις. Και μάλιστα το ένα από τα δύο κόμματα χειρίζεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Από την μια υπάρχουν οι στολές παραλλαγής και από την άλλη μια πολιτική κατευνασμού.

Δύο προτάσεις άμεσης εφαρμογής : Πρώτον, σύσταση Συμβουλίου Πολιτικής Ασφαλείας, υπό τον Πρωθυπουργό, το οποίο να χειρίζεται συντονισμένα και προληπτικά την πιθανότητα κρίσεων. Υπάρχει στις ΗΠΑ, στην Γαλλία, στο Ισραήλ. Δεύτερον, προώθηση μιας πολυετούς αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η Προκαταρκτική για την υπόθεση Novartis και την Πέμπτη συζητήθηκε η πρόταση της ΝΔ για την παραπομπή 3 υπουργών της κυβέρνησης. Θίγεται η ουσία ή απλώς μπαίνουμε ξανά σε μια συζήτηση περί σκανδαλολογίας;

Η Νέα Δημοκρατία λέει «όλα στο φως». Και γι’ αυτό ζητούμε να έρθουν οι μάρτυρες στη Βουλή, ακόμα και αν δεν δείξουν το πρόσωπό τους.  Αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται ότι θέλει να αποφύγει την εξέταση επί της ουσίας στη Βουλή και επιδιώκει να τυλίξει το όλο θέμα σε μια χαρτοπετσέτα και να το ξαναστείλει στην κ. Τουλουπάκη.

Εμείς επειδή έχουν ξεκινήσει δίκες καφενείου σε όλη την Ελλάδα λέμε «όλα στο φως» για όλες τις περιπτώσεις. Τόσο για τα δικά μας στελέχη των οποίων το όνομα αναφέρεται στη δικογραφία όσο και για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι παιδιά ενός ανώτερου Θεού για να έχουν το ακαταδίωκτο. Εξετάζονται τα δικά τους στελέχη να εξεταστούν και τα δικά τους.

Στο κάτω-κάτω είναι θέμα πολιτικού φιλότιμου. Δεν μπορεί κανένας να κρύβεται πίσω από την πρόσκαιρη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Γενικότερα θέλω να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θυμίζει κάποιον που ρίχνει μια φωτοβολίδα στον αέρα και μετά τρομάζει μόνος του με τον κρότο.

Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει πολιτικά υποθέσεις σκανδάλων για να διαμορφώσει ένα αφήγημα «έντιμοι εναντίον διεφθαρμένων», όταν έρθει η ώρα των εκλογών;

Η σκανδαλολογία είναι μια επιλογή απελπισίας του κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε από το καλοκαίρι με διάφορες «πρωτοβουλίες», εξαγγελίας και παροχές – θυμάστε την επίσκεψη Μακρόν, τη δήθεν φιλοεπενδυτική στροφή στη ΔΕΘ, το κοινωνικό μέρισμα κ.α. –  να συσπειρώσει τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και να μειώσει τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει το κόμμα του από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις.

Όταν είδε ότι όλα αυτά «δεν πιάνουν» και ότι τα νούμερα δεν αλλάζουν, αποφάσισε να επιστρατεύσει το ύστατο όπλο του: τη σκανδαλολογία..

Όμως ο κ. Τσίπρας ματαιοπονεί. Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και θα στείλουν τον κ. Τσίπρα στα έδρανα της αντιπολίτευσης όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Ας καταλάβουν κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι ντροπή να χάνεις τις εκλογές, ακόμα και ο Τσόρτσιλ τις έχασε. Ντροπή είναι να χάνει την πολιτική σου αξιοπρέπεια με τέτοιου είδους ακραίες πρακτικές.

Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις, παρατηρείται μια νέα αύξηση των τάσεων αντισυστημισμού και της δυσαρέσκειας με το πολιτικό σύστημα. Πώς αξιολογείτε την τάση αυτή στη ΝΔ; Μήπως αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα στην προσπάθεια για αυτοδυναμία;

Τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ένα μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο δεν επαναπαυόμαστε. Εργαζόμαστε συστηματικά και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θετικές ψήφους πολιτών.

Ασφαλώς η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας.

Δυστυχώς στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πανικό που έχουν ότι θα χάσουν την εξουσία, δεν διστάζουν ακόμα και να ρίξουν νερό στο μύλο  ακραίων φωνών του πολιτικού μας φάσματος.

Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το βλέμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι στην επόμενη μέρα. Πώς η χώρα θα κάνει μία στροφή στην σοβαρότητα και την κανονικότητα. Πώς θα ξεφύγουμε από την Ελλάδα της μιζέριας και της στασιμότητας και θα οδηγηθούμε στην Ελλάδα των ευκαιριών για όλους.

Ξεκινά σταδιακά η συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά το Μνημόνιο. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για μια προληπτική γραμμή. Ή, αλλιώς, μπορεί να μην υπάρξει κάποια προληπτική γραμμή, μετά από 8 χρόνια Μνημόνια;

Νομίζω ότι είναι ένα ψευτοδίλημμα όλο αυτό με δύο έννοιες.

Πρώτον, διότι έτσι ή αλλιώς δεν έχουμε καθαρή έξοδο από το μνημόνιο. Αν είχαμε καθαρή έξοδο δεν θα είχαμε περικοπή του αφορολόγητου, περικοπή των συντάξεων, δέσμευση για πλεονάσματα 3,5%  μέχρι το ’22, μετά 2,2% μέχρι το 2060 και το υπερταμείο για ένα αιώνα.

Δεύτερον, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ήδη ξεκινήσει να κάνει τη δική της προληπτική γραμμή, το λεγόμενο «μαξιλάρι». Δανείζεται λεφτά και μάλιστα ακριβά.

Άρα τι κουβεντιάζουμε;   Είναι μια συζήτηση χωρίς νόημα. Ήδη έχουν δανειστεί τα λεφτά με υψηλό επιτόκιο, ήδη έχουν υπογράψει τι θα γίνει το 2019, 2010 έως το 2060!

Το βασικό λοιπόν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το 3ο μνημόνιο έχει υπογράψει και το 4ο μνημόνιο. Όλα τα άλλα είναι πλέον θεωρητικής αξίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο