Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Επιμένω ότι το 2017 θα είναι έτος πολιτικής αλλαγής – συνέντευξη στην εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ”

IMG 2928“Εγώ επιμένω: το 2017 θα είναι έτος πολιτικής αλλαγής”, τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ΑΓΟΡΑ”. “Ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές για να διαχειριστεί την ήττα του. Ακόμα και αν η ΝΔ παρακαλούσε το ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην κυβέρνηση το αδιέξοδο της κυβέρνησης είναι τέτοιο που η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές”.

 

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚη ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΓΟΡΑ

 

          Τώρα που οι θεσμοί ξεπάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και η παροχή του Αλέξη Τσίπρα στους συνταξιούχους δεν θα έχει κάποια συνέπεια στη διαπραγμάτευση μήπως την «πατήσατε» που ψηφίσατε παρόν; Εσεις ταυτίζεστε με τους δανειστές και τελικά εκείνοι βοηθούν τον Αλέξη Τσίπρα;

Η θέση της ΝΔ για την ενίσχυση των συνταξιούχων ήταν μια θέση ευθύνης με ισχυρό συμβολισμό. Στείλαμε το μήνυμα ότι δεν υποκύπτουμε στον λαϊκισμό.

Η κυβέρνηση στήνει ψευτοτσαμπουκάδες στο όνομα μικροκομματικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων, αδιαφορώντας για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο. Έτσι επιβάρυνε το οικονομικό κλίμα και προκάλεσε νέα ερωτηματικά σε σχέση με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.

Αφού, έκανε «το κομμάτι της» και μας έκανε μαθήματα πατριωτισμού, στην συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος στα μουλωχτά, παραμονή Χριστουγέννων, έστειλε επιστολή στους δανειστές για να τους διαβεβαιώσει ότι «δεν θα το ξανακάνει». Δεσμεύτηκε μάλιστα, εκτός από τον «κόφτη» στις συντάξεις ότι η διαχείριση του όποιου πλεονάσματος θα γίνεται  σε συνεννόηση με τους δανειστές!!

Αυτή ήταν η κατάληξη άλλης μια «λεβέντικης» και «ηρωικής» διαπραγμάτευσης. . Ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει πλήρως την στάση μας.    

 

          Τωρα όμως δεν απομακρύνεται το  ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Μπορεί το δικό σας αίτημα να αντέξει και το 17;

Βλέπετε και βλέπουμε όλοι μας ότι η κυβέρνηση κινείται σε όλο και πιο έντονους προεκλογικούς ρυθμούς. Ο πρωθυπουργός κάνει συνέχεια περιοδείες, εγκαινιάζουν τα έργα που κάναμε εμείς οι «τρισκατάρατοι», δίνουν νέες υποσχέσεις, έχουν φορέσει ξανά τη φουστανέλα εναντίον του ΔΝΤ και του Σόιμπλε.

Δεν νομίζω ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τις εκλογές.. Είτε κλείσει η 2η αξιολόγηση είτε όχι, η οικονομία δεν μπορεί να βγει από τη στασιμοχρεωκοπία. Υπό αυτές τις συνθήκες, αν η κυβέρνηση μείνει ακόμα 6 μήνες  με 1 χρόνο θα κινδυνεύει να εξαϋλωθεί εκλογικά.

Εγώ, λοιπόν, επιμένω: το 2017 θα είναι έτος πολιτικής αλλαγής.  Ο κ. Τσίπρας θα αναγκαστεί να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές για να διαχειριστεί την ήττα του.

Ακόμα και αν η ΝΔ παρακαλούσε το ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην κυβέρνηση το αδιέξοδο της κυβέρνησης είναι τέτοιο που η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές.

Αν γίνουν τωρα εκλογές όλες οι καυτές πατάτες δεν θα βρεθούν στα δικά σας χέρια;

Έχω πει και επαναλαμβάνω ότι το βράδυ των εκλογών δεν θα πανηγυρίσω. Διότι αντιλαμβάνομαι πλήρως – όλοι αντιλαμβανόμαστε νομίζω- το τεράστιο βάρος των ευθυνών που πρόκειται να αναλάβουμε.

Παίζουμε το κεφάλι μας αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας στις παρούσες συνθήκες. Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να δειλιάσουμε. Αυτός είναι ο πόλεμός της γενιάς μας.

          Επί πρωθυπουργίας Τσίπρα πέρασαν δύσκολα νομοσχέδια χωρίς να «κουνηθεί φύλλο». Με σας μήπως επιτρέψει η κοινωνική αναταραχή ;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε μια χρησιμότητα:  διέλυσε τις ψευδαισθήσεις σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που πίστευε ότι υπάρχει και ένας εύκολος δρόμος για έξοδο από την κρίση. Ο τόπος, μετά τη διάψευση των λαϊκιστών, χρειάζεται επειγόντως στροφή στη σοβαρότητα  και την υπευθυνότητα.

Και εμείς από την πλευρά μας δεν υποσχόμαστε μαγικές συνταγές. Υποσχόμαστε μια πολιτική σοβαρότητας και κοινής λογικής η οποία πείθει ολοένα  και περισσότερους πολίτες, αλλά από τη φύση της δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιον μεγάλο ενθουσιασμό.

          Τα κυβερνητικά στελέχη σας κατηγορούν ως υπηρέτες και ζητιάνους του Σόιμπλε. Είστε αποφασισμένοι να του πείτε όχι;

Τα κυβερνητικά στελέχη αρέσκονται να λένε πολλά, αλλά μετά τους εκδικείται η πραγματικότητα. Αυτοί συμφώνησαν με τον Σόιμπλε 3,5% δημοσιονομικά πλεονάσματα και αυτοί, με την επιστολή Τσακαλώτου, τώρα δηλώνουν μετάνοια στους δανειστές.

Με τον τυχοδιωκτισμό τους και τους φθηνούς εντυπωσιασμούς βάζουν  βούτυρο στο ψωμί κάθε σκληρού από τη Βόρειο Ευρώπη που θέλει να πετάξει έξω από την ευρωζώνη την Ελλάδα.

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις γίνονται με μελέτη, καλή τεκμηρίωση και υπευθυνότητα, όχι για εσωτερική κατανάλωση.

          Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει συχνά ότι είναι έτοιμος να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Η Νέα Δημοκρατία και η κοινοβουλευτική της ομάδα μπορούν να  ακολουθήσουν; Επι δική σας υπουργίας κόντεψε να πέσει κυβέρνηση για το γαλά και τις λαϊκές αγορές.

Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζουν ένα πολύ συγκεκριμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο θέλουμε να εφαρμόσουμε την επομένη των εκλογών. Θα κάνουμε, λοιπόν, ξεκάθαρους λογαριασμούς τόσο με τους Έλληνες πολίτες όσο και με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που δεν δικαιούται να ταλαντευτεί γιατί αν το κάνει δεν θα αποτύχει μόνο η ίδια, αλλά και η χώρα στο σύνολό της.

Μετάβαση στο περιεχόμενο