Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Επισκέφθηκα σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης και ενημερώθηκα από την ηγεσία του για την πορεία εφαρμογής του Κυβερνητικού έργου. Συζητήσαμε για την στήριξη της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή, τη ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Και βεβαίως, ιδιαίτερο βάρος δώσαμε στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που καθιστούν την Ελλάδα πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.


Σε όλους αυτούς τους τομείς, παράγεται σήμερα σημαντικό έργο.


Σταθερή προτεραιότητά μας είναι η προστασία του καταναλωτή μέσα από τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, τη καταπολέμηση των καρτέλ, το ξερίζωμα των αθέμιτων πρακτικών που επί χρόνια νόθευαν την αγορά.


Στην κατεύθυνση αυτή…

Αναβαθμίζουμε ουσιαστικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς,

ψηφίσαμε τον νόμο για τις λεγόμενες εισπρακτικές εταιρείες,

προχωρούμε στην εφαρμογή νέων μέτρων για την αγορά πετρελαιοειδών,

πήραμε μέτρα για την αγορά του γάλακτος,


Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Οι πολίτες βλέπουν το αποτέλεσμα της δράσης μας. Οι μειώσεις τιμών και οι ανακλήσεις αυξήσεων το τελευταίο διάστημα είναι πολύ περισσότερες από τις αυξήσεις που καταγράφονται, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται σημαντική μείωση τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.


Σε μια εξαιρετική δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία, στηρίζουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων. Ενισχύουμε στην πράξη την επιχειρηματικότητα και στηρίζουμε την απασχόληση.


Μέσα από το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, ήδη χρηματοδοτήθηκαν πάνω από 27.000 επιχειρήσεις με δάνεια ύψους 3,2 δις €. Ακόμα 50.000 επιχειρήσεις θα ενισχυθούν με δάνεια κατά τη Β’ φάση του προγράμματος, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος των δανείων σε 9,5 δις € και τις ωφελημένες επιχειρήσεις σε 77.000.


Ταυτόχρονα, μέσα από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα» του ΥΠΑΝ αφιερώνουμε πόρους ύψους 3,2 δις € για την ανάπτυξη της χώρας, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την έρευνα. Στόχος μας είναι ως τον Οκτώβριο να έχει εκταμιευτεί το 40% του προγράμματος.


Μεγάλη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση της «πράσινης» Οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα προγράμματα για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, οι πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας, είναι μερικές μόνο από τις δράσεις
που βάζουν την Ελλάδα και τη βάζουν δυναμικά στο δρόμο της «πράσινης» ανάπτυξης. Μόνο την τελευταία 5ετία, η εγκατεστημένη ισχύς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στη χώρα μας τριπλασιάστηκε χάρη σε πολιτικές που θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε και στο μέλλον με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς.


Ταυτόχρονα, ενισχύουμε την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας, με νέες πολιτικές, όπως αυτή που εξαγγείλαμε πριν λίγες μέρες για τις έρευνες υδρογονανθράκων, ενώ ξεκίνησε η προσπάθεια για την εξασφάλιση αξιόπιστου στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ. Συνεχίζεται επίσης η πορεία εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ.


Στο σημείο αυτό, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που συνάπτει η Ελλάδα. Συμφωνίες που φέρνουν διαρκώς νέες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές, δημιουργούν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια και ενισχύουν σημαντικά τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας.


Θυμίζω ότι:


Ο αγωγός Ελλάδας-Τουρκίας-Ιταλίας (ITGI) οδεύει με γοργά βήματα προς την ολοκλήρωσή του.


Ο πετρελαϊκός αγωγός «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» προχωρά χωρίς εμπόδια, ενώ προχωρούμε με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου διπλής ροής Κομοτηνή-Χάσκοβο, και σχεδιάζουμε νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στη Βόρεια Ελλάδα.


Και βεβαίως, ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα έχει η υπογραφή, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Σότσι της Ρωσίας, παρουσία των Πρωθυπουργών της Ρωσίας Πούτιν και της Ιταλίας Μπερλουσκόνι και του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης, της βασικής συμφωνίας συνεργασίας για τη σύσταση εταιρειών, με σκοπό την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού South Stream, που πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2015. Ενός αγωγού που θα οδηγεί φυσικό αέριο από τη Ρωσία, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κεντρική Ευρώπη.


Εφαρμόζουμε με συνέπεια μια υπεύθυνη πολιτική πολλαπλών οδεύσεων και εναλλακτικών λύσεων που ενισχύει την Ελλάδα και συμβάλλει καθοριστικά στην ενεργειακή εξασφάλιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η εντολή που έδωσα στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι να συνεχίσουμε το έργο με την ίδια μεθοδικότητα, με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.


Στόχος είναι κάθε εβδομάδα να αναλαμβάνουμε και μία καινούργια δράση, που θα κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη, που θα κάνει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να νοιώθουν πιο ασφαλείς. Και, βεβαίως, να συνεχίσουμε με την ίδια εξωστρέφεια, με την ίδια αποτελεσματικότητα, την εφαρμογή της ενεργειακής μας πολιτικής. Να συνεχίσουμε να προωθούμε με υπευθυνότητα τα συμφέροντα της Πατρίδας μας.


Μετάβαση στο περιεχόμενο