Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε σήμερα το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Μετά από σύσκεψη με τον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και τους Γενικούς Γραμματείς, στην οποία εξετάσθηκε η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, ο κ. Καραμανλής έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Εξετάσαμε σήμερα την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου στους τομείς των Μεταφορών και των Επικοινωνιών. Τομείς που έχουν ιδιαίτερα σημασία και είναι πολύ σημαντικοί, αφού έχουν άμεση σχέση με την οικονομική ανάπτυξη, με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του πολίτη.
Το πρόγραμμά μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δεν εφησυχάζουμε. Ζήτησα ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Ζήτησα ακόμα περισσότερα, χειροπιαστά αποτελέσματα.
Οι δράσεις μας εστιάζονται σε τρεις άξονες:
•
Άξονας πρώτος: Ο εκσυγχρονισμός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η έμφαση στις ‘’πράσινες μεταφορές’’, η επέκταση των μέσων σταθερής τροχιάς, η καθημερινότητα του πολίτη.
Στο πλαίσιο αυτό, μπαίνουν στο στόλο της ΕΘΕΛ 520 νέα λεωφορεία – τα περισσότερα κινούμενα με φυσικό αέριο – και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την προμήθεια των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων.
Έως το 2010 το Τραμ επεκτείνεται στον Πειραιά.
Έως το 2013 ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος επεκτείνεται από την Κηφισιά στην Εθνικό Οδό.
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών εξελίσσεται ήδη διαγωνισμός, μέσω ΣΔΙΤ, για υπηρεσίες τηλεματικής και ηλεκτρονικό εισιτήριο στον ΟΑΣΑ. Ολοκληρώθηκαν, ή βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση, έργα τηλεματικής στον ΟΑΣΘ και σε 17 αστικά ΚΤΕΛ της περιφέρειας. Σ’ ένα χρόνο από σήμερα εγκαθίσταται πρόγραμμα τηλεματικής και στα ταξί.
•
Άξονας δεύτερος: Η προώθηση νέων τεχνολογιών.
Ήδη βρισκόμαστε σε συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προετοιμάζουμε το νομικό πλαίσιο για ένα από τα μεγαλύτερα έργα στον τόπο μας:
Την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών νέας γενιάς, προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει το 2010 και θα υλοποιηθεί με σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει το 1/3 του κόστους.
Σύντομα – στους επόμενους δυο μήνες – ξεκινά η
εγκατάσταση δορυφορικού Ιντερνετ σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
•
Άξονας τρίτος: Οι διαρθρωτικές αλλαγές. Οι μεταρρυθμίσεις που δίνουν αποτελεσματικές λύσεις σε προβλήματα που έρχονται από το χθες.
Το σχέδιό μας για οριστική λύση στο πρόβλημα της Ολυμπιακής βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία. Πρόσφατα άνοιξαν οι προσφορές που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό που προκηρύξαμε. Υποβλήθηκαν 38 επενδυτικές προτάσεις. Αυτή η εξέλιξη δικαιώνει τη μεθοδική προσπάθεια της Κυβέρνησης και επιβεβαιώνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα. Είναι μια εξέλιξη που διαψεύδει εκείνους που προεξοφλούσαν αποτυχία του εγχειρήματος. Εκείνους που,ενώ οδήγησαν την Ολυμπιακή σε πλήρη απαξίωση, δεν θέλησαν, ούτε την ύστατη ώρα, να διορθώσουν όσα έκαναν στο παρελθόν, με μια πιο σοβαρή,
πιο υπεύθυνη, πιο εποικοδομητική στάση σήμερα. Προχωρούμε και βρισκόμαστε, ήδη, στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές και μέσα στον Ιανουάριο οι δεσμευτικές προσφορές.
Με διαφανείς διαδικασίες, με υπευθυνότητα, με την έγνοια μας στους εργαζόμενους, αλλά και στους φορολογούμενους Έλληνες, δίνουμε λύση σ’ ένα πρόβλημα που παρέμεινε άλυτο για δεκαετίας. Σ’ ένα πρόβλημα που κόστισε ακριβά σε κάθε ελληνική οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια η Ολυμπιακή είχε ζημιές 350 έως 400 εκατ. ευρώ ετησίως! Η νέα Ολυμπιακή υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Την ίδια στιγμή, προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων. Στόχος του σχεδίου είναι η οικονομική εξυγίανση του ΟΣΕ. Ο περιορισμός του λειτουργικού του ελλείμματος, από 455 εκατ. ευρώ το 2007, σε 80 εκατ. ευρώ το 2010.
Η μεταρρύθμιση στην Ολυμπιακή και στον ΟΣΕ θα απαλλάξει τον Έλληνα φορολογούμενο από το βάρος της καταβολής των ζημιών τους. Κάθε μέρα η Ολυμπιακή και ο ΟΣΕ χάνουν 2,7 εκατ. ευρώ! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτή την αλήθεια όλοι πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα. Να πάρουν θέση. Το να πηγαίνουν σήμερα χαμένα τόσα χρήματα, το να τα στερούνται συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη δεν μπορεί να είναι ανεκτό από κανέναν.
Μεταρρύθμιση καίριας σημασίας, τόσο για την οικονομία όσο και – κυρίως μάλιστα –
για την ελληνική περιφέρεια είναι η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των περιφερειακών αεροδρομίων, με προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Με συμβάσεις παραχώρησης, χωρίς να θίγεται το καθεστώς των υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, στοχεύουμε στην δημιουργία πόλων ανάπτυξης στις εισόδους
ξένων επισκεπτών. Στοχεύουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μας να μείνουν στον τόπο τους.
Σήμερα, ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την σοβαρότερο κρίση των τελευταίων 80 χρόνων. Η Οικονομία είναι το μεγαλύτερο διακύβευμα:
Η θωράκισή της, η άρση των διαρθρωτικών της προβλημάτων, η έγκαιρη προετοιμασία της ώστε όταν η κρίση περάσει, να είναι έτοιμη να τρέξει μπροστά. Είναι υπόθεση που αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Όλους τους φορείς της κοινωνίας. Όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Οι προκλήσεις της συγκυρίας επιβάλλουν άμιλλα προσφοράς και υπευθυνότητας. Η Κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της.
Οι μεταρρυθμίσεις, που έως χθες ήταν αναγκαίες, σήμερα είναι επιτακτικές. Με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο, με την έγνοια μας στους πολλούς Έλληνες και στις γενιές που έρχονται επιλέγουμε να διασφαλίσουμε το συμφέρον του τόπου».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε στο Βόλο είπατε ότι δεν θα υπάρξει νέα φορολογία. Ο κ. Αλογοσκούφης όμως προσδοκά έσοδα 7 δις. από φόρους. Τι λέτε γι’ αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η πρόβλεψη των αυξημένων εσόδων οφείλεται στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, που έχουν ήδη ληφθεί και, βέβαια, στην προβλεπόμενη ανάπτυξη της Οικονομίας. Εκείνο που θέλω να ξεκαθαρίσω, για μια ακόμα φορά, είναι ότι το 2009 δεν υπάρχει, ούτε πρόκειται να επιβληθεί, κανένας νέος φόρος. Ίσα – ίσα! Υπάρχει, από προηγούμενη ρύθμιση που έχουμε κάνει, η πρόβλεψη για μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μεσαία εισοδήματα από 27% σε 25%. Αυτή είναι η πραγματικότητα.