Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Επίσκεψη του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στην Αίγυπτο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με τους Αιγύπτιους ομολόγους του, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Rashid Mohamed Rashid, τον Υπουργό Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου κ. Amin Samir Fahmy και τον Υπουργό Ηλεκτρισμού και Ενέργειας κ. Hassan Ahmed Younes, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Κάιρο.


Μετά το πέρας της συνάντησης που πραγματοποιησε χθες, Κυριακή 12 Απριλίου 2009, με τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου & Βιομηχανίας της Αιγύπτου κ. Rashid Mohamed Rashid, ο Υπουργός Αναπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα ακόλουθα:


«Παραδοσιακά, η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και φυσικά με την Αίγυπτο. Έχουμε, δε, αποφασίσει ως κυβέρνηση να ενισχύσουμε, ακόμη, περισσότερο αυτή τη διάσταση της πολιτικής μας, μένοντας όχι μόνο στα λόγια και σε μνημόνια κατανόησης, αλλά κάνοντας απλά και συγκεκριμένα βήματα πρός τα εμπρός. Για το λόγο αυτό, συμφωνήσαμε ειδικοί από τη δική μας πλευρά και ειδικοί από την αιγυπτιακή πλευρά να συνεργαστούν και να καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες, σε σχέση με μία συνεργασία στον τομέα της πιστοποίησης και της τυποποίησης. Ο ΕΛΟΤ μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ σ’ αυτό, καθώς και στο θέμα της εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων, μέσω του ΕΟΜΜΕΧ. Θέλουμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία σ’ αυτό τον τομέα, καθώς μας το ζητάει και η αιγυπτιακή πλευρά και θέλουμε να κάνουμε και άλλα βήματα περαιτέρω, εκμεταλλευόμενοι και την επίσκεψη του Προέδρου Μουμπάρακ, που θα έλθει για τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, για να συζητήσουμε με τον υπουργό, πως, στον τομέα του εμπορίου και της βιομηχανίας μπορούν να έρθουν οι επιχειρήσεις μας, ακόμα, πιο κοντά. Προτίθεμαι, μάλιστα, γι’ αυτό το λόγο να κουβεντιάσω με τον ΣΕΒ και τα επιμελητήρια για να δημιουργηθεί μία μικτή ομάδα από αιγύπτιους και έλληνες επιχειρηματίες, που μπορεί να ενισχύσουν την εμπορική και οικονομική συνεργασία, ανάμεσα στις δύο πλευρές».


Παραλληλα, μετά την ολοκληρωση των σημερινών συναντησέων του Υπουργού Ανάπτυξης με τους με τους Υπουργούς Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου κ. Amin Samir Fahmy και Ηλεκτρισμού και Ενέργειας κ. Hassan Ahmed Younes, έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:


SAMIR FAHMY: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που δεχόμαστε τον Υπουργό σας στην πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο και καλωσορίζουμε τους συνεργάτες του και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύουν. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Εξετάζοντας τα όσα συνέβησαν εντός της περασμένης τριετίας,
είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τα αποτελέσματα. Αρκετές ελληνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, ακούμε πολλές επιτυχίες και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Στο μέλλον πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς συμπιεσμένου φυσικού αερίου. Αν πετύχουμε μαζί, θα είμαστε οι δυο πρώτες χώρες που θα εξάγουν και θα εισάγουν συμπιεσμένο φυσικό αέριο με πλοία, ειδικά διαμορφωμένα για την μεταφορά αυτής της μορφής φυσικού αερίου. Αυτή θα είναι μια ιστορική στιγμή και για τις δυο χώρες. Θα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά τις ερχόμενες δυο εβδομάδες. Μετά από αυτές τις δυο εβδομάδες, θα επικοινωνήσω ξανά με τον κ. Υπουργό και πιστεύω πως θα συμφωνήσουμε για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούμε τις διαδικασίες. Οι συνεργάτες μου χρειάζονται δυο μήνες περίπου για την προετοιμασία της ειδικής μελέτης, πιστεύω ότι αυτό είναι πάρα πολύ και θα πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι. Δεδομένης της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Μουμπάρακ στην Αθήνα, θα ήταν καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε και τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής».


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Όπως είπε ο υπουργός έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι οι πιο μεγάλες ελληνικές εταιρείες πετρελαίου είναι παρούσες εδώ και μάλιστα επεκτείνουν συνέχεια τις δραστηριοτητές τους.
Είμαστε, ακόμη, πιο ευτυχείς γιατί οι φίλοι μας οι Αιγύπτιοι είναι επίσης ικανοποιημένοι με την παρουσία των ελληνικών εταιρειών εδώ και είναι ευτυχείς με τις δραστηριοτητές τους.
Συζητήσαμε, ειδικότερα, το θέμα της εξαγωγής στην Ελλάδα από την Αίγυπτο συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), που είναι μία άλλη τεχνολογία από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο μέχρι τώρα παίρνουμε. Η ΔΕΗ ενδιαφέρεται ειδικότερα γι’ αυτό, ως μία εναλλακτική λύση, για το σταθμό που ήθελε να κάνει στην Κρήτη και θα το μελετήσει πολύ γρήγορα, έτσι ώστε να δούμε οικονομικά και τεχνικά, άν συμφέρει αυτή η λύση. Μιλάμε για μεταφορά φυσικού αερίου με τάνκερς. Ο κ. Αθανασόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είναι, σήμερα, εδώ και είχε, χθες, συζητήσεις για το θέμα αυτό. Η αιγυπτιακή πλευρά έχει δημιουργήσει και εταιρείες προς αυτήν την κατεύθυνση και ενδιαφέρεται να έχει απαντήσεις από τη δική μας πλευρά. Εμείς θα μελετήσουμε το θέμα από όλες τις πλευρές και θα τοποθετηθούμε, όταν θα έχουμε τις απαντήσεις τόσο για την οικονομική όσο και την τεχνική διάσταση του θέματος».


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και μία άλλη διάσταση, κ. Υπουργέ, για το φυσικό αέριο και εννοώ τη δυνατότητα μέσω της ολοκλήρωσης διασύνδεσης, μέσω της Τουρκίας στη Συρία, να φθάνει το αιγυπτιακό αέριο και στον ελληνοτουρκικό αγωγό, από το 2011.


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήσαμε και την πρόοδο του λεγόμενου παναραβικού αγωγού. Ωστόσο, η αιγυπτιακή πλευρά, αυτήν την ώρα, δίνει έμφαση και προτεραιότητα στο συμπιεσμένο φυσικό αέριο.





Μετάβαση στο περιεχόμενο