Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Επίσκεψη του ΥΠΑΝ στην Ρουμανία. Συνάντηση με τον Ρουμάνο Υπουργό Οικονομικών κ. Adriean Videanu

O Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του Υπουργού Οικονομίας της Ρουμανίας κ. Andriean Videanu πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη εργασίας στο Βουκουρέστι. Αμέσως μετά τη συνάντηση τους έγιναν δηλώσεις.


Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:


«Με τον κ. Videanu είχαμε μια συζήτηση που αφορούσε στα ενεργειακά θέματα. Πρώτα από όλα μιλήσαμε για θέματα που αφορούν στην αγορά του ηλεκτρισμού. Και μαζί με τους Έλληνες επιχειρηματίες που με συνοδεύουν, συζητήσαμε για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα δε για επενδύσεις από την ελληνική πλευρά στη Ρουμανία. Συζητήσαμε επίσης και για τον τομέα του φυσικού αερίου. Αυτό που συμφωνήσαμε για το φυσικό αέριο είναι το εξής: θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τους αγωγούς Ελλάδας –
Βουλγαρίας , Βουλγαρίας – Ρουμανίας και Ρουμανίας – Ουγγαρίας, σαν ένα ενιαίο σύνολο, σαν ένα ενιαίο αγωγό. Πολύ περισσότερο, καθώς και οι τρεις επιμέρους αγωγοί χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό ενισχύει τη συνεργασία των τεσσάρων χωρών, φέρνει τις τέσσερεις χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία πιο κοντά, ενισχύει τη γεωστρατηγική τους θέση, ανοίγει νέες δυνατότητες στον τομέα του φυσικού αερίου.


Αυτή την ώρα έχουμε μία καταρχήν συμφωνία γι’ αυτό το θέμα μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουμανίας. Και συμφωνούμε επίσης και οι δύο χώρες να πάρουν την πρωτοβουλία, έτσι ώστε σύντομα να οργανωθεί μια συνάντηση και των τεσσάρων χωρών, προκειμένου να συζητήσουμε αυτή την ιδέα, όχι μόνο από πλευράς πολιτικής αλλά και από πλευράς τεχνικής, εμπορικής, οικονομικής.


Συμφωνήσαμε επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών και στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης για τον καινούριο αγωγό, να συνεργαστούμε ώστε να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που δίνουν ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα από τη μια, αλλά και οι αποθηκευτικοί χώροι του φυσικού αερίου στη Ρουμανία από την άλλη, προκειμένου να έχουμε μια πιο στενή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου.


Χαίρομαι που η συνάντηση υπήρξε καρποφόρα και χαίρομαι που συμπίπτει η συνάντηση αυτή με την επίσημη υπογραφή μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας για τον Ελληνο-βουλγαρικό αγωγό και την αντίστοιχη επίσημη αίτηση που θα κατατεθεί εκ μέρους των δύο χωρών στις Βρυξέλλες.


ΕΡΩΤΗΣΗ : Μιλάτε δηλαδή ουσιαστικά για μια προέκταση του αγωγού Κομοτηνής –
Stara Zagora μέχρι τα σύνορα της Ουγγαρίας. Είναι ένας νέος, πολύ μεγάλος αγωγός που δημιουργείται έτσι με διαφορετικές σωληνώσεις ή με συνένωση των συστημάτων που ήδη υπάρχουν;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάμε για συνένωση
των συστημάτων, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ακριβώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί όλους τους επιμέρους αγωγούς. Αυτή την ώρα, έχουμε καταρχήν την επίσημη συμφωνία Ελλάδος – Βουλγαρίας για τον Ελληνο – βουλγαρικό αγωγό, με την από κοινού αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συμφωνία Ελλάδας και Ρουμανίας γι’ αυτή την καινούρια αντίληψη, σε σχέση με τη σύνδεση και των τεσσάρων χωρών. Απομένει να έχουμε συνολικά τη συμφωνία και της Βουλγαρικής και της Ουγγρικής πλευράς, ως προς τον καινούριο αγωγό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο