Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στο Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης

O Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επισκέφθηκε, σήμερα, τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Ανακύκλωσης (Ε.Κ.ΑΝ) στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης για την «Αντικατάσταση Ενεργοβόρων Συσκευών».


Αμέσως μετά ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε τα εξής:


«Η δράση για την απόσυρση των παλιών κλιματιστικών προχωρεί με εξαιρετική ανταπόκριση από την πλευρά του κοινού και εξίσου εξαιρετικά αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα, σε ένα εικοσαήμερο ουσιαστικά, στο οποίο εφαρμόζεται αυτή η δράση, έχουμε απόσυρση περίπου 67.000 κλιματιστικών σε όλη την Ελλάδα, με ακόμα μεγαλύτερη ανταπόκριση στην Αθήνα, στο Λεκανοπέδιο. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ικανοποιημένους, διότι δείχνει ότι η δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης, που έχει τον τίτλο «Αλλάζω κλιματιστικό», πέτυχε, αλλά, επίσης, είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί από αυτήν τη δράση βγαίνει ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης των πολιτών σε σχέση με την ενεργειακή εξοικονόμηση, την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα σιγά-σιγά αλλάζει, πηγαίνει ολοένα και περισσότερο στον πυρήνα της Ευρώπης και απόφασή μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να κινηθούμε, ακριβώς, προς αυτή την κατεύθυνση, όχι με λόγια, αλλά, με έργα, κάθε μέρα, κάθε βδομάδα, κάθε μήνα».


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει και συνέχεια σε αυτή την πρωτοβουλία που θα αφορά άλλου είδους συσκευές;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπαμε ότι δεν θα περιοριστούμε στα κλιματιστικά, αλλά και ότι σκεπτόμαστε κάτι τέτοιο για τα ψυγεία, αργότερα όμως, αρκετά αργότερα μέσα στη χρονιά. Αυτή την ώρα, μας ενδιαφέρει η πορεία του προγράμματος σε σχέση με τα κλιματιστικά, στο οποίο υπήρξε μια κλιμάκωση τις πρώτες μέρες, όπως θα είτε και από τα στοιχεία που σήμερα δίνουμε στη δημοσιότητα. Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση. Είμαστε, πάντοτε, σε επαφή με τους παράγοντες της αγοράς, για να βλέπουμε πως εξελίσσεται το πρόγραμμα, κάθε μέρα.
Επίσης, θέλω να σημειώσω το σημαντικό ρόλο της «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ»,
που είναι πιστοποιημένος φορέας για την ανακύκλωση, γενικότερα, στην Ελλάδα, στην επιτυχία αυτού του προγράμματος. Βλέπετε, εδώ, ότι τα κλιματιστικά δεν αποξηλώνονται, απλώς, αλλά, ανακυκλώνονται και νομίζω ότι, εδώ, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους για το σεβασμό στο περιβάλλον, που υπάρχει σε αυτή τη δράση.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα κλιματιστικά έχουν και στοιχεία όπως είναι το φρέον, που υπάρχει και στα ψυγεία, άλλωστε και παρατηρείται και μια αυξανόμενη ανησυχία
ότι όλη αυτή η συγκέντρωση των συσκευών συνεπάγεται κάτι δυσμενές για το περιβάλλον.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι αρμόδιοι της «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ» μπορεί να μιλήσουν με συγκεκριμένα στοιχεία για το θέμα αυτό. Είναι προφανές ότι τις τελευταίες μέρες έχουν λεχθεί διάφορες ανακρίβειες για αυτό το θέμα. Εν πάση περιπτώσει,
το ουσιώδες είναι ότι το πρόγραμμα προχωρεί, προχωρεί με βάση ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ανταπόκριση από την πλευρά του κόσμου και με κάποια μικροψυχία από ορισμένες πλευρές. Δεν θα θυμάται, όμως, κανένας τη μικροψυχία, θα θυμάται το πρόγραμμα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο