Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Επίσκεψη του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών του ΝΑ Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών στον Άγιο Δημήτριο για τις νέες άδειες κυκλοφορίας και τα διπλώματα οδήγησης.

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης
επισκέφθηκε σήμερα τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νοτίου Τομέα της Νομαρχίας Αθηνών στον Άγιο Δημήτριο,
προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του έργου της έκδοσης νέων αδειών κυκλοφορίας οχημάτων κοινοτικού τύπου, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από 2 Ιουνίου 2008 για όλες τις κατηγορίες οχημάτων.

 

Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε τα εξής:
« Τα καινούρια διπλώματα οδήγησης και οι νέες άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, είναι δύο βήματα μπροστά. Δύο βήματα προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του δημοσίου στον τομέα των μεταφορών και στην κατεύθυνση προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι νέες άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, ήδη έχουν αρχίσει να εκδίδονται από τις 2 Ιουνίου και οι πολίτες μπορούν να τις προμηθεύονται από τις Διευθύνσεις Μεταφορών των κατά τόπους Νομαρχιών.
Εκσυγχρονίζουμε το σύστημα έκδοσης των αδειών, προσαρμοζόμαστε στο Κοινοτικό Δίκαιο, διευκολύνουμε όλους τους συμπολίτες μας, που θέλουν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να το κάνουν χωρίς κανένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα
δίνεται τη δυνατότητα σε εμάς και στις Νομαρχίες να τηρούμε πληρέστερα και καλύτερα στατιστικά στοιχεία. Έτσι θα μπορούμε να χαράζουμε καλύτερα έως ένα βαθμό την πολιτική μεταφορών και σε σχέση με το αυτοκίνητο.
Τα νέα διπλώματα οδήγησης
θα εκδίδονται από τις αρχές του νέου έτους. Αντικαθιστούν τα σημερινά διπλώματα και εκδίδονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταληκτική προθεσμία είναι η 19η
Ιανουαρίου 2009, για να προσαρμοστούμε στο Κοινοτικό Δίκαιο.
Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει βρεθεί η διαδικασία έκδοσης των διπλωμάτων αυτών με την καθοριστική συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας.
Υπάρχει μια σειρά από τεχνικές λεπτομέρειες. Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι ότι, τόσο στην περίπτωση των αδειών κυκλοφορίας, όσο και στην περίπτωση των διπλωμάτων οδήγησης, δεν πρέπει να τρέξουν όλοι μαζί αύριο το πρωί να προμηθευτούν τις νέες άδειες και τα διπλώματα.
Διότι υπάρχει καταληκτική προθεσμία για τα διπλώματα από το Κοινοτικό Δίκαιο μέχρι το 2032. Για τις άδειες κυκλοφορίας, πρέπει να προμηθευτούν τις νέες αν έχουν χάσει την παλιά τους άδεια ή αν χρειαστεί να μεταβιβάσουν το αυτοκίνητό τους ή αν ταξιδέψουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οπότε το νέο έντυπο της άδειας τους διευκολύνει.
Τελειώνοντας, θέλω να σημειώσω τα εξής:
Πρώτον να ευχαριστήσω τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και ιδιαίτερα τη Νομαρχία Αθηνών για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στον συγκεκριμένο τομέα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 2 Ιουνίου έως σήμερα έχουν εκδοθεί σε όλη την Ελλάδα 60.000 νέες άδειες κυκλοφορίας, οι οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, εκδίδονται δωρεάν. Χωρίς επιβάρυνση του κατόχου του οχήματος.
Το δεύτερο που θέλω να πω με αφορμή την επίσκεψη και τη συζήτηση για τις νέες άδειες και τα διπλώματα οδήγησης, είναι ότι εμείς, στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, είμαστε αποφασισμένοι να δούμε συνολικά τα θέματα, που αφορούν την έκδοση των διπλωμάτων οδήγησης, τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών και της λειτουργίας των ΚΤΕΟ. Θα μελετήσουμε όλες τις παρατηρήσεις, οι οποίες υπάρχουν από ειδικούς επιστήμονες, φορείς και πολίτες. Και ως πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια, θα ζητήσω να συναντηθώ με την ΕΝΑΕ
– διότι γνωρίζετε ότι αυτοί οι φορείς υπάγονται στην ευθύνη των Νομαρχιών – για να συζητήσουμε για τον εκσυγχρονισμό και κυρίως τη διαφανέστερη λειτουργία του συστήματος για να μην υπάρχουν παράπονα, πολλές φορές δικαιολογημένα, από τους πολίτες».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο