Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Επιστροφή κονδυλίων στις Βρυξέλλες για το Κτηματολόγιο – Αβέβαιη η χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ

Βέβαιο θεωρείται πλέον ότι θα ζητηθεί η επιστροφή κονδυλίων που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χρηματοδότηση του Κτηματολογίου στο πλαίσιο του Β’ ΚΠΣ, ενώ αβέβαιη παραμένει η χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ του προγράμματος “Εθνικό Κτηματολόγιο”. Αυτό προκύπτει από την απάντησή που έδωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, στον ευρωβουλευτή της Ν.Δ και πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αυτό που απομένει να διευκρινιστεί είναι εάν θα χρειαστεί η Ελλάδα να επιστρέψει το σύνολο των 36 δις. δρχ. που έλαβε τα έτη 1994-1999 για το Κτηματολόγιο, ή μέρος του ποσού αυτού.


Κατ’αρχήν, ο κ. Μπαρνιέ υπενθυμίζει στην απάντηση του προς τον κ. Χατζηδάκη, ότι η Επιτροπή από τον περασμένο Ιανουάριο απέστειλε επιστολή προς τις ελληνικές αρχές με την οποία ζητούσε εξηγήσεις για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εφαρμογή των προγραμμάτων του Εθνικού Κτηματολογίου, επικαλούμενη και το άρθρο 24 του κανονισμού 2082/93 για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, με βάση το οποίο υπάρχει δυνατότητα επιστροφής κονδυλίων στις Βρυξέλλες. Αφού στη συνέχεια σημειώνει, ότι οι ελληνικές αρχές απάντησαν, αρχικά το Φεβρουάριο και μετά το Μάιο, στέλνοντας πολυάριθμους φακέλους με τις θέσεις τους, ο κοινοτικός Επίτροπος προσθέτει ότι η Κομισιόν προχώρησε σε μια βαθύτερη ανάλυση του συνόλου των πληροφοριών που διαβιβάστηκαν από το ελληνικό δημόσιο. Τα συμπεράσματα αυτής της ανάλυσης κοινοποιήθηκαν στις ελληνικές αρχές τον περασμένο Ιούλιο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να λάβουν γνώση όλων των καινούργιων στοιχείων ή να διορθώσουν ενδεχόμενα λάθη. Η αντίδραση των ελληνικών αρχών αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου 2001. Ο κ. Μπαρνιέ διευκρινίζει αμέσως ότι “με βάση το περιεχόμενο του φακέλου και ενδεχόμενες επισημάνσεις των ελληνικών αρχών, η Επιτροπή θα λάβει μία τελική απόφαση σχετικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η οποία συγκεκριμένα θα αφορά τη μείωση ή την ακύρωση ενδεχομένως της κοινοτικής συμμετοχής”.


Όπως γίνεται προφανές στην ίδια απάντηση, η χρηματοδότηση του Κτηματολογίου μέσω του Γ’ ΚΠΣ είναι αβέβαιη, και πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των συζητήσεων για τη μέχρι τώρα διαχείριση, και πάντως ακόμα και αν συνεχιστεί η χρηματοδότηση, οι προϋποθέσεις που θα τεθούν φαίνεται ότι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές.


Στην απάντησή του προς τον κ. Χατζηδάκη, ο κ. Μπαρνιέ αφού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο παρόν στάδιο, το Εθνικό Κτηματολόγιο στην Ελλάδα δεν αποτελεί τμήμα κάποιου εγκεκριμένου προγράμματος από την Επιτροπή στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ και πιο συγκεκριμένα του προγράμματος “Περιβάλλον”, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα, υπογραμμίζει τα ακόλουθα: “Κατά συνέπεια το Εθνικό Κτηματολόγιο δεν έχει επιλεγεί για συγχρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ. Μετά την οριστική κατάληξη της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα υπάρξει η δυνατότητα να αποφασιστεί εάν – και στην περίπτωση θετικής απάντησης- υπό ποιες προϋποθέσεις, θα μπορούσε το πρόγραμμα “Εθνικό Κτηματολόγιο” στην Ελλάδα να ξαναγίνει επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση από το 3ο ΚΠΣ”.
Μετάβαση στο περιεχόμενο