Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Έρχεται νέα ευρωκαμπάνα για τα γαλακτομικά – Εφημερίδα Έθνος της Κυριακής

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον έλεγχο γαλακτομικών προϊόντων στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της Κομισιόν στην Ελλάδα διαπιστώνονται σοβαρές παραλείψεις στον υγειονομικό έλεγχο του νωπού γάλακτος και των γαλακτομικών προϊόντων που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα. Ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ υπογράμμισε τον κίνδυνο που υπάρχει για την δημόσια υγεία από την Βουρκέλωση η οποία παρατηρείται σε αιγοπρόβοτα και βοοειδή και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Αν και η ΕΕ ενισχύει οικονομικά εδώ και πολλά χρόνια την Ελλάδα η ασθένεια αυτή δεν έχει υποχωρήσει λόγω της ανεπάρκειας κτηνιατρικού προσωπικού, των ακατάλληλων τρόπων διάγνωσης ή των ζωοτεχνικών πρακτικών. Αν δε προστεθεί σε αυτό και το ότι, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, τα 18 εργαστήρια που κάνουν τους επίσημους ελέγχους σε γάλα στην Ελλάδα δεν είναι διαπιστευμένα όπως απαιτείται από την ΕΕ, το ότι οι νομαρχίες που επισκέφθηκαν οι ελεγκτές της Κομισιόν ανέχθηκαν την λειτουργία εταιριών που δεν πληρούν τα κριτήρια σχετικά με την ποιότητα του γάλακτος και ότι 230 επιχειρήσεις στην Ελλάδα προσφέρουν τα προϊόντα τους χωρίς το σύνηθες στην Ευρώπη «σήμα υγείας» τότε αντιλαμβάνεστε πιστεύω ποία είναι η νοοτροπία του ελληνικού κράτους.


Η Επιτροπή θα επιβάλει στην χώρα μας κυρώσεις;
Θα ακολουθήσουν δύο νέοι έλεγχοι από την Κομισίον, ένας αυτόν τον μήνα και ένας τον Ιούνιο. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί τότε προβλέπονται συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες. Στο τέλος του δρόμου αυτού βρίσκονται φυσικά τα δικαστήρια και οι κυρώσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει. Θα μου επιτρέψετε όμως να σας πω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην συμμορφωθούμε και όχι μόνο λόγω των κυρώσεων. Δεν μπορεί ένα αναπτυγμένο ευρωπαϊκό κράτος να επιτρέπει 2000 κρούσματα σε έναν μόνον χρόνο από μια ζωονόσο.


Γιατί όμως δεν λαμβάνονται ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση επιδημιών όπως αυτή των τρελών αγελάδων;
Υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Από την μία μεριά η προστασία των καταναλωτών η οποία φυσικά είναι τεράστιας σημασίας και από την άλλη η οικονομική επιβίωση των κτηνοτρόφων η οποίοι είναι λογικό να μην δεχτούνε αδιαμαρτύρητα την καταστροφή των ζωών τους. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μια οικονομική κάλυψη για αυτούς. Αυτή την στιγμή η ΕΕ είναι σε αμηχανία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αλλά πιστεύω ότι με τον χρόνο και όταν υπάρξει καλύτερη τεκμηρίωση των ασθενειών θα ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα.




Μετάβαση στο περιεχόμενο