Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Έρχεται ρύθμιση για την παραγραφή χρεών στον ΕΦΚΑ – συνέντευξη στην ιστοσελίδα ethnos.gr

Τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα πορευθεί η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες τόσο στο πεδίο του κατώτατου μισθού όσο και στο φλέγον θέμα των συντάξεων παρουσιάζει o υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στο ethnos.gr. Ειδικότερα υπογραμμίζει πως το 2023 έρχεται «ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις» και «κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης», ενώ η νέα διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς και θα ολοκληρωθεί την επόμενη άνοιξη.

Παράλληλα όπως υπογραμμίζει στη συνέντευξη του ο Κ. Χατζηδάκης στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να συζητηθούν δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως «θα προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της διαδικασίας παραγραφής χρεών προς τον ΕΦΚΑ» ενώ με άλλη ρύθμιση θα υπάρξει « εναρμόνιση των δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ με τις αντίστοιχες της φορολογικής διοίκησης»

Στο πεδίο της αγοράς εργασίας ο Κ. Χατζηδάκης σημειώνει πως θα υλοποιηθούν «μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ύψους 1 δισ. για 500.000 εργαζομένους και ανέργους». Ήδη βγήκε η πρόσκληση για 80.000 ανέργους και – όπως τονίζει ο υπουργός – σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη προκήρυξη για 150.000 εργαζομένους.

Την επόμενη χρονιά πρόκειται να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις μετά από ένα 12ετές «πάγωμα». Σε ποιο ύψος θα φτάνουν αυτές οι αυξήσεις και τι ισχύει για όσους έχουν προσωπική διαφορά;

Θυμίζω καταρχάς ότι έχουμε κάνει ήδη μία σειρά θετικών παρεμβάσεων για πολλές ομάδες συνταξιούχων: Ο νόμος Βρούτση που έδωσε αυξήσεις έως 7% σε 224.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης και βοήθησε 550.000 να “ροκανίσουν” την προσωπική τους διαφορά και να βρεθούν σε καλύτερη θέση για μελλοντικές αυξήσεις. Επιστρέψαμε στους συνταξιούχους, όπως ήμασταν υποχρεωμένοι, αναδρομικά ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Αυξήσαμε το εισόδημά τους μειώνοντας τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%. Ήραμε το πλαφόν των 1.300 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, οδηγώντας σε αύξηση στις επικουρικές συντάξεις. Αυξήσαμε το ποσοστό της σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%. Δώσαμε τα έκτακτα βοηθήματα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Δώσαμε αυξήσεις στις εθνικές συντάξεις των ομογενών. Τώρα ακολουθούν δύο ακόμη βήματα: Το ένα είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023. Και το άλλο είναι το ξεπάγωμα των αυξήσεων στις συντάξεις σύμφωνα με την προϋπάρχουσα νομοθεσία. Οι αυξήσεις θα προσδιοριστούν βάσει του μαθηματικού τύπου που προβλέπεται στο νόμο και προσθέτει την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και διαιρεί το άθροισμα δια του δύο. Αυτό αφορά όλους τους συνταξιούχους: Πάρα πολλούς που θα δουν κέρδος άμεσα στην τσέπη τους. Και κάποιους, οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά, λόγω του νόμου Κατρούγκαλου, και θα την “ροκανίσουν” με τις αυξήσεις. Αυτοί, παρότι δεν θα δουν κάτι αμέσως στην τσέπη τους, θα βρεθούν σε καλύτερη θέση, ώστε να κερδίσουν και αυτοί σε μελλοντικές αυξήσεις!

Με μια σειρά κινήσεων- όπως οι «συντάξεις εμπιστοσύνης», η αξιοποίηση πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών κ.α.- στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ο γόρδιος δεσμός των εκκρεμών συντάξεων. Πότε θα έχει εξαλειφθεί εντελώς το στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων ;

Μόλις πριν λίγες μέρες, ο ΕΦΚΑ πέτυχε νέο ρεκόρ: Σε ένα εξάμηνο (Ιανουάριος-Ιούνιος 2022) βγήκαν 15.000 περισσότερες συντάξεις, από όσες βγήκαν όλο το 2019. Περίπου 139.000 συντάξεις! Έχουμε, δηλαδή, το 2022 μία αύξηση της τάξεως του 123% σε σχέση με το 2019. Η πρόοδος αυτή δεν έτυχε, πέτυχε! Είναι το αποτέλεσμα της σημαντικής δουλειάς που γίνεται από τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Αλλά και μιας σειράς πολιτικών, εργαλείων και ψηφιακών υποδομών που υλοποιήσαμε και πλέον αποδίδουν καρπούς, όπως αυτές που αναφέρετε. Ως αποτέλεσμα, για τα έτη 2016, 2017, 2018 δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Για το 2019 οφείλεται μόλις των 1%. Για το 2020 το 5% και για το 2021 γύρω στο 18%. Το πιο σημαντικό, όμως, ίσως είναι ότι και το 2022 (μέχρι το Μάρτιο- διότι οι αιτήσεις από το σημείο αυτό ουσιαστικά και έπειτα δεν είναι ληξιπρόθεσμες) στο 70% των αιτήσεων έχει βγει η σύνταξη. Το οποίο σημαίνει ότι το 2022 φτάσαμε οι συντάξεις να βγαίνουν κατά μέσο όρο σε 3 έως 5 μήνες! Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια να πούμε ότι είμαστε στην τελική ευθεία για τη πλήρη εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων!

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ αφήνει ανοιχτό το δρόμο της διεκδίκησης των αναδρομικών για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και τα κομμένα δώρα μόνο για όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020. Υπάρχει ενδεχόμενο-ανάλογα και με τα δημοσιονομικά περιθώρια- η κυβέρνηση να συζητήσει επέκταση αυτής της ρύθμισης;

Το 2020, με απόφαση του ΣτΕ δικαιώθηκαν όσοι προσέφυγαν για αναδρομικά στις κύριες συντάξεις για την περίοδο 2015-2016. Αμέσως μετά, το καλοκαίρι του 2020, η κυβέρνηση είπε ότι θα καλύψει, όχι μόνο όσους προσέφυγαν και δικαιώθηκαν δικαστικά για τις κύριες συντάξεις, αλλά όλους. Και το έκανε! Είπε όμως παράλληλα ότι δεν υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα- δεν το αντέχει δηλαδή ο προϋπολογισμός της χώρας- να καλυφθούν με τον ίδιο τρόπο- δηλαδή μέσω επεκτασιμότητας- και τα δώρα και οι επικουρικές συντάξεις. Επί αυτού έγινε προσφυγή στο ΣτΕ. Και το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή και δικαίωσε την κυβέρνηση. Επειδή έχουν δημιουργηθεί διάφορες παρεξηγήσεις, το θέμα είναι έτσι όπως το περιγράφω.

Στο «μέτωπο» της αγοράς εργασίας αναμένονται νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης μέχρι το τέλος του έτους; Και ποιος είναι ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς όσον αφορά στον κατώτατο μισθό;

Η ανεργία έχει πέσει στα επίπεδα του 2010. Από το 17,3% που την παραλάβαμε το 2019, περιορίστηκε στο 12,5% τον περασμένο Μάιο. Είναι μία προσπάθεια που πέτυχε λόγω της μείωσης των φόρων, της διευκόλυνσης επενδύσεων, της δημοσιονομικής, της ασφαλιστικης και της εργασιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Ως Υπουργείο Εργασίας, δώσαμε 10 δισ. ευρώ μέσα στον κορωνοϊό για να στηριχθούν εργαζόμενοι και άνεργοι. Βοηθήσαμε πάνω από 380.000 ανέργους να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, τριπλασιάζοντας μεταξύ των άλλων το ρυθμό των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Πραγματοποιήσαμε μία θεσμική παρέμβαση στο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΥΠΑ και των επιδομάτων με το νόμο «Δουλειές Ξανά». Βάλαμε, επίσης, στο επίκεντρο της στρατηγικής μας την ενθάρρυνση των ανέργων να βρουν δουλειά. Και τώρα, θα υλοποιήσουμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ύψους 1 δισ. για 500.000 εργαζομένους και ανέργους. Την Τετάρτη βγήκε η πρόσκληση για 80.000 ανέργους και σύντομα θα ακολουθήσει δεύτερη προκήρυξη για 150.000 εργαζομένους. Με άλλα λόγια, έως το φθινόπωρο θα βγουν προκηρύξεις για την εκπαίδευση 230.000 εργαζομένων και ανέργων σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες. Προωθούμε παράλληλα προγράμματα κατάρτισης από τα αναβαθμισμένα κέντρα της ΔΥΠΑ για 78.000 πολίτες. Αλλά και προγράμματα προώθησης της απασχόλησης, με 105.000 ανέργους ωφελούμενους συνολικά.

Σε σχέση με τον κατώτατο μισθό, η νέα διαδικασία διαμόρφωσής του θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς, ώστε να καταλήξουμε στο νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό την άνοιξη του 2023!

Θα υπάρξει το επόμενο διάστημα ρύθμιση για την παραγραφή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών στη δεκαετία;

Μίλησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή γι’αυτό. Και είπε ότι θα προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό της διαδικασίας παραγραφής χρεών προς τον ΕΦΚΑ. Αυτή θα γίνεται στη δεκαετία και στη συνέχεια στην πενταετία, με συμμόρφωση στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτή η ρύθμιση, μαζί με μία ακόμη ρύθμιση για την εναρμόνιση των δόσεων για χρέη προς τον ΕΦΚΑ με τις αντίστοιχες της φορολογικής διοίκησης- την ένταξη, δηλαδή, όσων οφείλουν στον ΕΦΚΑ, όπου δεν έχει γίνει αυτό, στο ευνοϊκότερο καθεστώς των περισσότερων δόσεων του Υπουργείου Οικονομικών- είναι δύο ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν μία μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων! Οι σχετικές ρυθμίσεις πιστεύω ότι θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο στο τέλος Αυγούστου.

Παρουσιάσατε μαζί με τον Πρωθυπουργό την πρόοδο που έχει γίνει στην εφαρμογή της επικουρικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης για τους νέους. Γιατί έχουν ενταχθεί μόνο 50.000 εργαζόμενοι;

Διότι η μετάβαση στο νέο σύστημα των “ατομικών κουμπαράδων” για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, είναι σταδιακή. Και γίνεται με τον τρόπο που είχαμε παρουσιάσει. Ξεκίνησαν, δηλαδή, να εντάσσονται από 01.01.2022 οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Αυτοί είναι μέχρι σήμερα περίπου 51.000 και υπολογίζουμε ότι θα φτάσουν τις 80.000 μέχρι το τέλος του έτους. Δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι. Είναι όσοι έπιασαν δουλειά από την αρχή του χρόνου. Σε δεύτερο στάδιο, από 01.01.2023 θα ξεκινήσουν να εντάσσονται εθελοντικά οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών. Και είναι τότε που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το πώς θα εξελιχθεί η συμμετοχή στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης. Αυτό που προσωπικά πιστεύω, είναι ότι οι νέες και οι νέοι θα αγκαλιάσουν το καινούργιο σύστημα, διότι τους βάζει σε προτεραιότητα για τρεις κυρίως λόγους: Ο πρώτος είναι ότι ο νέος έχει πια τον έλεγχο της επικουρικής του σύνταξης. Ο δεύτερος είναι ότι, στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες- Ολλανδία, Δανία, Σουηδία- που εφαρμόζουν το σύστημα, οι επικουρικές συντάξεις είναι από 43% έως 68% υψηλότερες. Και ο τρίτος είναι ότι, τελικά, με τον ατομικό κουμπαρά και την απευθείας διασύνδεση του νέου με την επικουρική του σύνταξη, δίνουμε μία ουσιαστική απάντηση στην αμφιβολία των νέων ότι το ασφαλιστικό δεν τους αφορά, διότι δεν πιστεύουν ότι θα πάρουν σύνταξη ποτέ! Κάνουμε την επικουρική τους σύνταξη πιο σίγουρη

Περάσατε τη Δευτέρα μία τροπολογία για τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας. Γιατί δεν υπήρξε ομοφωνία στη Βουλή για αυτές τις δύο ρυθμίσεις;

Πραγματικά μου έκανε εντύπωση! Διότι τόσο τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) όσο και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, τα οποία προωθούμε από κοινού με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και σε συνεργασία με τον Υπουργό Επικρατείας, είναι πρωτοβουλίες τις οποίες στηρίζει το αναπηρικό κίνημα, η ΕΣΑΜΕΑ. Παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών με ένα σκεπτικό το οποίο με άφησε κατάπληκτο: διότι, λέει, αφού ακούσαμε την ΕΣΑΜΕΑ, κάναμε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο. Μα, αν δεν κάναμε τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που μας πρότειναν οι ίδιοι οι άνθρωποι τους οποίους αφορά το νομοσχέδιο, για τι είδους νομοθέτηση θα μιλούσαμε! Νομίζω ότι όσοι κάνουν τέτοιου είδους αντιπολίτευση, πρέπει να το ξανασκεφτούν. Εν πάση περιπτώσει, το σημαντικό είναι ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά, όλα θα γίνονται ψηφιακά στα ΚΕΠΑ, με εξαίρεση τη γνωμάτευση των γιατρών. Δηλαδή, ο συμπολίτης μας που θέλει πχ να πάρει μία αναπηρική σύνταξη ή ένα επίδομα, θα απαιτείται να πηγαίνει, πλέον, μόνο μία φορά στα ΚΕΠΑ: την ημέρα που εξετάζεται. Με την ίδια τροπολογία προωθήθηκε και η Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σταδιακά από 1ης Νοεμβρίου. Χάρη σε αυτή, δεν θα χρειάζεται οι ανάπηροι να βγάζουν κάθε λίγο και λιγάκι νέο πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει ότι πράγματι είναι ανάπηροι όταν έρχονται σε επαφή με μια δημόσια υπηρεσία. Αντίθετα, με την Κάρτα Αναπηρίας θα καλύπτονται για όλες τις επαφές τους με το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ λιγότερο δύσκολη η καθημερινότητά τους!

Με τις τιμές των ενοικίων να συνεχίζουν την ανηφορική πορεία η κυβέρνηση έχει πει πως θα υπάρξει ένα διευρυμένο στεγαστικό πρόγραμμα με έμφαση στα νέα ζευγάρια. Πότε θα παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο και σε ποια κατεύθυνση θα κινούνται οι αλλαγές;

Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα δεν είχε σοβαρή στεγαστική πολιτική. Προσπαθούμε, λοιπόν, να κάνουμε μία νέα αρχή με μία πολιτική που θα καλύπτει τόσο τους ευάλωτους με τα σχετικά επιδόματα όσο και νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Αυτή την ώρα είμαστε στη φάση επεξεργασίας αυτής της πολιτικής, η οποία δεν θα καλύπτει μόνο το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και άλλα συναρμόδια Υπουργεία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει μεγάλη σημασία η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και η αξιοποίηση τόσο της περιουσίας της όσο και των λοιπών δυνατοτήτων της. Οι κοινοτικοί πόροι, επίσης, είναι στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τη συζήτηση για τις πρόωρες εκλογες αλλά και για τον ανασχηματισμό. Με ποια στρατηγική πρόκειται να φτάσει η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες κάλπες;

Τα προηγούμενα τρία χρόνια και παρά τις φουρτούνες- όξυνση με την Τουρκία, πανδημία, ενεργειακή κρίση- η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε το τιμόνι της χώρας σταθερό. Αυτό φαίνεται, μεταξύ άλλων, στα θετικά αποτελέσματα, που παρά τα προβλήματα, έχουμε πετύχει σε μία σειρά μέτωπα: Στην ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας, στη σημαντική μείωση της ανεργίας, στην ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Ενώ, λοιπόν, πλέουμε εν μέσω καταιγίδων, πρόθεσή μας είναι να συνεχίσουμε στο δρόμο του σχεδίου, της αποτελεσματικότητας, της σταθερότητας. Σχέδιο, αποτελεσματικότητα, σταθερότητα σε δύσκολες στιγμές μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει. Και με βάση αυτό το τρίπτυχο να διεκδικήσουμε στο τέλος της τετραετίας την ψήφο των πολιτών!

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, ενώ σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση στην μεθεπόμενη αναμέτρηση απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% για την αυτοδυναμία. Με τον πρωθυπουργό να έχει δηλώσει πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο, πως σκοπεύει η Νέα Δημοκρατία να προσεγγίσει το συγκεκριμένο ακροατήριο;

Με όσα σας είπα, αλλά και με πολιτική μετριοπάθεια απέναντι στον οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης. Με πραγματισμό απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα της χώρας. Και με επιμονή στις προοδευτικές, ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που βάζουν στο επίκεντρο τον πολίτη. Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές, θα εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, η Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Ανάλογες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις εφαρμόζουμε και στο Υπουργείο Εργασίας: Την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που προστατεύει τους εργαζομένους. Την μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ και του νόμου “Δουλειές Ξανά”. Τη νέα στεγαστική πολιτική για την οποία μόλις σας μίλησα. Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη δεκαετή κρίση, ζητούν από τα πολιτικά κόμματα σοβαρές και αποτελεσματικές λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο παραμένει η Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Διότι ακολουθεί ένα δρόμο μετριοπάθειας και πραγματισμού και εμπνέεται από τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές. Και αυτό είναι πιστεύω που θα κάνει τη διαφορά για πολλούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους στις εκλογές!

Μετάβαση στο περιεχόμενο