Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ερώτηση για τη διακοπή ανακοίνωσης στοιχείων σχετικά με τις τιμές των καυσίμων

Εδώ και ένα μήνα οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληροφορούνται αναλυτικά πώς εξελίσσονται οι τιμές των καυσίμων, παρά το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης έχει φθάσει ή και ξεπεράσει το 1,5 ευρώ.

Εδώ και ένα μήνα οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληροφορούνται αναλυτικά πώς εξελίσσονται οι τιμές των καυσίμων, παρά το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης έχει φθάσει ή και ξεπεράσει το 1,5 ευρώ. Κι αυτό γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τις 14 Ιουνίου έπαψε να ανακοινώνει τα περισσότερα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στο δελτίο που είχε καθιερωθεί τον Μάιο του 2009.

Το δελτίο αυτό είχε εμπλουτιστεί με στοιχεία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από συνεννόηση όλων των φορέων της αγοράς με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να καταγράφονται οι εξελίξεις στην αγορά της βενζίνης και να γνωρίζει ο καταναλωτής μέσω της ιστοσελίδας του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν την τιμή της. Σε αυτό περιλαμβάνονταν στοιχεία όπως οι τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων πριν και μετά την επιβολή φόρων, οι τιμές των καυσίμων όπως διαμορφώνονται από τις εταιρείες εμπορίας με μέσους όρους, αλλά και συγκριτικά στοιχεία με τις ευρωπαϊκές τιμές.

Με τη διακοπή της δημοσιοποίησης των στοιχείων αυτών δεν υπηρετούνται η διαφάνεια στην εμπορία των καυσίμων, αλλά και τα συμφέροντα των καταναλωτών. Αντίθετα συνεχίζεται, η διαμάχη για το ποιος κερδοσκοπεί και ενθαρρύνεται, ενδεχομένως, η αισχροκέρδεια. Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση διαμαρτυρόταν πέρσι για τις τιμές της βενζίνης, όταν η πατρίδα μας ήταν η ένατη φθηνότερη χώρα της ΕΕ. Τώρα ως κυβέρνηση ακρίβυνε τα καύσιμα φέρνοντας τη χώρα μας στην πρώτη θέση των ακριβότερων κρατών στην ΕΕ, στερώντας παράλληλα στους καταναλωτές τη δυνατότητα να έχουν μια πλήρη εικόνα για τους λόγους διαμόρφωσης των τιμών.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1)    Πρόκειται για οριστική διακοπή της ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών;
2)    Πώς θα διασφαλίζονται από δω και στο εξής η διαφάνεια στην εμπορία καυσίμων και τα συμφέροντα των καταναλωτών, ειδικά τώρα που η κυβέρνηση με τα μέτρα της έχει κάνει την Ελλάδα την ακριβότερη χώρα στην ΕΕ των 27;

Μετάβαση στο περιεχόμενο