Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ερώτηση – καταγγελία Χατζηδάκη για τα περιουσιακά δικαιώματα των Ελλήνων στη Χειμάρρα

Την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν για να προστατευτούν τα περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Χειμάρρα ζητά με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.


Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής καταγγέλλει τους χειρισμούς των αλβανικών αρχών σε σχέση με την επιστροφή περιουσιών ή την αποζημίωση ιδιοκτητών στα όρια του Δήμου Χειμάρρας. Το θέμα έχει προκύψει λόγω των ρυθμίσεων που είχαν γίνει παλιότερα επί καθεστώτος Χότζα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ελληνικής καταγωγής Δήμαρχος Χειμάρρας, κ. Μπολάνος τις καταγγελίες του οποίου θέτει υπόψιν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Χατζηδάκης, οι αλβανικές αρχές κωλυσιεργούν και οι ενέργειές τους για το θέμα είναι αδιαφανείς και καταχρηστικές. Πάνω από 1500 οικογένειες – κάτοικοι του Δήμου – δεν έχουν λάβει ακόμα ούτε γη ούτε αποζημίωση. Εάν οι αλβανικές αρχές επιμείνουν στην πολιτική τους, θα παραβιαστούν τα ατομικά δικαιώματα των νομίμων δικαιούχων οι οποίοι κινδυνεύουν είτε να μην αποζημιωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα είτε να χάσουν την περιουσία τους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αλβανία υπέγραψε τον περασμένο μήνα Συμφωνία Σταθερότητας και Σύνδεσης με την ΕΕ. Στα πλαίσια της Συμφωνίας αυτής, η Αλβανία οφείλει να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα καθώς και τα δικαιώματα των μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.


Ο κ. Χατζηδάκης έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: “Η Αλβανία πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της στη Συμφωνία που έκανε με την ΕΕ. Αν επιθυμεί πραγματικά μια ευρωπαϊκή προοπτική, οφείλει να σεβαστεί τα βασικά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο θέμα στο πλαίσιο της ίδιας Συμφωνίας. Ελπίζω πως αυτή η παρέμβαση θα καταλήξει σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο