Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ερώτηση Κωστή Χατζηδάκη για τα παγωμένα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

 

 

 

Image-1_5Ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη για τα παγωμένα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ζητάει από τους υπουργούς να αποσαφηνίσουν τη θέση της κυβέρνησης απέναντι στα έργα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα και επισημαίνει τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικοί ιδιωτικοί και κοινοτικοί πόροι καθώς και θέσεις εργασίας που δεν μας περισσεύουν. Επίσης προειδοποιεί την κυβέρνηση για το ενδεχόμενο η πολιτική της για τα απορρίμματα να δημιουργήσει προβλήματα στην χρηματοδότηση των έργων από το νέο ΕΣΠΑ και να μην μπορούν να αξιοποιηθούν τα 800 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί για την διαχείριση αποβλήτων. Γι’ αυτό και ρωτάει τους υπουργούς αν έχουν συνεννοηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς τις επιπτώσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ).

 

Αναλυτικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει ότι η κυβέρνηση πάγωσε το προηγούμενο εξάμηνο –μέχρι να αλλάξει ο ΕΣΔΑ και να αναθεωρηθούν τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)– τα έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Νομού Ηλείας, του Νομού Σερρών και της Περιφέρειας Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ, στα οποία είχαν αναδειχθεί προσωρινοί ανάδοχοι μέσα στο 2014.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης, είναι κοινή εντύπωση πως για το θέμα αυτό υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μέσα στην κυβέρνηση. Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού φέρεται να υποστηρίζει τα έργα ΣΔΙΤ και να επιδιώκει να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Αντίθετα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να έχει σοβαρές επιφυλάξεις για αυτά τα έργα και με εργαλείο το νέο ΕΣΔΑ και την αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ να επιδιώκει την ακύρωση των σχετικών διαγωνισμών ή κάποιων εξ αυτών. Ενδεικτικό της διαμάχης που επικρατεί μεταξύ των δύο υπουργείων και των αρμόδιων Περιφερειών είναι οι αντίθετες γνώμες που φαίνεται ότι κατέθεσαν τα δύο υπουργεία ενώπιον του Ε’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σημειώνει επίσης ότι με την πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα των απορριμμάτων μέσω του νέου ΕΣΔΑ φαίνεται ότι ανακύπτει ζήτημα χρηματοδότησης νέων έργων διαχείρισης απορριμμάτων από το νέο ΕΣΠΑ. Στο νέο ΕΣΠΑ έχουν δεσμευθεί περίπου 800 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση αποβλήτων. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει ο βουλευτής της ΝΔ,  αποτελεί βασική επιδίωξη της Ε.Ε. που περιγράφεται στο ΕΣΠΑ η ενεργοποίηση και ιδιωτικών επενδύσεων και η ολοκλήρωση υποδομών περιβάλλοντός, μεταφορών, ενέργειας κλπ με τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων (όπως κάνουν τα ΣΔΙΤ). Αντίθετα, οι μικρές μονάδες διαχείρισης αποβλήτων που προωθούνται μέσω του νέου σχεδιασμού δεν εξυπηρετούν αυτόν τον κοινοτικό στόχο καθώς είναι αδύνατον να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια και αναγκαστικά η υλοποίησή τους θα γίνει αμιγώς με δημόσιους πόρους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο