Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ερώτηση Κωστή Χατζηδάκη για τη μεγάλη πτώση στις επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία

 

diagramma kainotomiaΓια τη μεγάλη πτώση στις επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία το 2015 κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη.

Ειδικότερα, ο Κωστής Χατζηδάκης επικαλείται την έκθεση «EuropeanInnovationScoreboard 2016» που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με αυτήν, η πτώση στον συνολικό δείκτη καινοτομίας (InnovationIndex) της Ελλάδας για το 2015 ανέρχεται στο 9%, μετά από 5 χρόνια σταθερής ανόδου η οποία επιταχύνθηκε μετά το 2012 (βλ. σχετικό διάγραμμα). Ακόμα πιο ανησυχητική όμως, τονίζεται στην ερώτηση, είναι η επιδείνωση των επί μέρους δεικτών που σχετίζονται άμεσα με την οικονομία. Συγκεκριμένα, κατά 24% εμφανίζεται μειωμένος ο δείκτης οικονομικών επιπτώσεων της καινοτομίας (Economic EffectsIndex), ο οποίος αποτυπώνει μεταξύ άλλων την απασχόληση σε τομείς έντασης γνώσης, καθώς και τις πωλήσεις και εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών!

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι η αρνητική εικόνα που αποτυπώνει η μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τις ευρύτερες οδυνηρές εξελίξεις της περασμένης χρονιάς, οι οποίες επέφεραν καίριο πλήγμα στην παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην επιστροφή της χώρας στην ύφεση.

Τα στοιχεία αυτά, αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης, έρχονται να επιβεβαιώσουν κάτι που γνωρίζει όποιος έχει έστω και ελάχιστη επαφή με την πραγματική οικονομία και την αγορά. Ότι, δηλαδή, η παρατεταμένη αστάθεια, η υπερφορολόγηση, η έλλειψη ρευστότητας και η ιδεοληπτικά αντιαναπτυξιακή στάση της κυβέρνησης έχουν παγώσει την καινοτομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα εδώ και ενάμιση χρόνο. Η κυβέρνηση αρκείται σε αόριστες αναφορές στην επιστροφή της ανάπτυξης και την στήριξη της καινοτομίας, όμως στην πράξη περιορίζεται στο να αφήνει τα πιο παραγωγικά τμήματα της οικονομίας να παλεύουν μόνα ενάντια στο κύμα σε συνθήκες ασφυξίας.

Με την ερώτησή του, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, ρωτάει τους αρμόδιους υπουργούς για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της καινοτομίας – πέραν του, υφιστάμενου από το 2014, σχεδιασμού για το ΕΣΠΑ.

Ο κ.Χατζηδάκης ζητάει επιπλέον να πληροφορηθεί αν η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τις προτάσεις για στήριξη της ελληνικής καινοτομίας που έχει καταθέσει ο διεθνούς κύρους οργανισμός YOZMA, με βάση την εμπειρία του από τη δημιουργία ενός μοναδικού παγκοσμίως οικοσυστήματος καινοτομίας στο Ισραήλ.

Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ρωτάει αν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο κεφαλαιακών συμμετοχών («IfG» GreekSMEEquity) το οποίο έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως ένα πολύτιμο εργαλείο χρηματοδότησης καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά μένει εδώ και ενάμιση χρόνο αναξιοποίητο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο