Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ερώτηση Κωστή Χατζηδάκη για τη στήριξη του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) και την σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας

kx_vouli_O πρώην υπουργός, βουλευτής Β’ Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης για τη στήριξη του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) και τη σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας. Η ερώτηση απευθύνεται  προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη.

Συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι τα τελευταία 2 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις εργάστηκαν πολύ σκληρά με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να ιδρυθεί το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG) με σκοπό να παρασχεθεί στις ελληνικές Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις η απαιτούμενη ρευστότητα μέσω ευέλικτων δανείων χαμηλού κόστους.

kx_vouli_O πρώην υπουργός, βουλευτής Β’ Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης για τη στήριξη του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG) και τη σύσταση αναπτυξιακής τράπεζας. Η ερώτηση απευθύνεται  προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη

Συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι τα τελευταία 2 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις εργάστηκαν πολύ σκληρά με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να ιδρυθεί το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο (IfG) με σκοπό να παρασχεθεί στις ελληνικές Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις η απαιτούμενη ρευστότητα μέσω ευέλικτων δανείων χαμηλού κόστους. 

Η συνολική δέσμευση των επενδυτών (μέχρι σήμερα) για χρηματοδότηση και των τριών υπό-ταμείων του IfG αφορά ποσά άνω των € 500 εκατ.: (€ 350 εκατ. Ελληνικό Δημόσιο, € 100 εκατ. Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KFW, € 50 εκατ. Όμιλος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, € 30 εκατ. Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, € 30 εκατ. Ίδρυμα Ωνάση). Το IfG όμως είναι ανοικτό και επιδιώκει να προσελκύσει επιπλέον και άλλους ιδιώτες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την κεφαλαιακή του διάρθρωση. 

Τα πρώτα € 200 εκατ., υπογραμμίζει ο Κωστής Χατζηδάκης, έχουν ήδη διατεθεί στο πρώτο υπό-ταμείο που λειτουργεί το “IfG – Greek SME finance SA” για τα δανειακά κεφάλαια (χρηματοδότηση) των ΜΜΕ από την KfW και την Ελληνική Δημοκρατία (ΕΤΕΑΝ) μέσω των τραπεζών ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EUROBANK και αυτή τη στιγμή αποτελεί βασική πηγή χρηματοδότησης των ΜΜΕ δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας και της γνωστής κατάστασης του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος και της Ελληνικής οικονομίας. 

Παράλληλα, η ειδική διεθνής συντονιστική επιτροπή που ανέλαβε το εγχείρημα για την ίδρυση του IfG ολοκλήρωσε από τα τέλη του 2014 τον σχεδιασμό του δεύτερου υπό-ταμείου κεφαλαιουχικής συμμετοχής/ανάπτυξης των ΜΜΕ (SME growth equity sub-fund) με στόχο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 να ξεκινήσει η λειτουργία του. 

Με βάση τα παραπάνω ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτάει τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση για να υπάρξει ένας δεύτερος γύρος χρηματοδότησης των ΜΜΕ μέσω του α’ υποταμείου του IfG. Επίσης ρωτάει αν προτίθεται να θέσει σε λειτουργία, μετά τη σχετική προεργασία που έχει γίνει, το β’ υποταμείο του IfG. 

Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ σημειώνει ότι η κυβέρνηση είχε αναφερθεί τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά στη σύσταση μιας αναπτυξιακής τράπεζας, ιδέα άλλωστε που είχε κατά καιρούς συζητηθεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Το θέμα μάλιστα τέθηκε από ξένο δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του έλληνα Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και της γερμανίδας Καγκελαρίου κ. Μέρκελ, χωρίς όμως να δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση. 

Ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτάει εάν η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχέδιο για τη σύσταση της αναπτυξιακής τράπεζας και αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών δομών και κυρίως της επιτυχημένης δουλειάς που έχει γίνει ήδη σε σχέση με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

 

Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης, εδώ

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο