Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ερώτηση Κωστή Χατζηδάκη για το πάγωμα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου

Image-1_9Ο Βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη για το πάγωμα στις διαδικασίες του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institution for Growth-IfG). Ενώ οι μήνες περνούν, σημειώνει ο Βουλευτής της ΝΔ, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την αξιοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και των κεφαλαίων που, καταρχήν, έχουν δεσμευτεί και θα μπορούσαν να ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης, ιδρύθηκε τι 2014 μετά από σκληρή δουλειά 2 ετών των ελληνικών κυβερνήσεων, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους, με σκοπό να παρασχεθεί στις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) η απαιτούμενη ρευστότητα μέσω ευέλικτων δανείων χαμηλού (επιτοκιακού) κόστους, να τονωθεί η ανάπτυξη, να προωθηθεί η καινοτομία και να αυξηθεί η απασχόληση στην πραγματική ελληνική οικονομία. Η αρχική συνολική δέσμευση των επενδυτών για χρηματοδότηση του ανέρχεται σε ποσό άνω των € 500 εκατ και στα πλαίσια αυτά,  μέσα στο 2014, διατέθηκαν τα πρώτα € 200 εκατ. από την KfW και την Ελληνική Δημοκρατία (ΕΤΕΑΝ) στο α’ υπo-ταμείο που λειτούργησε το “IfG-Greek SME finance SA” για τα δανειακά κεφάλαια (χρηματοδότηση) των ΜμΕ μέσω των τραπεζών ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EUROBANK.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε η κυβέρνηση να επιχειρήσει ένα νέο γύρο χρηματοδότησης των ΜμΕ μέσω του ταμείου. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι  είχε γίνει όλη η προετοιμασία για να συσταθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και το β’ υπο-ταμείο που στόχο έχει την παροχή κεφαλαιουχικής συμμετοχής για την ανάπτυξη των ΜμΕ.

Τον Απρίλιο του 2015, απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση του Κωστή Χατζηδάκη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είχε απαντήσει ότι «η σημερινή ηγεσία του υπουργείου εργάζεται για την περαιτέρω εμβάθυνση του  όλου εγχειρήματος, με στόχο την εξασφάλιση και διοχέτευση όσο γίνεται περισσοτέρων κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2015»

Ωστόσο, όπως, σημειώνει ο Βουλευτής της ΝΔ το 2015 τελειώνει χωρίς να έχει γίνει η οποιαδήποτε ενέργεια για την αξιοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από την σημερινή κυβέρνηση.

Γι’ αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη: 

  1. Σκοπεύει τελικά η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο;

  2. Θα αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρξει ένας νέος γύρος χρηματοδότησης των ΜμΕ από το α’ υπό-ταμείο (δανεισμού ΜμΕ) με δεδομένο ότι υπάρχουν στο ταμείο δεσμευμένα κεφάλαια;

  3. Γιατί καθυστερεί η λειτουργία του β’ υπο-ταμείου; (για την παροχή κεφαλαιουχικής συμμετοχής σε ΜμΕ)

     

Μετάβαση στο περιεχόμενο