Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ερώτηση – παρέμβαση Χατζηδάκη στην Κομισιόν: μέτρα για την εισαγωγή κινέζικων υποδημάτων και το παρεμπόριο μέσω Ιταλίας

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης στον ευρωπαϊκό κλάδο υπόδησης λόγω της αθρόας εισαγωγής κινέζικων υποδημάτων ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης, επικαλούμενος σχετική καταγγελία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Υπόδησης (CEC), τονίζει ότι η ευρωπαϊκή υποδηματοποιία με 500.000 εργαζομένους και 12.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις οδηγείται σε κατάρρευση εξαιτίας των κινέζικων εισαγωγών. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής ζητά την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν για τον τερματισμό της παράνομης εισαγωγής κινέζικων προϊόντων μέσω Ιταλίας.


Σημειώνεται ότι η είσοδος της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου το 2001 είχε ως αποτέλεσμα τη σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων για τις εισαγωγές παπουτσιών από την Κίνα. Τα μέτρα αυτά ήρθησαν οριστικά την 1η Ιανουαρίου 2005. Σύμφωνα με στοιχεία της CEC, ήδη από το 2003 έχουν καταγραφεί διπλάσιες εισαγωγές, ενώ αντίστοιχα η ευρωπαϊκή παραγωγή έχει μειωθεί κατά 25%. Επιπλέον, η Κομισιόν ανακοίνωσε επισήμως χθες τα αποτελέσματα των μέτρων επιτήρησης που είχε εφαρμόσει από την αρχή του χρόνου σε έξι κατηγορίες υποδημάτων. Τα αποτελέσματα αυτά είναι τελείως αποθαρρυντικά, αφού καταγράφουν αύξηση της τάξης του 700% στις εισαγωγές των υποδημάτων αυτών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2004.


Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζει την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, πράγμα που η Κομισιόν δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να πράξει άμεσα. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ζητά “να κινηθεί το συντομότερο αντίστοιχη διαδικασία διαβουλεύσεων για τον περιορισμό των εισαγωγών κινέζικων υποδημάτων, όπως συμβαίνει ήδη για δύο κατηγορίες κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (T-shirts και λινά υφάσματα)”. Για τα προϊόντα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μάλιστα καθορίσει τους όρους και τις περιστάσεις που θα την οδηγήσουν στην υιοθέτηση μέτρων προστασίας κατά των ξένων εισαγωγών. Επιπλέον, στην ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της CEC, η σχέση εισαγωγών υποδημάτων στην Κίνα από την ΕΕ προς τις εισαγωγές υποδημάτων στην ΕΕ από την Κίνα είναι 1/1000! Ουσιαστικά λοιπόν η κινέζικη αγορά είναι κλειστή για τα ευρωπαϊκά υποδήματα, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δυσμενή την παρούσα κατάσταση.


Πρέπει να σημειωθεί ότι τα αναφερόμενα στοιχεία είναι επίσημα και δεν περιλαμβάνουν τις παράνομες εισαγωγές (παρεμπόριο) που τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις. Μεγάλο μέρος του παρεμπορίου, που αφορά κάθε είδους εισαγωγές από την Κίνα και όχι μόνο τα υποδήματα, γίνεται -σύμφωνα με καταγγελίες- από την Ιταλία και ειδικότερα το τελωνείο της Νάπολης. Για το λόγο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης ζητά από την Κομισιόν “να διενεργήσει κάθε απαραίτητη έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η βασιμότητα αυτών των κατηγοριών και να προβεί το γρηγορότερο σε ενέργειες για την άμεση καταπολέμηση του φαινομένου”.
Μετάβαση στο περιεχόμενο