Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ερώτηση προς Επίτροπο Olli Rehn για Ανάπτυξη & ΕΕ


BOULI_outside_120x80

Δεν νομίζετε, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, σε μέτρα τέτοια τα οποία θα επιτρέψουν βαθμηδόν, με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, να περιοριστεί αντί να αυξηθεί το δημόσιο χρέος;


Κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ομιλία-συζήτηση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για θέματα οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, κ. Olli Rehn».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:

Κύριε  Επίτροπε, σας καλωσορίζω στην Ελλάδα. Σας διευκρινίζω από την αρχή ότι όπως είναι φυσικό –αυτό είναι το συστατικό της δημοκρατίας- το δικό μας κόμμα έχει τη δική του αντίληψη για το πώς πρέπει να προχωρήσει η οικονομική πολιτική. Έτσι συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της δικής σας.

Τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές είχαμε διευκρινίσει ότι πιστεύαμε σε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής με το οποίο θα περιορίζονταν οι δαπάνες, θα καταπολεμάτο η φοροδιαφυγή και θα προωθούνταν διαρθρωτικές αλλαγές. Αρκεί φυσικά οι δαπάνες να περιορίζονται με δίκαιο τρόπο, η πάταξη της φοροδιαφυγής να μη συγχέεται με μια φοροεπιδρομή που αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και οι διαρθρωτικές αλλαγές να είναι πραγματικές, να προωθούν την ανάπτυξη και να μη βαθαίνουν την ύφεση.

Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, βλέπουμε την Ελλάδα να βιώνει μια μεγάλη ύφεση, η οποία θα συνεχιστεί και του χρόνου. Βλέπουμε, επίσης, το ίδιο το σχέδιο, το οποίο έχει εγκριθεί να μιλάει για αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Θα φτάσει -και μπορεί και να ξεπεράσει- το 150%.

Δεν νομίζετε, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, σε μέτρα τέτοια τα οποία θα επιτρέψουν βαθμηδόν, με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, να περιοριστεί αντί να αυξηθεί το δημόσιο χρέος; Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση.

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά στην Ευρώπη. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η Ελλάδα δεν είναι το μόνο επίκεντρο της κρίσης. Υπάρχει και η Ιρλανδία στην Ευρωζώνη και θέλουμε να ευχόμαστε ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες χώρες.

Εμείς οι δύο, κύριε Επίτροπε, γνωριζόμαστε εδώ και δεκαπέντε χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουμε βιώσει πολλές κρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κρίση που βιώνουμε τώρα είναι η μεγαλύτερη της σύγχρονης εποχής. Φοβούμαι ότι ο ευρωσκεπτικισμός και το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, που προστίθεται στα οικονομικά ελλείμματα, κάνουν δυσκολότερο το χειρισμό της κρίσης. Υπάρχουν πολλοί που ισχυρίζονται, έστω και εμμέσως, ότι χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη, ενώ χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Αυτήν την ώρα ο ένας δείχνει με το δάκτυλο τον άλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ λιγότερο ή περισσότερο έχουμε όλοι ευθύνες, γιατί όλοι στην Ευρώπη είμαστε στο ίδιο πλοίο, όπως και εσείς επισημάνατε.

Είναι ώρα, λοιπόν, να παραδεχθούμε ότι κάναμε ένα νόμισμα sui generis, το ευρώ, χωρίς να έχουμε μια πραγματική Οικονομική Ένωση. Ας μιλήσουμε ξεκάθαρα, ας μη φοβηθούμε τις λέξεις, κύριε Επίτροπε. Αυτό που λείπει αυτήν την ώρα είναι μια δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη, που από τη μια πλευρά θα επιτρέπει να εκδοθούν τα ευρωομόλογα, αλλά και από την άλλη θα προωθεί έναν πραγματικό οικονομικό συντονισμό, ένα συντονισμό στις δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών.

Θέλουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παίξει το ρόλο που παραδοσιακά είχε, ένα ρόλο προωθητικό των εξελίξεων στην Ευρώπη και αισθανόμαστε ότι πρέπει να κάνετε περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι η Ευρώπη κινδυνεύει να πληρώσει το έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας.

OLLI REHN:

Συμφωνώ μαζί σας, κύριε Χατζηδάκη, ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής δεν θα πρέπει να συνεπάγεται μεγαλύτερη φορολόγηση. Το ακριβώς αντίθετο θα πρέπει να συμβεί. Μάλιστα ο στόχος της αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι τελικώς να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία και ταυτόχρονα να υπάρχει εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής δικαιοσύνης, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί ο λαός να αποδεχθεί τις δυσχερείς, δύσκολες και επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Όσον αφορά τα σχόλιά σας περί ευρωσκεπτικισμού, συμφωνώ και θα έλεγα ότι συμμερίζομαι την άποψή σας υπό την έννοια ότι ναι, υπάρχει απόκλιση σε ζητήματα δημόσιας συζήτησης που λαμβάνει χώρα σε διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης. Προβληματιζόμεθα σχετικά με τις αποκλίσεις που παρατηρούνται σε αυτές τις συζητήσεις.

Υπάρχουν οι βόρειες και οι νότιες χώρες, του Βορρά και του Νότου, όπως αποκαλούνται. Είμαι περήφανος για την κληρονομιά μου μεν αλλά αισθάνομαι περισσότερο πολίτης Μεσογείου. Αν όμως ήμουν στον Φιλανδικό Κοινοβούλιο –και εκεί είναι δύσκολη η κατάσταση- και εκεί θα είχα μια τοποθέτηση στον αντίποδα γιατί εκεί υπάρχει μια διαφορετική Κυβέρνηση. Εσείς, από την άλλη, έχετε μια σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση όπου ηγείται το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ η κεντροδεξιά Κυβέρνηση στην Φιλανδία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσχέρειες προκειμένου να συγκρατήσει δεμένο καλά τον υφιστάμενο εκεί κυβερνητικό σχηματισμό και συνασπισμό. Υπάρχει το θέμα της ανόδου της δημοτικότητας των λαϊκιστών και το ζήτημα της Ιρλανδίας. Αυτή τη στιγμή οι σοσιαλιστές συνάδελφοι δεν στηρίζουν τους πάντες και εδώ φαίνεται ότι δεν στήριξαν ακόμα το πακέτο το οποίο υποστήριξε ο ίδιος ο Πρόεδρος της σοσιαλιστικής Διεθνούς. Αντιλαμβάνεστε το παράδοξο. Η ζωή είναι γεμάτη παράδοξα.

Εγώ σε αυτή τη σχιζοφρένεια καλούμαι να επιβιώσω και να προσπαθήσω να συνθέσω την Ευρώπη, να βοηθήσω να προσεγγίσουμε όλοι ο ένας τον άλλο, γιατί όλοι είμαστε επιβάτες στο ίδιο τρένο, στο ίδιο σκάφος. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ευημερία, απασχολισιμότητα, αειφορία αν δεν εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει η χρηματοοικονομική σταθερότητα σε όλη την ευρωζώνη και σε όλη την Ευρώπη γι’ αυτό κινούμεθα με τον τρόπο που κινούμεθα. Δεν το κάνουμε για να σώσουμε τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Βεβαίως και χρειαζόμαστε τις τράπεζες για να εξασφαλίσουμε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν και πιστώσεις οι οποίες θα είναι πρόσφορες για το μέσο πολίτη, αλλά και την επιχείρηση. Το βασικό μας κίνητρο είναι η διασφάλιση της σταθερότητας για να αποφύγουμε χρηματοπιστωτικές και χρηματο-οικονομικές αναταράξεις που μπορεί να δυσχεράνουν την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ανάκαμψη αυτή τη στιγμή ξεκινάει στην Ευρώπη. Βεβαίως πιστεύουμε και αυτή είναι η υπόθεση με την οποία λειτουργούμε, ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης από το επόμενο έτος και μάλιστα από το 2012 αναμένεται να υπάρχει πολύ σαφέστερη και πιο σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Τελικώς να πω, επίσης, ότι συμφωνώ με όλους όσοι είπαν ότι χρειαζόμαστε μια οικονομική ένωση. Πράγματι είναι εκείνη η ώρα που θα πρέπει να συμπληρώσουμε την ισχυρή νομισματική ένωση με μια πραγματική, με μια αληθινή οικονομική ένωση και αυτό πράττουμε. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να πετύχουμε μέσω των οικονομικών προτάσεων προκείμενου να ενισχυθεί η οικονομική διακυβέρνηση.

Κατά την άποψή μου, λοιπόν, είναι επιτέλους καιρός και στην ΟΝΕ να ασχοληθούμε με αυτά τα ζητήματα. Να δώσουμε νέα ζωή, νέα πνοή στην ΟΝΕ, να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, να υπάρχει έτσι αειφορία, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο