Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης- περαιτέρω αξιοποίηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης

Τη λήψη μέτρων για περαιτέρω αξιοποίηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, μέσω της οποίας επιλύονται διαφορές, χωρίς να απαιτείται η προσφυγή στα Δικαστήρια, αλλά γρήγορα και με χαμηλό κόστος, ζητά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

 

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης παραμένει μεγάλη, με αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά την επιμέρους πρόοδο. Η περαιτέρω αξιοποίηση της Διαμεσολάβησης θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά, καθώς σε εκείνη τα αντίδικα μέρη, διαμορφώνουν τα ίδια μια κοινώς αποδεκτή λύση, με την υποστήριξη ενός διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή, χωρίς εμπλοκή της Δικαιοσύνης.

Τη λήψη μέτρων για περαιτέρω αξιοποίηση του θεσμού της Διαμεσολάβησης, μέσω της οποίας επιλύονται διαφορές, χωρίς να απαιτείται η προσφυγή στα Δικαστήρια, αλλά γρήγορα και με χαμηλό κόστος, ζητά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με ερώτηση που κατέθεσε χτες προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

 

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης παραμένει μεγάλη, με αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρά την επιμέρους πρόοδο. Η περαιτέρω αξιοποίηση της Διαμεσολάβησης θα μπορούσε να συμβάλλει θετικά, καθώς σε εκείνη τα αντίδικα μέρη, διαμορφώνουν τα ίδια μια κοινώς αποδεκτή λύση, με την υποστήριξη ενός διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή, χωρίς εμπλοκή της Δικαιοσύνης.

 

Η Διαμεσολάβηση έχει θεσμοθετηθεί από το 2010 με το νόμο 3868, ωστόσο παραμένουν λίγες οι περιπτώσεις που επιλύονται με αυτή τη διαδικασία. Κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με την αξιοποίηση της Διαμεσολάβησης χιλιάδες υποθέσεις πολιτών και επιχειρήσεων (π.χ. οικογενειακές, μικροδιαφορών, εμπορικές, ακόμη και διοικητικές κ.α.) θα μπορούσαν να επιλύονται ταχύτερα, πριν χρειαστεί να φθάσουν στο ακροατήριο – χωρίς ωστόσο η προσφυγή στα δικαστήρια να αποκλείεται σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαμεσολάβησης.

 

Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ακόμη στην ερώτηση ότι έχουν ήδη διαπιστευτεί ως Διαμεσολαβητές εκατοντάδες πρόσωπα, ιδίως νέοι νομικοί, που προσβλέπουν στο θεσμό, ενώ επικαλείται επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου παρέχονται συγκεκριμένα κίνητρα για την αξιοποίησή του (οικονομική βοήθεια, εντολή του δικαστηρίου για προσπάθεια επίλυσης μέσω Διαμεσολάβησης, κ.α). Τέλος, ρωτά μεταξύ άλλων αν εξετάζεται  το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική είτε η ενημέρωση σχετικά με τη δυνατότητα Διαμεσολάβησης είτε καθαυτή η διενέργεια Διαμεσολάβησης, πριν την συζήτηση μιας υπόθεσης στο Δικαστήριο.

– Δείτε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ

Μετάβαση στο περιεχόμενο