Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τη συγχώνευση δημόσιων φορέων

Την έλλειψη σαφούς σχεδίου για τον περιορισμό του αριθμού των φορέων του δημοσίου, αλλά και τις αντιφάσεις που έχουν ήδη προκύψει σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης. Ο βουλευτής της ΝΔ ζητά διευκρινίσεις τόσο για τα σχέδια της κυβέρνησης όσο και ειδικότερα για την πολιτική που θα ακολουθηθεί ως προς την αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού.


Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης ζητά να πληροφορηθεί αν η ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα προωθήσει την κατάργηση – συγχώνευση δημόσιων φορέων για να «νοικοκυρευτούν» τα δημόσια οικονομικά συνοδεύεται από συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, αφού οι δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της κυβέρνησης ήταν γενικόλογες. Επίσης, αναρωτιέται αν η κυβέρνηση όντως θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ερευνητικού ιστού μέσα από την συγχώνευση ερευνητικών κέντρων, όπως μπορεί να συμπεράνει κανείς από τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, Αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ή αν το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας «παγώνει» σύμφωνα με τις δηλώσεις της κας Διαμαντοπούλου, της αρμόδιας Υπουργού για θέματα έρευνας και τεχνολογίας.


Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει το Μάιο του 2009 αναλυτικό σχέδιο το οποίο παρουσίαζε τη συγχώνευση – κατάργηση 255 δημόσιων φορέων, από τους 620 που είχαν εξεταστεί. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό είχε δρομολογηθεί η συγχώνευση – κατάργηση εποπτευόμενων φορέων από το πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάταξης του ερευνητικού ιστού της χώρας. Στόχος ήταν να μειωθεί ο αριθμός των Διοικητικών Συμβουλίων και των μελών τους, αλλά και να περιοριστεί το φαινόμενο κατακερματισμού των κέντρων/ινστιτούτων
και των πολλαπλών επικαλύψεων. Γι’ αυτό το τμήμα του σχεδίου η αρμόδια υπουργός κ. Διαμαντοπούλου είχε δηλώσει στις 12 Οκτωβρίου 2009 ότι: «Σταμάτησαν όλες αυτές οι διαδικασίες. Είχαμε διαδηλώσει την απόλυτη αντίρρησή μας ως αντιπολίτευση, γι’ αυτό ξεκινούμε απ’ την αρχή με βάση τις δικές μας δεσμεύσεις και το πρόγραμμά μας…».

Μετάβαση στο περιεχόμενο