Για ετεροβαρή συμφωνία που εκθέτει την κυβέρνηση και ζημιώνει τη χώρα κάνει λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στη «Νέα Σελίδα». Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έβαλε και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση πανηγυρίζει κάνοντας τον πόνο της χαρά».
Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα “ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”
- Πως σχολιάζετε την απόφαση του Eurogroup; Ήταν αναμενόμενη;
Η κυβέρνηση δέχθηκε, με κάποιες διακοσμητικές αλλαγές, την πρόταση που είχε απορρίψει στο προηγούμενο Eurogroup, στις 22 Μαΐου. Τότε ο κ. Τσακαλώτος είχε χαρακτηρίσει την πρόταση ως χειρότερη των χειροτέρων. Τώρα η κυβέρνηση πανηγυρίζει, κάνοντας τον πόνο της χαρά.
Μετά το 4ο μνημόνιο, με τα βαριά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους, θα ακολουθούσε, κατά τον κ. Τσίπρα, μια γενναία ρύθμιση για το χρέος. Και τι έγινε τελικά;
Με την απόφαση αυτή ούτε πιστοποιητικό βιωσιμότητας για το χρέος πήραμε– που το είχαμε το ’14- ούτε ποσοτική χαλάρωση ούτε κάτι ουσιωδώς διαφορετικό για το χρέος ούτε ορατή έξοδος στις αγορές. Πήραμε μια ετεροβαρή συμφωνία η οποία εκθέτει την κυβέρνηση, αλλά ζημιώνει κυρίως τη χώρα.
Ο κ. Τσίπρας θριαμβολογούσε και δήλωνε ότι θα βάλει γραβάτα, αλλά πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έβαλε.
Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχοντας πάρει ένα τσουβάλι μέτρα δεν κατόρθωσε να μας γυρίσει ούτε καν στο ’14.
Διότι το ’14 η Ελλάδα είχε πιστοποιητικό βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, είχε βγει δοκιμαστικά στις αγορές και δεν είχε, φυσικά, το βαρίδι των capital controls.
- Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη και θα πρέπει να βγει στις αγορές;
Στις αγορές είχαμε βγει δοκιμαστικά από το 2014. Όμως στη συνέχεια με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οικονομία οπισθοδρόμησε και επιστρέψαμε στην ύφεση.
Επίσης, η κυβέρνηση ακολούθησε μια πολύ κακή διαπραγματευτική τακτική. Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης δημιούργησε νέες αβεβαιότητες στην οικονομία και τις αγορές.
Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να επιστρέψει στο 2014, έχοντας φορτώσει εν τω μεταξύ στους Έλληνες ένα τσουβάλι μέτρα!
Έβαλαν τρικλοποδιά στον εαυτό τους, όμως, δυστυχώς, και στη χώρα.
- Το 2012 επι κυβέρνησης ΝΔ οι δανειστές είχαν δεσμευτεί για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και δεν το έπραξαν, το ίδιο έπραξαν και τώρα επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μήπως ήρθε η ώρα το συγκεκριμένο ζήτημα να αντιμετωπιστεί εθνικά με συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων;
Κάθε Έλληνας θέλει την καλύτερη δυνατή ρύθμιση για το χρέος. Όλα αυτά είναι αυτονόητα.
Αυτονόητο επίσης θεωρούμε ότι οι δανειστές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Όμως ποιος, άραγε, τους έχει βάλει βούτυρο στο ψωμί τους; Η κυβέρνηση Τσίπρα στις 25 Μαΐου 2016 είχε συμφωνήσει ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν, εάν είναι αναγκαίο, από το Σεπτέμβριο του ’18 και μετά. Πανηγύρισε μάλιστα τότε γι’ αυτό. Υπάρχουν σχετικές κυβερνητικές δηλώσεις.
Ο ίδιος, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας με τους χειρισμούς του αδυνάτησε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Έκανε το χρέος ιερό δισκοπότηρο, αγνοώντας παράλληλα τη σημασία της συνολικής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, μέσω της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών. Έβαλε ψηλά τον πήχη για το χρέος, πανηγύρισε πρόωρα και τελικά πέρασε κάτω από τον πήχη.
- Η ΝΔ ζητά εδώ και καιρό εκλογές, πιστεύετε ότι αυτό αρκεί για να ορθοποδήσει η οικονομία;
Η πολιτική αλλαγή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.
Αυτό είναι αυτό που πρώτα απ’ όλα χρειάζεται η χώρα μας. Εμπιστοσύνη! Να αντιληφθούν επενδυτές και αγορές ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που μπορεί να εκπέμψει φιλικά μηνύματα προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα για να βγει από τα μνημόνια και την κρίση χρειάζεται επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες δουλειές και θα φέρουν μεροκάματο στο σπίτι.
Αυτό σήμερα μόνο η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να το πετύχουν. Έχουμε την τεχνογνωσία, την εμπειρία αλλά και τη θέληση για να το κάνουμε!
- Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι με το τέταρτο μνημόνιο δέσμευσε την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Με ποιόν τρόπο η ΝΔ σε περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας θα αλλάξει την συμφωνία η οποία έχει ψηφιστεί από την βουλή;
Προφανώς εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 για να υποσχεθούμε ότι θα καταργήσουμε το 4ο μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο. Προσέχουμε τα λόγια μας και λέμε λίγα για να τα κάνουμε όλα.
Από την άλλη, η συμφωνία δεν είναι γραμμένη σε πέτρα. Μια κυβέρνηση μπορεί να τη βελτιώσει ή μπορεί και να την κάνει χειρότερη. Έχουμε τα παραδείγματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Η κυπριακή κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο, διότι είχε μια καλή κυβέρνηση με μια καλή πολιτική. Αντίθετα η δική μας κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο το ’15 και λόγω των σφαλμάτων και των ερασιτεχνισμών της, τώρα ψήφισε και ένα 4ο μνημόνιο.
Σ’ όλα αυτά, η απάντηση της ΝΔ θα είναι ένα δικό της ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτ&io