«Η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης είναι το εθνικό στοίχημα σήμερα», υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στο επενδυτικό φόρουμ «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», που πραγματοποιείται 7 και 8 Ιουλίου 2016 στο ξενοδοχείο DivaniCaravel.
«Πρέπει επιτέλους να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να σταματήσει η πολιτική να υπονομεύει την οικονομία.
Χρειαζόμαστε μια πραγματική στροφή στην επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο έτσι θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς η χώρα μας πηγαίνει μπροστά. Μόνο έτσι θα εκπλήξουμε ευχάριστα και θα δημιουργήσουμε τη δυναμική να βγούμε από την κρίση».
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ
Κυρίες και κύριοι,
- Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την ευκαιρία που μας δίνουν να ανταλλάξουμε απόψεις για μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στην προσπάθεια για την έξοδό μας από την κρίση.
- Το πρόβλημα της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε ρευστότητα είναι ένα από τα κύρια εμπόδια στο δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
- Να ελπίζουμε πως θα πάρει μπρος η οικονομία μας χωρίς ρευστότητα είναι σαν να περιμένουμε να πάρει μπρος ένα αυτοκίνητο χωρίς βενζίνη.
- Πότε θα αποκατασταθεί λοιπόν, κυρίες και κύριοι, η ρευστότητα;
- Όταν δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης.
- Όταν ξανακερδίσει η χώρα μας την αξιοπιστία που χάθηκε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
- Μόνο τότε θα υπάρξει αφ’ ενός παροχή χρηματοδότησης, κι αφετέρου διάθεση για αξιοποίηση της χρηματοδότησης αυτής.
- Γιατί για να αναλάβουν οι επιχειρηματίες ρίσκα πρέπει να νιώθουν ότι θα επενδύσουν σε μια σοβαρή χώρα.
- Για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται τρεις βασικές προϋποθέσεις:
- Πρώτον να αλλάξει το μίγμα πολιτικής.
- Σήμερα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την υπερφορολόγηση που επιβάλλει, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι επιβάλλει κοινωνική δικαιοσύνη. Το μόνο που καταφέρνει είναι να πλήττει και τους αδύναμους συμπολίτες μας μέσω αυξήσεων, πχ, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά και να μειώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αυξάνοντας, πχ, τη φορολογία των κερδών.
- Στη Νέα Δημοκρατία δεν ισχυριζόμαστε πως είμαστε αλάθητοι στο ζήτημα αυτό. Είχαμε ξεκινήσει, όμως, να μειώνουμε φορολογικούς συντελεστές. Σήμερα η λογική «λιγότεροι φόροι-λιγότερες δαπάνες» βρίσκεται στον πυρήνα της κυβερνητικής μας πρότασης.
- Παράλληλα, απαιτείται προσήλωση στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία και θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα.
- Σήμερα όμως βλέπουμε μια κυβέρνηση που συμφωνεί σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις και αμέσως μετά τα ίδια της τα στελέχη προσπαθούν να τις σαμποτάρουν!
- Τελευταίο παράδειγμα ήταν το περιστατικό με τον κ. Δρίτσα και την Cosco, που υπογράμμισε για άλλη μια φορά την παντελή έλλειψη συνέπειας που χαρακτηρίζει αυτή την κυβέρνηση.
- Γιατί λοιπόν κάποιος να επενδύσει σε μια χώρα στην οποία η ίδια η κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον υπονομεύσει;
- Γιατί να μην προτιμήσει μια χώρα με κυβέρνηση που είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα και δεν της προκαλούν «πόνο ψυχής» οι μεταρρυθμίσεις;
- Σήμερα έχουμε ανάγκη από μια κυβέρνηση που πιστεύει πραγματικά πως ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι η στροφή στην επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Και που το δείχνει στην πράξη, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς η χώρα μας πηγαίνει μπροστά.
- Πρέπει να ξαναρχίσει να λειτουργεί ομαλά το τραπεζικό σύστημα, το οποίο υπέστη μεγάλα πλήγματα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο
- Αυτό είναι άλλο ένα ζήτημα που συνδέεται άμεσα με την εγκαθίδρυση ενός κλίματος εμπιστοσύνης. Οι πολίτες που έχουν τα χρήματά τους σε σεντούκια ή στο εξωτερικό πρέπει να νιώσουν ότι υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια και σταθερότητα στην οικονομία. Μόνο τότε θα αποφασίσουν να επιστρέψουν τα λεφτά τους στο τραπεζικό σύστημα.
- Η φυσιολογική λειτουργία των τραπεζών συνδέεται επίσης με τις δύο προϋποθέσεις που προανέφερα. Προϋποθέτει ένα μίγμα πολιτικής που θα επιτρέψει στην οικονομία να ανασάνει, καθώς και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν δυναμική ανάπτυξης
- Εντός του τραπεζικού συστήματος, απαιτείται η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση ψήφισε μια ρύθμιση, της οποίας τα αποτελέσματα μένει να τα δούμε. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζονται μια σειρά από παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα::
- Πρέπει να εφαρμοστεί, επιτέλους, ο νόμος Δένδια (4307/2014) που δίνει ανάσα στις επιχειρήσεις και να επεκταθεί η εφαρμογή του στις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Χρειάζεται αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου ώστε να είναι πιο εύκολο για όσους έπεσαν να ξανασηκωθούν και να γίνουν πάλι παραγωγικοί (πχ ενεργοποίηση του επαγγέλματος του διαχειριστή αφερεγγυότητας, μη φορολόγηση των λογιστικών κερδών από διαγραφές χρεών).
- Πρέπει να εισαχθούν κίνητρα και κυρώσεις που θα επηρεάζουν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών ώστε αυτές να κινηθούν πιο αποφασιστικά για το ζήτημα.
- Τέλος, απαιτείται πιο αυστηρή αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών πριν την ολική απελευθέρωση της πώλησης δανείων, ώστε να πάψουν άμεσα να εκμεταλλεύονται το παρόν σύστημα σε βάρος όσων έχουν πραγματική ανάγκη.
Με τις παρεμβάσεις αυτές θα απελευθερωθεί ρευστότητα στην οικονομία, καθώς θα δοθούν νέα δάνεια και θα στηριχθούν υγιείς επιχειρήσεις που παλεύουν εδώ και χρόνια ενάντια στο κύμα.