Αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, προκειμένου να δοθεί ένεση ρευστότητας στην επιχείρηση, αλλά χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών, προαναγγέλλει μιλώντας στο «Π» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Επεξηγεί τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ περιγράφει και ένα σχέδιο «απολιγνιτοποίησης», χωρίς να πωληθούν οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ.
Έχετε αναλάβει το κρίσιμο στοίχημα της διάσωσης της ΔΕΗ. Το ερώτημα είναι απλό: Θα καταφέρετε να το πετύχετε, χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές; Γιατί, π.χ., οι συνδικαλιστές της επιχείρησης δεν είναι τόσο αισιόδοξοι…
Με τον ΣΥΡΙΖΑ η μετοχή της ΔΕΗ γκρεμίστηκε. Υποχώρησε κατά 83%. Ακόμη περισσότερο, στην έκθεση της Ernst & Young, που λειτούργησε ως ορκωτός ελεγκτής της ΔΕΗ πριν από μερικούς μήνες, σημειώθηκε ότι στον ορατό ορίζοντα υπάρχει θέμα βιωσιμότητας της επιχείρησης. Επομένως, αυτό που επιχειρούμε να κάνουμε είναι να σωθεί η επιχείρηση. Η αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ δεν θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των καταναλωτών, διότι μιλήσαμε για αντισταθμιστικά μέτρα (μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ). Από την άλλη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην απόδοση των τελών των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στη ΔΕΗ, να ενισχυθεί η ρευστότητά της με την είσπραξη των οφειλομένων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά και να καταργηθούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, από τις οποίες η ΔΕΗ έχει χάσει 600 εκατομμύρια τουλάχιστον υπέρ των ανταγωνιστών της. Ειδικά για αυτό το τελευταίο, θα περίμενα έναν καλό λόγο από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, γιατί ήταν ένα πάγιο αίτημά τους, το οποίο απορριπτόταν επί ΣΥΡΙΖΑ και γίνεται δεκτό επί Νέας Δημοκρατίας. Εν πάση περιπτώσει, το ζητούμενο για εμάς είναι να μείνουμε στον δρόμο της σοβαρότητας και της Ευρώπης, βρίσκοντας μια λύση σωτηρίας και εξυγίανσης για τη ΔΕΗ.
Ο κ. Στάσσης, ο άνθρωπος που βρέθηκε για να «τρέξει» τη ΔΕΗ, είναι ένα δοκιμασμένο στέλεχος της αγοράς. Ποια είναι τα στοιχεία που θα πρέπει να εμφυσήσει στο management της επιχείρησης;
Ο κ. Στάσσης είναι ένας μάνατζερ με καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία και εμπειρία στην αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων. Είναι ένας νέος σε ηλικία και επιτυχημένος Έλληνας που επιστρέφει από το εξωτερικό για να συμβάλει στην προσπάθειά μας. Αντιπροσωπεύει την αλλαγή παραδείγματος που χρειάζεται η ΔΕΗ, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει: εμπειρία, καινούργιες ιδέες, γνώση του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καλές διεθνείς πρακτικές και σκληρή δουλειά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί ότι δεν διστάζετε να μιλήσετε για ιδιωτικοποίηση, έστω και μερική, των δικτύων, μέσω της εξεύρεσης επενδυτή για τον ΔΕΔΔΗΕ. Το ερώτημα είναι: Ενδιαφέρον υπάρχει, τόσο για τον ΔΕΔΔΗΕ όσο και, μεσοπρόθεσμα, για την ίδια τη ΔΕΗ;
Θέλω να πω στον ΣΥΡΙΖΑ, μια και μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις, ότι τη χειρότερη ιδιωτικοποίηση την ξεκίνησε η ίδια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΗ: Εγκατέλειψαν το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» της κυβέρνησης Σαμαρά, όπου θα ιδιωτικοποιούταν το 1/3 της επιχείρησης, θα έβαζε τα χρήματα στα ταμεία της και θα χρηματοδοτούσε τις επενδύσεις της. Και πήγαν σε μία δωρεάν ιδιωτικοποίηση, με τη μείωση του μεριδίου της στην αγορά από το 90% στο 50% –να δουλεύει δηλαδή η ΔΕΗ για να χάσει τους μισούς της πελάτες σε 4 χρόνια–, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Σε σχέση με τον ΔΕΔΔΗΕ, ας βάλουν και λίγο φρένο στην υποκρισία! Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποίησε το 49% του δικτύου μεταφοράς ρεύματος, του ΑΔΜΗΕ. Είναι η ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς καλή, ενώ η ιδιωτικοποίηση του δικτύου διανομής, του ΔΕΔΔΗΕ, κακή; Το σχέδιό μας –όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες– είναι να μεταφέρουμε περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ –η αξία των οποίων κρύβεται αυτήν τη στιγμή μέσα στη γενικότερη τραγική κατάσταση της επιχείρησης–, καθιστώντας τον ελκυστικότερο στους επενδυτές. Τα χρήματα της ιδιωτικοποίησης θα αποτελέσουν μια απαραίτητη ένεση ρευστότητας για τη ΔΕΗ που, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που σας παρουσίασα, θα την καταστήσουν μεσοπρόθεσμα ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές.
Τι θα γίνει, κ. υπουργέ, με τις λιγνιτικές μονάδες; Προαναγγείλατε κλείσιμο ορισμένων, ενώ κάποιες δεν πωλήθηκαν. Επίσης, ποιο είναι το σχέδιο για τις υδροηλεκτρικές μονάδες;
Για τις λιγνιτικές μονάδες, που ορισμένοι τις θεωρούσαν «πετράδια» της ΔΕΗ, είδαμε ότι στις δύο ιδιωτικοποιήσεις που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ –που τώρα ξιφουλκεί κατά των ιδιωτικοποιήσεων– δεν βρέθηκε αγοραστής. Παρότι δεν υπήρχε κατώφλι προς τα κάτω και θα μπορούσε κάποιος, θεωρητικά, να τις αγοράσει και με 1 ευρώ. Πράγμα που υπογραμμίζει την απαξίωσή τους. Οι παλαιότερες μάλιστα από αυτές μας κοστίζουν περισσότερο ανοιχτές, παρά αν τις κλείναμε και πληρώναμε κανονικά τους εργαζομένους. Διότι η ΕΕ προωθεί την απολιγνιτοποίηση που επιβάλλει υψηλό κόστος σε εταιρείες με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Είναι προφανές ότι πρέπει και η Ελλάδα να προχωρήσει σε σταδιακή απολιγνιτοποίηση. Υπογραμμίζω το «σταδιακή»: Αυτό θα γίνει σε μια εύλογη μεταβατική περίοδο και με παράλληλη διασφάλιση ευρωπαϊκών πόρων. Τις υδροηλεκτρικές μονάδες, από την άλλη, επιλέξαμε να τις κρατήσουμε στη ΔΕΗ, καθώς είναι asset για την εταιρεία ενόψει της μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή και θέλουμε με αυτόν τον τρόπο να διατηρήσουμε την αξία της ψηλά.
Βρεθήκατε στην Κύπρο με τον πρωθυπουργό. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα ως προς την τριμερή συνεργασία και με το Ισραήλ;
Είμαστε προσηλωμένοι στην εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μέρος της οποίας είναι πλέον και οι ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα υποδεχθώ στις 7 Αυγούστου στην Αθήνα τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Φάνον, και τους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Κύπρου, κ.κ. Στάινιτς και Λακκοτρύπη, ώστε να συζητήσουμε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, με έμφαση στον αγωγό φυσικού αερίου East Med. Στην Κύπρο είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι είναι σημαντική προτεραιότητα για μας το πρότζεκτ ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το μοντέλο που θα επιλεγεί πρέπει να διασφαλίζει αμέσως την ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης μέσω της σύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η διασύνδεση της Κρήτης δεν μπορεί να περιμένει.
Ευρύτερα, κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με γρήγορο τέμπο και τροχιοδεικτικές κινήσεις. Ακολουθείτε ένα «δόγμα θετικού σοκ»; Και με ποια στόχευση;
Η Ελλάδα ήταν μια χώρα σε θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης μέσα στην ΕΕ, χωρίς ελπίδα και χωρίς προοπτική. Και οι Έλληνες είχαν καταληφθεί από μια μοιρολατρία, ότι «αυτή είναι η Ελλάδα και πώς να την αλλάξεις;». Θέλουμε λοιπόν να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση εκπλήσσοντας ευχάριστα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με το σχέδιο, την αποφασιστικότητά μας και την ταχύτητα υλοποίησης της πολιτικής μας.