…Δεν θελήσαμε να είναι μια ακόμη σύσκεψη για το παραεμπόριο. Θέλουμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια «επιχείρηση σκούπα» για το παραεμπόριο. Μια διαρκή «επιχείρηση σκούπα» γι’ αυτό το πρόβλημα. Πρέπει επιτέλους να το αντιμετωπίσουμε. Συμφωνήσαμε σε κάποιες βασικές αρχές μεταξύ των οποίων και η εμπλοκή των φορέων της επιχειρηματικότητας, ειδικότερα του εμπορίου. Θέλουμε τη συμμετοχή τους και χαιρόμαστε που και οι ίδιοι επιδιώκουν να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή τη μάχη. Βασική αρχή είναι να υπάρξει ένας θάλαμος επιχειρήσεων για το συντονισμό όλων των συναρμόδιων αρχών που θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση…
Ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γιώργος Στεργίου, ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, ο γενικός διευθυντής Τελωνείων Κωνσταντίνος Νιχωρίτης, η Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Αττικής Άννα Παπαδημητρίου – Τσάτσου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων Λάμπρος Παπακοσμάς, η προισταμένη Κεντρικού Σχεδιασμού Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών Μαρία Δουβίκα, ο διευθυντής Δημοτικής Αστυνομίας Πειραιώς Δημήτριος Παπαματθαίου και εκ μέρους του Λιμενικού Σώματος ο Αρχιπλοίαρχος Ιωάννης Καραγεωργόπουλος.
Αμέσως μετά ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης δήλωσε:
«Δεν θελήσαμε να είναι μια ακόμη σύσκεψη για το παραεμπόριο. Θέλουμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια «επιχείρηση σκούπα» για το παραεμπόριο. Μια διαρκή «επιχείρηση σκούπα» γι’ αυτό το πρόβλημα. Πρέπει επιτέλους να το αντιμετωπίσουμε. Συμφωνήσαμε σε κάποιες βασικές αρχές μεταξύ των οποίων και η εμπλοκή των φορέων της επιχειρηματικότητας, ειδικότερα του εμπορίου. Θέλουμε τη συμμετοχή τους και χαιρόμαστε που και οι ίδιοι επιδιώκουν να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή τη μάχη. Βασική αρχή είναι να υπάρξει ένας θάλαμος επιχειρήσεων για το συντονισμό όλων των συναρμόδιων αρχών που θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Συντονιστής στην προσπάθεια αυτή θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και τις επόμενες ημέρες θα εξειδικευτεί το περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργείο, τις συναρμόδιες αρχές και τους φορείς. Μέσα σε ένα 10ήμερο – 15νθήμερο υποθέτω, θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε όλες τις λεπτομέρειες και από τότε θα ξεκινήσει σε καθημερινή βάση –επαναλαμβάνω- ο συντονισμός και η μάχη. Θέλουμε να αλλάξουμε επίπεδο, να σταματήσουμε τις θεωρητικές προσεγγίσεις και να έχουμε απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Ο πρόεδρος Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Δ. Ασημακόπουλος δήλωσε:
«Φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπάρχει ισχυρή βούληση να περιοριστεί στο μικρότερο δυνατό βαθμό το παραεμπόριο. Και αν συνδυαστεί και η μάχη εναντίον του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων και ποτών, τότε θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα ως πολιτεία, θα εξοικονομηθούν αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ και θα εξυγιανθεί και η αγορά. Ο εμπορικός κόσμος οφείλει να συνδράμει και σε επίπεδο ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και Επιμελητηρίων σε αυτή την προσπάθεια και να συμμετάσχει και στον περιορισμό της παραοικονομίας με αυτές τις εκφάνσεις που εμφανίζονται.
Ερώτηση: Με ποιο τρόπο; Πείτε μας για την ενιαία γραμμή αυτή που λέγατε πριν.
Δ. Ασημακόπουλος: Θα συμμετάσχουμε, όπως ανέφερε και ο Υπουργός, ενεργά με μέλη μας σε αυτό το θάλαμο επιχειρήσεων που θα ασχολείται καθημερινά με τη συμμετοχή και όλων των αρμόδιων αρχών στον περιορισμό, στην πάταξη του παραεμπορίου.»
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κ. Μιχαλος δήλωσε:
«Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη φαίνεται ότι συγκλίνουν οι απόψεις όλων των συμμετεχόντων ότι θα πρέπει πλέον να εκλείψει αυτό το πρόβλημα της συναρμοδιότητας όλων των εμπλεκομένων φορέων και να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο σχήμα αντιμετώπισης της μάστιγας του παρεμπορίου. Θυμίζω τους αριθμούς οι οποίοι είναι συγκλονιστικοί. Έξι δισεκατομμύρια ευρώ απώλεια δημόσιων εσόδων κατ’ έτος, όταν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών καλείται να εξεύρει 11,5 ή ίσως 13,5 δισεκατομμύρια μέσω οριζόντιων περικοπών και συνεχιζόμενων δυσμενών μέτρων για την ελληνική κοινωνία που απειλεί την κοινωνική συνοχή. 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία είναι απώλεια τζίρου της αγοράς και πάλι κατ’ έτος. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να συσταθεί ένα ειδικό Σώμα Δίωξης Παρεμπορίου, εμμένουμε σε αυτή τη θέση, ένα συμπαγές και αυτόνομο σώμα δίωξης που θα εκλείψει πλέον η συναρμοδιότητα που υπάρχει και δυστυχώς δεν έχουμε δει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα.
Ερώτηση: Με τα τελωνεία τι γίνεται με την κατανομή του προσωπικού των λιμενικών υπαλλήλων;
Κ. Μίχαλος: Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα διότι σας δίνω ένα παράδειγμα, τη βασική πύλη εισόδου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος που είναι το τελωνείου Κήπου, απασχολούνται 22 τελωνειακοί υπάλληλοι, όταν την ίδια στιγμή στο Λιμενικό Σταθμό Λαυρίου –και φέρνω αυτό το παράδειγμα που εξυπηρετεί ένα πλοίο το καλοκαίρι ημερησίως και κανένα το χειμώνα- απασχολούνται 19 λιμενικοί υπάλληλοι. Άρα στο πλαίσιο των μετατάξεων θα μπορούσε να ενισχυθεί η κάθε πύλη εισόδου, διότι –προχωρώ το παράδειγμα λέγοντας ότι ναι μεν από την είσοδο από την Τουρκία στην Ελλάδα υπάρχουν 22 τελωνειακοί υπάλληλοι, όταν αντίστοιχα από την ίδια έξοδο πλέον από την Ελλάδα στην Τουρκία οι Τούρκοι τελωνειακοί υπάλληλοι αριθμούν τους 134. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η εμπορική δραστηριότητα στο μεγάλο μέγεθος είναι από την Τουρκία προς την Ελλάδα και όχι από την Ελλάδα προς την Τουρκία»
Και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης δήλωσε:
«Αυτό που διαπιστώσαμε σήμερα είναι ότι τα εργαλεία υπάρχουν για την πάταξη του παρεμπορίου, νόμοι υπάρχουν, συντονισμός δεν υπάρχει και αυτό προσπαθήσαμε να συζητήσουμε στη σημερινή συνάντηση. Από εκεί και πέρα θα σας πω ότι θεωρούμε απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα κέντρο επιχειρήσεων για το παρεμπόριο, όπου είμαστε υποχρεωμένοι να συμμετέχουμε όλοι. Εμείς από την πλευρά μας ως ΕΣΕΕ θα ενεργοποιήσουμε τους 253 εμπορικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Θα εκπαιδεύσουμε με δικά μας έξοδα μέλη μας, εμπόρους ως εμπειρογνώμονες, όπως αυτοί που υπάρχουν στα επιμελητήρια και θα μπορούν αυτοί να ελέγχουν ποια είναι τα προϊόντα απομίμησης. Σήμερα συζητήσαμε τρία πράγματα: συζητήσαμε το παρεμπόριο, το λαθρεμπόριο και το τρίτο είναι τα προϊόντα μαϊμού. Είπαμε ότι χρειάζονται τρεις ενέργειες. Η πρώτη ενέργεια είναι στις πύλες εισόδου στα τελωνεία με την τοποθέτηση των καμερών που μόνο η Ελλάδα δεν έχει στα Βαλκάνια. Το δεύτερο είναι οι αποθήκες λαθρεμπορίου και το τρίτο είναι το πεζοδρόμιο. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε να παταχθεί το παρεμπόριο. Μας στερεί 20 δισεκατομμύρια τα οποία χρειαζόμαστε να περνάνε μέσα από τα ταμεία. Και επίσης είπαμε ότι θέλουμε τη βοήθειά σας να περάσουμε κάποια κοινωνικά μηνύματα. Το παρεμπόριο βλάπτει την υγεία, βλάπτει την τσέπη μας, βλάπτει τις θέσεις εργασίας μας, βάζει λουκέτα. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτή την αιμορραγία.
Ερώτηση: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.
Β. Κορκίδης: Δεν θα είμαστε ελεγκτές. Θα είμαστε επόπτες. Σε κάθε μικρή τοπική κοινωνία εμείς θα εκπαιδεύσουμε 5-6 στελέχη της ΕΣΕΕ από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και ειδικά αυτοί που έχουν και μπορούν να μας δώσουν τα φώτα τους πώς μπορούμε να ξεχωρίζουμε τα προϊόντα απομίμησης. Τα στελέχη της ΕΣΕΕ μέσω του ΚΑΕΛΕ, δηλαδή του Κέντρου Εκπαίδευσης το οποίο έχουμε, θα εκπαιδεύσουν 250 εμπόρους σε όλα τα μέρη της Ελλάδος. Ως προς την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα μπορούμε να έχουμε έναν επόπτη σε κάθε εμπορικό δρόμο, ο οποίος θα αναφέρεται σε αυτό το κέντρο το 5ψήφιο νούμερο το οποίο μπορεί να υπάρχει και θα καταγγέλλει ότι στο τάδε σημείο υπάρχει παρεμπορική δραστηριότητα. Εμείς δεν θα κάνουμε τους αστυνόμους και ούτε τους κλέφτες.
Ερώτηση: Έχει ξεκαθαριστεί αυτό ….
Β. Κορκίδης: Εμείς δεν παίζουμε τέτοιο ρόλο. Νομίζω ότι δεν πρέπει να παίξουμε τέτοιο ρόλο γιατί πάμε μετά σε άλλες καταστάσεις. Αλλά στο να συμμετάσχουμε σε μια προσπάθεια συνολική, να εντοπιστεί και να παραχθεί το παραεμπόριο, είναι υποχρέωσή μας»