Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ευρωεκλογές: Γιατί Νέα Δημοκρατία – Εφημερίδα Απογευματινή

Στις 13 Ιουνίου, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρώπης, θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν οι πολίτες 25 κρατών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 450 εκατομμυρίων, η οποία παράγει το 1/4 του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος είναι πια πραγματικότητα. Το μεγάλο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη και την οικονομική συνεργασία αποκτά ολοένα και πιο γερά θεμέλια, ενώ η έκταση της Ένωσης απλώνεται προς τα φυσικά σύνορα της ηπείρου. Η Ευρώπη σήμερα διεκδικεί ενεργότερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή πρωταγωνιστώντας στις σύγχρονες προκλήσεις για ασφάλεια, ανάπτυξη και στενότερη συνεργασία στο εσωτερικό της. Υιοθετεί νέες πολιτικές, σχεδιάζει ανανεωμένους θεσμούς.
Στην Ευρώπη θα κριθούν στο άμεσο μέλλον σοβαρά ζητήματα. Πρώτα από όλα η πολιτική ενοποίηση της με το βήμα – σταθμό που πραγματοποιείται με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Θα συζητηθούν πολιτικές που επηρεάζουν τη ζωή όλων μας, που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ενδεικτικά αναφέρω τη διασφάλιση της εργασίας και των εισοδημάτων, την αντιμετώπιση απειλών στην υγεία, την προστασία του περιβάλλοντος, τον περιορισμό της κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της αγροτικής πολιτικής και άλλα. Επίσης τεράστια σημασία για την Ελλάδα έχει η διαπραγμάτευση του Δ΄ ΚΠΣ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι μία υπόθεση που αφορά απλά και μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά μια εκλογική αναμέτρηση που αφορά τον πολίτη και την ποιότητα της ζωής του. Η Ευρώπη δεν είναι όπως παρουσιάζεται συχνά, μία αφηρημένη υπόθεση που αφορά τους πολιτικούς και τους τεχνοκράτες. Είναι ένα πολιτικό εγχείρημα, οι αποφάσεις του οποίου επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα μας.
Ωστόσο είναι γεγονός πως όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν εκμεταλλεύτηκαν πολλές ευκαιρίες που μας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, έτσι ώστε η χώρα μας να αξιοποιήσει στο έπακρο το πλεονέκτημα της έγκαιρης εισόδου της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, με αποτέλεσμα να υπολείπεται σε αρκετούς τομείς από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω διάφορους τομείς όπως η γεωργία όπου κάθε χρόνο από το 1981 ενώ παίρνουμε επιδοτήσεις που ισοδυναμούν με σημερινά 3 δις €, τα χρήματα αυτά δεν επενδύθηκαν σωστά. Και αυτό επειδή το Υπουργείο Γεωργίας δεν χάραξε ποτέ μία ολοκληρωμένη στρατηγική έτσι ώστε η γεωργία μας να γίνει σύγχρονη και ανταγωνιστική δίνοντας την δυνατότητα στον αγρότη να συνδυάζει το εισόδημα του και από άλλες δραστηριότητες όπως ο αγροτουρισμός η οικοτεχνία η βιοτεχνία κλπ, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άλλο σαφές παράδειγμα χαμένων ευκαιριών παρουσιάζεται ανάγλυφα στον τομέα των κοινοτικών προγραμμάτων. Από το Β΄ΚΠΣ χάσαμε οριστικά 550 εκ.€ με την εκκαθάριση να συνεχίζεται, ενώ στο Γ’ ΚΠΣ η χώρα καταλαμβάνει την προτελευταία θέση στις δεσμεύσεις και την τελευταία θέση στις απορροφήσεις τα τέσσερα πρώτα χρόνια (2000-2003).Οι αιτίες της άσχημης κατάστασης θα μπορούσαν να αναζητηθούν στην έλλειψη συντονισμού και τεχνογνωσίας των αρμόδιων φορέων, στην ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης , στην ύπαρξη μιας ράθυμης σπάταλης και αναποτελεσματικής κρατικής μηχανής.
Δυστυχώς όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα η χώρα να είναι από τις τελευταίες στον τομέα της ανταγωνιστικότητας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, και το πρώτο στους νέους και στις γυναίκες όπως επίσης και να έχει τρεις από τις τέσσερις φτωχότερες περιφέρειες στην Ευρώπη( Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος, Ανατολική Μακεδονία- Θράκη).
Στον τομέα της καθημερινότητας όπου οι πολιτικές της Ένωσης δίνουν λύσεις σε διάφορους τομείς (όπως περιβάλλον, ποιότητα τροφίμων και προστασία του καταναλωτή, μεταφορές κλπ) η χώρα μας μη προσαρμοζόμενη στις κοινοτικές νομοθεσίες στερεί από τους έλληνες πολίτες των δικαιωμάτων που απορρέει από αυτές. Χαρακτηριστικά αναφέρω την κατάσταση που επικρατεί στα σφαγεία στις παράνομες χωματερές.
Με την είσοδο των 10 νέων χωρών η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία πραγματικότητα περισσότερο ανταγωνιστική και με μεγαλύτερες απαιτήσεις. Στη σημερινή κατάσταση ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας. Οι νέες χώρες μπορεί να είναι φτωχές και με λιγότερο αναπτυγμένες υποδομές, αντιπροσωπεύουν όμως κοινωνίες με καταπιεσμένο δυναμισμό και διάθεση για πρόοδο και ευημερία. Η χώρα μας θα αναγκαστεί να επιστρατεύσει όλες της τις δυνάμεις και να κινητοποιήσει τα πιο δυναμικά και δημιουργικά κομμάτια της παραγωγής, έτσι ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική.
Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει άλλη επιλογή από το να δώσει τον καλύτερο της εαυτό για να αξιοποιήσει η χώρα μας τις ευκαιρίες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς όφελος του Έλληνα πολίτη. Χωρίς να λησμονούμε την προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τη θέση μας στην Ε.Ε για να στηρίξουμε τα μεγάλα εθνικά μας θέματα, πρέπει παράλληλα να καλύψουμε το γρηγορότερο δυνατόν το χαμένο έδαφος στην οικονομία.. Να αξιοποιήσουμε το Γ’ ΚΠΣ και να διαπραγματευτούμε με επιτυχία το Δ’ ΚΠΣ . Να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τους κοινοτικούς πόρους για να κάνουμε τη γεωργία μας πιο ανταγωνιστική. Να δώσουμε στους Έλληνες πολίτες τα δικαιώματα που τους παρέχει η πολιτική της Ε.Ε για το περιβάλλον και την προστασία του καταναλωτή. Ο νέος μεγάλος εθνικός στόχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πραγματική σύγκλιση. Στόχος που απαιτεί δουλειά, σχέδιο και στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στη Νέα Δημοκρατία στο κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της Ελλάδας πέφτει ο κλήρος να φέρει την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης και να εξασφαλίσει μία καλύτερη ζωή για τον Έλληνα πολίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.




Μετάβαση στο περιεχόμενο