“Έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει τη σημασία της υπεροχής της δημοκρατικής πολιτικής εξουσίας επί του στρατού”, αλλά “αυτό που πραγματικά θέλουν οι εθνικιστές στην Τουρκία είναι να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Δεν θέλω να δώσω αυτό το δώρο”. Αυτά είναι δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις απαντήσεις που έδωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Όλλι Ρεν μετά από ερωτήσεις που του έθεσαν κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα και Κωστής Χατζηδάκης. Οι ερωτήσεις κατατέθηκαν με αφορμή την κρίση στην Τουρκία λόγω της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Η κ. Κράτσα στην ερώτησή της προς τον Επίτροπο σημείωσε ότι “οι παρεμβάσεις του στρατού δεν συμβαδίζουν με τις επιταγές του κοινοτικού κεκτημένου” και διερωτήθηκε αν η Επιτροπή χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να παρέμβει και να επηρεάσει τους πολιτειακούς αλλά και τους στρατιωτικούς παράγοντες της Τουρκίας. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι σε καμία δημοκρατική χώρα του κόσμου το Συνταγματικό Δικαστήριο δε θα αποφάσιζε ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χρειάζεται απαρτία δύο τρίτων, καθώς αυτό δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να μπλοκάρει τη διαδικασία. Ρώτησε δε τον κ. Ρεν “η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι σέβεται το κράτος δικαίου και τους κανόνες του και γι’ αυτό δεν θέλει να παρέμβει στην Τουρκία. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κανόνες που θυμίζουν κράτος δικαίου;”
Απαντώντας στους δύο ευρωβουλευτές ο κ. Ρεν ανέφερε: “Καταλαβαίνω τη λογική των ερωτήσεών σας και έχουμε σημειώσει την απόφαση την οποία εξέδωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο”. Προσέθεσε όμως: “Δεν πιστεύω στην υψηλή ένταση και στη διπλωματία των μεγαφώνων. Όσο η συνταγματική κρίση στην Τουρκία συνεχίζεται είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας. Το μήνυμα που εστάλη για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου ήταν σαφές”… “Όταν το νέο Κοινοβούλιο εκλεγεί και η νέα κυβέρνηση αναλάβει, είναι σημαντικό για την Τουρκία να αναζωογονήσει και να επανεκκινήσει πλήρως τη νομοθετική εργασία και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στη χώρα”.