Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ζητά με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ψήφισμα με το οποίο καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, που άφησαν πίσω τους νεκρούς, τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμμένης δασικής έκτασης και πολλές κατεστραμμένες περιουσίες.


Η πρωτοβουλία για την σύνταξη του ψηφίσματος ανήκει σε ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μεταξύ των οποίων ο κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και ο κ. Κωστής Χατζηδάκης.


Με το ψήφισμα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσει τα κατάλληλα χρηματοδοτικά μέσα για την προστασία των δασών με την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ. Επίσης, δίνεται έμφαση στην αποτελεσματικότερη καταστολή των πυρκαγιών με τη θέσπιση ευρωπαϊκών μηχανισμών επέμβασης και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δασικής Προστασίας. Παράλληλα επαναλαμβάνεται το αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει ένα σχέδιο Οδηγίας αντιμετώπισης της ξηρασίας και των πυρκαγιών με στόχο τη βελτίωση του συντονισμού των ενεργειών των κρατών – μελών και την ίδρυση σχετικού Παρατηρητηρίου.


Οι ευρωβουλευτές
ζητούν από την ΕΕ την ενδελεχή ανάλυση των αιτιών και συνεπειών των πρόσφατων δασικών πυρκαγιών και την υποβολή πρότασης σχετικά με ένα κοινό πρωτόκολλο για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ζητείται ακόμη μια κοινή στρατηγική καταπολέμησης δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο του κανονισμού αγροτικής ανάπτυξης και η χρηματοδότησή της από τον κανονισμό σχετικά με τη διασυνοριακή συνεργασία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης


Οι κ. Βαρβιτσιώτης και Χατζηδάκης δήλωσαν σχετικά ότι “δεν είναι δυνατόν η ΕΕ ενώ διαθέτει κοινή αγροτική πολιτική και πολιτική περιβάλλοντος, να αδιαφορεί για την τύχη των δασών, θεωρώντας ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών είναι αρμοδιότητα των κρατών – μελών. Ένας συνολικός ευρωπαϊκός σχεδιασμός, αλλά και μια κοινή δύναμη πολιτικής προστασίας θα είχαν σίγουρα προστιθέμενη αξία στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα κράτη – μέλη και θα ενίσχυαν ταυτόχρονα και την αξιοπιστία της ΕΕ”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο